Mehmet Bozkuş: YENİ DÜZEN YENİ PLANLAR 3

Mehmet Bozkuş: YENİ DÜZEN YENİ PLANLAR 3
13 Aralık 2020 - 15:57

Dünya ülkeleri ABD seçimleri ile kendine yeni yol haritaları ararken ABD seçimlerinde yaşanan, çelişki dolu süreç dünyanında bundan sonraki yaşayacağı süreçleri ortaya koymaktadır.
Kriz ve kaosa dayalı yeni düzen pandemi sonrası için şekillenmeye hız verirken, siyasi hayatına ABD’nin en genç başkanı olmak için aday olması ile başlayan ancak yıllar sonra en yaşlı başkanı seçilen Biden ile nasıl bir yol yürüyeceğini,politikalarının neler olacağını tartışmaya başlamış , tedbirler almaya, ilişkilerini kuracağı yönetimdeki kabine üyelerinin analizlerini yaparak elle tutulacak bir yön bulmaya çalışmaktadırlar.
ABD’nin Biden döneminde ekonomik,siyasi ve askeri alanlarda yeniden ABD liderliğinde bir dünya yönetimine sahip olacak adımları atacağı görülürken Çin, yeni ve görünmez stratejileri ile ülkelerle kendi politikaları çerçevesinde anlaşmalar yaparak yoluna devam etmektedir.
AB ve ABD’nin yaptırım uygulama isteklerinin belli ülkeler ve lobiler tarafından Türkiye’ye karşı bir güç olarak

kullanma istekleri aslında AB ve ABD’nin ne kadar güç kayıp ettiklerinin açık bir ifadesi olarak anlaşılmalıdır.
Türkiye, Balkanlardan,Ortadoğu,Asya,Afrika ve Kafkaslar dahil olmak üzere bir çok alanda sessiz Mehmetleri ile politikalar üretmeye devam etmektedir.
Türkiye ulaşmış olduğu robotik savaş teknolojileri ile önemli bir denge unsuru olmaya, etki,yetki ve yetkilendirme gücüne ulaşmaktadır.
AB ve ABD’nin bütün politikalarında işbirliği yapmak isteyecekleri tek ülkenin Türkiye olduğunu unutmaları ve öyle görmek istemediklerinden dolayı Türkiye’yi hem içerideki işbirlikçileri, hem de dışarıdaki işbirlikçi ülkeler ve vekil savaşçılar üzerinden yeni oyunlar ile kendilerine boyun eğdirme dönemlerinin geçtiğinin farkına varamamalarındandır.
Azerbaycan zafer kutlamalarında ortaya çıkan yeni dengelerin kimlerin neler kayıp ettiğini açık olarak ortaya koyarken, kimlerin neler kazanmaya başlayacağının da habercisi olarak görülmelidir.
Yaptırım tehditleri ile bölgemizdeki Rusya dahil olmak üzere bir çok ülkeyi tehdit eden politikaların aslında yaptırım uygulanmak istenen ülkelerin kendi etraflarında birleşmelerinin de yolunu açtıklarını görmek istemeyen emperyalist anlayıştır. Bu nedenle AB ve ABD yeni yönetimi, yeni dünyanın karar, güç ve uygulama

merkezinin bölgemiz olduğu gerçeğini görmek istemedikleridir.
Sahip oldukları teknolojilerin hammaddelerinin,çalışan iş gücünün , ekonomik kazançlarının merkezi olan bölgemiz üretim merkezlerine dönüşmeye ve nitelikli teknolojiler üretmeye başladıkça, gerileyen emperyalist sistemin daha çok hırçınlaşarak acımasız politikalarını uygulamak isteyecekleri gerçeğine karşı ,oluşturulan yapıların daha aktif hale gelerek bunun önüne geçme ve gerekli cevapları vermeleri gerekecektir.
AB’nin kendi içinde sadece ekonomik bir topluluk olduğu gerçeğini görmeyenlerin, AB’nin kendi güvenliğinden yoksun ve aynı zamanda siyasi güvenliğe ihtiyacı olduğu gerçeğini ortaya çıkarmıştır.
AB içindeki güç çekişmelerinin,AB’nin çöküş ve dağılmasına yol açtığını görmek, Türkiye’nin ve bölgemizin yeni oluşumlarla buna cevap vererek oluşacak boşlukları doldurması içinde fırsatları kendiliğinden ortaya çıkarmaktadır.
AB içinde bunu gören ülkelerin Türkiye’ye karşı politikalarında değişikliklere giderek henüz masa önünde olmasada masa arkasında bunu anladıklarını ve buna göre kendilerini hazırladıklarıdır.

Rusya’nın bölgesel ve küresel güç olduğu bölgemizde ABD ve AB yaptırımlarına ve çevreleme doktrinlerine karşı Suriye, Libya,Akdeniz ve Kafkasya politikaları ile cevap vermektedir.
Yeni dünya düzeninde Türkiye’yi anlayanların kazanacağı anlamayanların ise kayıp edeceği dönem olacaktır.

Mehmet BOZKUŞ

KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi
https://kafkassam.com

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum