"Miras" dergisinin yeni sayısı yayınlandı

Türkmenistan Bilimler Akademisi Makhtumkuli'nin adını taşıyan Dil, Edebiyat ve Ulusal El Yazmaları Enstitüsü'nün üç ayda bir yayınlanan popüler bilim dergisi "Miras" ın yeni sayısı yayınlandı.

"Miras" dergisinin yeni sayısı yayınlandı
28 Mayıs 2021 - 10:47 - Güncelleme: 28 Mayıs 2021 - 18:57

Türkmenistan Bilimler Akademisi Makhtumkuli'nin adını taşıyan Dil, Edebiyat ve Ulusal El Yazmaları Enstitüsü'nün üç ayda bir yayınlanan popüler bilim dergisi "Miras" ın yeni sayısı yayınlandı.

Dergi, Türkmen halkının tarihi ve kültürel mirasına ilişkin yeni keşifler ve araştırma sonuçları hakkında bir dizi yayına devam ediyor. Makalelerin yazarları, amacı ulusal kültürel mirası korumak ve yaygınlaştırmak olan yerli ve yabancı bilim adamlarıdır (tarihçiler ve arkeologlar, dilbilimciler ve edebiyat bilim adamları).

Geleneksel "Keşifler ve Yeni Gelişmeler" bölümü, Fransız-Türkmen arkeolojik keşif gezisi Giulio Bendezu-Sarmiento'nun eş direktörünün yazdığı bir makaleyi içermektedir "Türkmenistan'da ve Asya'nın diğer bölgelerinde (MÖ III'ün sonları - MÖ II. Binyılın başları) at evcilleştirmenin tarihi ".

Yazarın belirttiği gibi, atların evcilleştirilmesi için en erken tarih MÖ 9000-8000'e kadar uzanmaktadır. Aynı zamanda, atların evcilleştirilmesinin ilk izlerinin, türlerinin ve alt türlerinin ortaya çıkmasıyla ilgili hipotezini ortaya koymaktadır.

Bilim adamı, özellikle Viktor Sarianidi liderliğindeki Margiana arkeolojik keşif gezisi tarafından Gonurdep'te yapılan kazıların verilerine, eşsiz eserlerin keşfedildiği antik kraliyet cenazesinde, modern Türkmenistan topraklarında atların evcilleştirildiğine tanıklık ediyor. .
Arkeoloğa göre, Bronz Çağı'nda, Baktriya ve Margian kültürlerinin temsilcilerinin yaşamında at yetiştiriciliği büyük önem taşıyordu. Bunu desteklemek için, üst kültür katmanlarında pişmiş toprak at heykelciği ve diğer yerleşim yerlerinde bulunan benzer buluntuların bulunduğu Altyn-Depe'den eserler de alıntılanmıştır.
"Türkmen dili çalışma tarihinden itibaren" yayını, dilin halkımızın asırlık tarihi ve manevi değerleri ile ayrılmaz bağını vurgulamaktadır.
"Nevruz tabiat, dostluk ve kardeşlik bayramıdır" makalesi ilginç verilerin yanı sıra bu konuyla ilgili efsaneler, efsaneler, folklor materyalleri ve edebi eserler içermektedir.
"Kültürlerin, halkların ve medeniyetlerin etkileşimi" bölümü, bu konuyla ilgili zengin bir gerçek materyal içeren "Büyük İpek Yolu: tarih ve modernite" makalesini içermektedir. Yazar, ülkemizin sosyo-ekonomik kalkınmasını sağlayan bu ulusötesi otoyolun yeniden canlandırılmasının önemini, kıtaları ve halkları birleştirmedeki modern rolünü not ediyor.
"Ebu Ali İbn Sina'nın diline ilişkin bilimsel görüşler" - bu, ortaçağ Doğu'nun büyük bilim adamı-ansiklopedisti tarafından "Konuşma seslerinin oluşumunun nedenleri" fonetik incelemesini analiz eden yayının konusudur.
Toplanan materyallerde, İbn Sina'nın fonetik incelemesinin ana değeri, sadece dilin ses kompozisyonunu sunmakla kalmayıp, aynı zamanda seslerin akustik özelliklerini ve artikülasyonunu da tanımlamasıdır. Ansiklopedist-bilim adamı İbn Sina'nın düşünür tarafından gelecek nesillere bırakılan dil hakkındaki kitapları, dünya bilim ve kültürünün paha biçilmez bir hazinesi olmaya devam ediyor.
Türkmen-Ermeni ilişkilerinin tarihi, Erivan Devlet Üniversitesi Amalia Petrosyan'ın kıdemli öğretim görevlisi tarafından "Sınırsız Şiir" makalesinde yer almaktadır. Bu eserin konusu, yazara göre son yüzyılda yoğun bir şekilde gelişen ve günümüzde de devam eden Türkmen-Ermeni edebi bağlarıdır.
Geleneksel "Bilimsel ve Kültürel Yaşam Günlüğü" başlığı, bu yılın ilk çeyreğine ilişkin olaylara genel bir bakış sağlar. Türkmence, İngilizce ve Rusça olarak yayınlanan Miras dergisinin yazarlarının makalelerine müze ve arşiv eserleri de dahil olmak üzere çok sayıda fotoğrafik illüstrasyon mükemmel bir katkı sağlıyor ve bu da dergiyi en geniş okuyucu kitlesine ulaştırıyor.
Kaynak:https://tdh.gov.tm/ru/post/27558/vyshel-v-svet-ocherednoj-nomer-zhurnala-miras


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum