Mehmet BOZKUŞ: Yeni Oyunlar ve Stratejiler

Mehmet BOZKUŞ: Yeni Oyunlar ve Stratejiler
27 Şubat 2021 - 17:08

Gara operasyonu ile Türkiye, PKK’nın ve ABD’nin stratejik öneme sahip bir bölgede varlıklarını ve etkinliklerini kontrol altına alma, İran sınırından başlayan Irak ve Suriye’ye kadar uzanan ABD koridoru olarak adlandırılan oldukça çok önemli bir coğrafi noktayı kontrol altına almış ve başarılı operasyon ile her zaman riski yüksek olan bir bölgede Türkiye olarak PKK ve onu destekleyen ülkelerin atacakları bütün adımları erkenden gözlemleyerek gerekli tedbirlerin alınması sağlanarak, Türkiye için tehdit oluşturacak unsurlara müdahalesi mümkün olabilecektir.
Türkiye, Irak içindeki operasyonları ve üs noktalarını artırırken kimler bunlardan rahatsızlık duymakta ve Türkiye içinde neden bu kadar yüksek sesten ortaya çıktıklarına iyi bakmak ve Türkiye’nin ne kadar büyük bir planı ve oyunu bozmayı başarması ile hedeflerine ulaşamayacaklarının iyi bilinmesi gerekmektedir.
Irak ve Ortadoğu’nun bir çok ülkesinde ABD, İsrail’den sonra en çok güç bulunduran İran bundan neden rahatsızlık duyduğunu iyi anlaşılmasıdır.
Ermenistan’ın işgal ettiği toprakların geri alınması ile güçlerin tekrar Irak ve Suriye’ye kaydırılması Türkiye’ye karşı güç biriliği yapılması ile bunun daha başlangıç noktası olduğunu iyi görmemiz gerektiğidir.
Biden yönetimi ile tekrar kendilerine güçlü dayanak bulduklarını ve ABD yönetiminin tekrar göreve getirdikleri Savunma Bakanından bölge temsilcilerine kadar PKK/YPG destek veren kişilerin olması aslında Türkiye’ye karşı hiç bir zaman politikalarının değişmediğinin göstergesidir.
Türkiye’yi itibarsızlaştırma politikaları ve yeni algı stratejileri ile terör örgütlerini yasal konuma dayandırmaya çalışan ABD ve AB içindeki destek veren ülkelerin Türkiye’nin bölgede güç olmasını ve hinterlant alanındaki saygınlık gücünü zayıflatmak üzerine dayalı politikalarını ortaya koymak istediklerinin iyi anlaşılması gerekmektedir.
PKK terör örgütüne resmi kimlik kazandırma üzerinden Suriye ve Irak yönetimlerine baskı kurmayı planlayan terör destekçileri olan ülkelerin bu politikalarını iyi okunmalı ve gerektiğinde karşı politikalar oluşturularak cevap verilebilinmelidir.
Irak üzerinden Suriye’yi birleştirmek İran ile uyumlu ilişkiler kurarak Türkiye’ye karşı yıpratma ve çevreleme doktrini çerçevesinde yeni hedeflerin ortaya çıktığı görülmektedir.
Mehmet BOZKUŞ

G.Washington Üniversitesinde düzenlenen panelde Türkiye ABD ilişkilerinin temelde yok olduğunun konuşulduğu bu dönemlerde, PKK’yı kendine kara gücü olarak seçen ve Türkiye’yi bölgede yok sayan ABD yönetiminin politikalarından asla vazgeçmediğinin iyi bilinmesi gerekir.
ABD’nin ,Türkiye içindeki güç merkezlerindeki etkinliğini kayıp etmesi üzerine kendine hem içeride hem dışarıda güç merkezleri oluşturma çabalarının sonuçlarının kayıp etmek olduğunu anlamak istemeyen bir ABD yönetimi ile karşı karşıya bulunmaktayız
Yeni dünya düzeninde ABD pazarı olmayan Türkiye artık müttefik olduğu NATO’da MÜTTERAKİP olarak görülmeye başlanmıştır. Yeni ABD yönetimi Ortadoğu dahil bir çok alanda tekrar eski gücüne kavuşmak istemekte ve müttefikleri ile beraber hareket etmek istediğini söylemesine rağmen terör örgütleri ile hareket ettikleri bölgelerin bizim için tehdit oluşturan bölgeler olduğu görülmesi gerekmektedir.
Türkiye olmadan bölgemizde varlığı tartışma konusu olan ABD eğer bölgede sağlıklı olarak bulunmak istiyor ise asla Türkiye olmadan hareket edemez.
Türkiye ABD’nin terör örgütlerine destek vermesine karşı gerekli hamleleri yapacak güç olarak varlığını devam edecek konuma ve istikrara sahip olan ülke konumunundadır.
Aynı masada oturup ayrı sandalyelerden hareket eden iki ülke olarak masada konuşulabileceğini ABD yönetimi de görmeli ve Türkiye karşıtı tehdit söylemlerinde vaz geçmesi gerektiğinin bilinmesi gerektiğidir.
Ortadoğuda kurdukları ve destekledikleri DEAŞ ile hedeflerine ulaşmak isteyen Obama’nın 20 yıl sürer dediği mücadeleyi Türkiye’nin müdahalesi ile ideolojisi dahil bir çok alanda yok etmesi sonuncunda yeni dünya düzeninin terör örgütlerine destek verenler ile mücadele eden ülkelerin mücadelesinin savaşı ve sonuçlarına göre olacaktır.

Mehmet BOZKUŞ
https://kafkassam.com/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum