MESUT EMRE KARAKÖSE: KAZAKİSTAN HALK ASAMBLESİ 29. TOPLANTISI "BİRLİK, BARIŞ VE UYUMUN 30. YILI" BAŞLIĞIYLA GERÇEKLEŞTİ

MESUT EMRE KARAKÖSE: KAZAKİSTAN HALK ASAMBLESİ 29. TOPLANTISI "BİRLİK, BARIŞ VE UYUMUN 30. YILI" BAŞLIĞIYLA GERÇEKLEŞTİ
01 Mayıs 2021 - 16:16

  Kazakistan Halk Asamblesinin 29. oturumu, Kazakistan Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev başkanlığında gerçekleştirildi. Elbaşı Nursultan Nazarbayev’in Halk Asamblesi Başkanlığı görevini devrettiği ve 28 Nisan 2021 tarihinde gerçekleşen toplantıya, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev, Başbakan Askar Mamin, Kazakistan Hükümeti ve Halk Asamblesi üyeleri dahil 500’ü aşkın kişi katıldı. Çevrimiçi olarak düzenlenen Kazakistan Halk Asamblesinin 29. Oturumu “30 yıllık barış, birlik ve uyum” başlığı altında gerçekleşti.

         Oturumun açılış konuşmasını yapan Nursultan Nazarbayev, Kazakistan’da barış ve uyum formülünün bir yaşam biçimi haline geldiğini vurgulayarak “toplumun çeşitliliğini kendi avantajımıza çevirdik” dedi. Bu durumun artık Kazakistan’ın bir rekabet avantajı olduğunu ifade eden Nazarbayev, ülkedeki etnik gruplar arası ilişki modelinin önde gelen uluslararası hukuk standartlarına dayanmakta olduğunu belirtti. Elbaşı oturum sırasında sosyal uyumu ve ulusal birliği daha da güçlendirmek için Asamble’nin özel görevlerini ve önemini vurguladı.

Nursultan Nazarbayev: “Önümüzdeki yıllarda yeni devlet politikası ve yeni ulusal kimlik beş ilkeye göre inşa edilmelidir” diyerek bu ilkeleri açıkladı. Birincisi, güvene dayalı, devlet ve vatandaşlar arasındaki etkileşime dayalı Kazakistan vatanseverliği ilkesi. Sivil vatanseverlik, bireyler, kamu dernek ve kurumları, sivil toplum ve yerel yönetim arasındaki yatay etkileşimin temelidir. İkinci ilke ise sivil eşitliktir. Vatandaşlar için fırsat eşitliğine ve kanun önünde eşitliğe dayanmalıdır. Bu görevlerin yerine getirilmesi için bir araç olarak “sorumlu devlet, sorumlu toplum, sorumlu birey formülünün kullanılması gerekmektedir. Üçüncü ilke, Kazak dilinin birleştirici rolüdür. Bugün Kazaklar, ülke nüfusunun %70’inden fazlasını oluşturmaktadır. Bu, dünyadaki tüm ülkeler ve ülkemiz için doğal bir süreçtir. Kazak dilini öğrenme ve anlama arzusu çok iyi ve bu isteği her yerde desteklemeli ve teşvik etmeliyiz. Dördüncü ilke, Kazakistan’da kültürlerarası çeşitlilik birliğidir. Bu, bugün küresel bir trenddir. Bu, farklı etnik gruplar arasındaki çıkarların ve olumlu etkileşimlerin önce geldiği anlamına gelir. Ortak ilgi alanları nelerdir? Ülkemizin zengin olmasını istiyoruz ki her aile zengin olsun. Hepimiz başarılı olmak, bir yuvaya sahip olmak, bir iş sahibi olmak, iyi bir eğitim almak ve iyi eğitim almak istiyoruz. Bu insanlığın bir dizi temel ihtiyacıdır. Bu ortak çıkarlar doğrultusunda ülkeyi güçlendirmek ve zenginliğini geliştirmek, bu ülkenin korunması gibi ortak hedefleri geliştirmek oldukça önemlidir. Beşinci ilke, milletin modernleşmesidir. Kazakistan halkının eğitim, çalışkanlık, profesyonellik, disiplin, sorumluluk, dürüstlük, adalet gibi niteliklerin geliştirilmesinden oluşur.” dedi.

Elbaşı ayrıca, Kazakistan nüfusunun 2,5 milyon kişiye yakın arttığını, bağımsızlık yıllarında nüfus gelirinin dokuz kat arttığını, günümüzde ülke nüfusunun 19 milyona yaklaştığını ve 2025 yılına kadar 20 milyona ulaşmasının hedeflendiğini beyan etti. Bununla beraber ortalama yaşam süresinin 60-67 yaştan 73,5 yaşa çıktığını ve bunun tüm Kazakistan için büyük bir başarı olduğunu belirtti.

2019 yılında alınan kararın doğru bir karar olduğunu belirten Nazarbayev, kendisi için görevini devretme kararının ciddi bir adım olduğunu kaydetti. Kazakistan Halk Asamblesi üyelerine vermiş oldukları emek ve desteklerinden dolayı teşekkürlerini sunan Nazarbayev, ömür boyu Asambleyi yönetmeye yasal hakkı olduğunu, ancak ülkedeki iktidarın ve sorumluluğun dengeli kullanılması gerektiğini ve bu nedenle Başkanlık görevini Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev’e devretmeye karar verdiğini duyurdu.

      Cumhurbaşkanı Tokayev “Öncelikle bana güvenerek beni Asamble Başkanı olarak seçtiğiniz için içtenlikle teşekkür ederim. Asamble Başkanı görevini üstlenmek çok sorumlu bir iştir. Bu büyük bir politikadır. Dolayısıyla bu görevi sorumlu bir şekilde yerine getireceğimi söylemek istiyorum.” diyerek konuşmasına başladı. Kazakitan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, Nursultan Nazarbayev’in “Kazakistan Halk Asamblesi Onursal Başkanı” olmasını önerdi. Devlet Başkanı ayrıca, bağımsızlığın 30. yıldönümü vesilesiyle, Asamblenin halkın isteklerini yerine getirmeyi amaçlayan belirli projelerin uygulanmasına özel önem vermesi gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev sözlerinin sonunda “Ortak çalışmamızın yol haritası ve ana yönü bu olmalıdır. Birlik ve beraberlik sayesinde çağdaş bir ulus olarak tarihî hedeflerimize ulaşacağız” dedi. Asamble üyelerinin oy birliğiyle Nursultan Nazarbayev Kazakistan Halk Asamblesi Onursal Başkanı olarak kabul edildi.

Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi – SASAM


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum