MESUT EMRE KARAKÖSE: KIRGIZİSTAN CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ SONUÇLANDI

MESUT EMRE KARAKÖSE: KIRGIZİSTAN CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ SONUÇLANDI
13 Ocak 2021 - 19:28

Kırgızistan Başbakanı ve Milliyetçi Ata Yurt Partisi Milletvekili Sadır Caparov, oyların yaklaşık yüzde 80’ini alarak Kırgızistan Cumhuriyetinin 6. Cumhurbaşkanı oldu. Ömrünün 3,5 yılını hapiste geçiren, bu zaman zarfında annesini, babasını ve oğlunu kaybeden 52 yaşındaki Caparov, özgürlüğüne kavuşmasının 97. gününde Kırgızistan Cumhurbaşkanı seçilerek ülkeyi 6 yıl yönetme hakkını elde etti. Caparov, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda en çok oyu alarak seçilen ilk kişi olarak ülke tarihine geçti. Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri seçimlerin daha sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için Kırgızistan Merkez Seçim Kurulu’na 100 bin dolar tutarında yardımda bulundu. Bu yardımlarla seçim esnasında kullanılacak ekipmanların ve malzemelerin temin edilmesi planlandı. Bunun yanında Türkiye’den seçim gözlemcisi olarak bir heyet de ülkeye geldi.

FETÖ yanlılarının ülke yönetiminde güç kazandığı Almazbek Atambayev döneminde hapse atılan, Soranbay Ceenbekov döneminde ise “Suç işlemediğim için af kanunundan yararlanmayı reddediyorum” diyerek cezaevinde kalan Sadır Caparov, halk ayaklanmasıyla cezaevinden çıkarıldı ve Ala-Too meydanında “Cumhurbaşkanımız” sloganlarıyla karşılandı. Bu süre zarfında başbakanlık koltuğuna oturan Caparov cumhurbaşkanı seçilmesinden hemen sonra “Türkiye ile ilişkilerimizi bugünkünden daha güçlü kılmaya ve üst seviyelere taşımaya çaba sarf edeceğiz.” dedi.

Türkiye’nin de uyarılarıyla, halk hareketine FETÖ’cü sızma girişimleri fark edilerek FETÖ yanlısı Sapar İsakov’un cumhurbaşkanı adayı olarak partılmasının önüne geçildi. Çin’e verilecek bir karış Kırgız toprağı olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Caparov’u Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Genel Sekreteri’nin yanı sıra Kazakistan ve Özbekistan Cumhurbaşkanları 10 Ocak’ta başarıyla düzenlenen seçimler dolayısıyla tebrik etti. Türk Konseyin Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Kırgızistan’da Cumhurbaşkanı seçilen Sadır Caparov’u kutlayarak, “Türk devletleriyle geleneksel bağlarını güçlendireceğinizi ve geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğinizi ümit ediyoruz.” ifadesini kullandı. Türk Dışişleri Bakanlığı da, Kırgızistan’da düzenlenen erken cumhurbaşkanlığı seçimleri ve yönetim sistemine ilişkin halk oylamasının barış ve huzur ortamında tamamlanmasından memnuniyet duyulduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte yapılan referandumda seçmenlerin yüzde 34,29’unun oy kullandığı bildirildi. Ülkenin yönetim şeklinin belirlenmesi için yapılan referandumda seçmenlerin yüzde 81,2’si “devlet başkanlığı”na, yüzde 10,76’sı “parlamenter sistem”e ve yüzde 4,4’ü “hepsine karşı” seçeneğine oy verdi. Böylelikle 10 yıl önce başkanlık sisteminden parlamenter sisteme geçen Kırgızistan, başkanlık modeline geri döndü.

Caparov, yolsuzlukla mücadele ve ülkeyi kalkındırmayı vadediyor. Siyasete 2005’te milletvekili olarak girdi. Memleketi Issık Göl bölgesinden iki dönem milletvekili seçilen Caparov, ülkenin ikinci Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev’in başdanışmanlığını ve onun iktidarında Kırgızistan Yolsuzluğu Önleme Ajansı Başkanlığı görevlerini yürüttü. Caparov’un vaatleri arasında güçlü devlet başkanlığı yönetim sistemi, yolsuzlukla mücadele ve kısa sürede ülkeyi kalkındırma projeleri bulunuyor.

Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi – SASAM


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum