Mehmet BOZKUŞ: YENİ DÜNYA DÜZENİNDE KARADENİZ

Mehmet BOZKUŞ: YENİ DÜNYA DÜZENİNDE KARADENİZ
12 Ocak 2021 - 12:58

ABD’nin NATO dahili hariç kontrol edemediği bölge olan Karadeniz, etrafındaki ülkeler ile bölgeye girmeyi planlayan, kurduğu askeri üslerle bölgede kendini hissettirmeye başlayan ABD, dünyanın her bölgesinde yarattığı kriz ve kaos ortamından sonra bölge üzerinde uluslar arası kuruluşları kullanarak yer alma stratejisi dahilinde Karadeniz’de yer alma hedefinde vazgeçmiş değildir. Karadeniz sahip olduğu kapalı havzası ile sadece bölge ülkeleri arasında imzalanan MEB anlaşması ile sınırları çizilmiş , ülkeler arasında emperyal kışkırtmalar ile Rusya’nın dış politika hedefleri haricinde, ülkeler arası ilişkilerin huzurlu olduğu ortam olarak Çin’in ipek yolu projesi ile, Rusya’nın dünya pazarlarına sahip olduğu enerji kaynaklarını boru hatları ile pazarladığı ,sıcak denizlere inmesini sağlayan boğazlar üzerinden geçerek yeni dünya d ü z e n i n i n b e l i r l e y i c i m e r k e z i o l a n D o ğ u
Akdeniz, Ortadoğu, Kafkasların batı kapısı olarak stratejik öneme sahiptir.

Kafkasya bölgesinde emperyal yapılanma ile desteklenen yönetimlerin, Rusya ve Çin‘i frenleme ve çevreleme doktrinleri ile kuşatan emperyal yapılanma Karadeniz’e ulaşma ve var olma stratejileri dahilinde bölge içinde Gürcistan, Kırgızistan, Ermenistan ve Ukrayna üzerinden isteklerine ulaşma, yeni dünya düzeninde gövde stratejisine sahip bölgede Çin ve Rusya’yı kont rol etmek isterken, Türkiye üzerinde baskı ve tehditler oluşturarak Ortadoğu planlarını uygulama ve terör devleti oluşturma stratejilerinin bir diğer parçasıdır.

Azerbaycan’ın işgal edilmiş toprakları üzerinden batı yanlısı Paşinyan hükümetini destekleyerek hedeflerine ulaşmak isteyen emperyal yapılanma, Türkiye’nin destekleri ile önüne geçilerek bütün planların bir daha bozulması ile yeni hedeflerini Romanya ve Gürcistan üzerinden tekrar sahneye koymak ve Karadeniz de MEB belirlenen sınırları tekrar tartışmaya açmak, boğazlar antlaşmasını defalarca yok saymaya çalışması dahil bir çok yeni yolları deneyecektir. Nato dahilinde Türkiye’nin askeri unsurlarının bölgede var olmasını sağlayarak Nato unsurlarını bölgeye göndermek ve kontrol etmek isteyeceğidir. Türkiye kendi unsurları ile bölgede bulunma hakkını kimseye bırakmamalı ve huzurlu bölgeyi bozmak isteyenlere müsade etmemelidir. ABD’nin uluslar arası hukuk kuralları çerçevesinde askeri unsurların girişlerinin kurallara bağlı olduğu Karadeniz ABD’nin Çin, Rusya ile Türkiye’nin bölgedeki etkinliğini azaltmak ve kendi hinterlandını destekleyen yapılara destek vermek ve istediği politikaları oluşturmak için ülkelerin emperyal destekli yönetimlere kavuşması için bölgede yeni stratejileri bölgenin önümüzdeki zamanda bir hayli sıcak geçeceği görülmektedir.

Bölgenin en güçlü ülkeleri olan denge politikaları ile bölge ülkeleri arasında koordinasyon sağlayan Türkiye’ye karşı Yunanistan üzerinden adalar denizi ve Gümülcine bölgesinde oluşturduğu üsler ile tehdit etmeyi planlayan ABD bu adım ile bölgede, Nato içerisinde beraber olduğu Türkiye’yi her alanda tehdit ederek istediklerini elde etme politikalarından vazgeçmediği görülmektedir. Türkiye içinde ABD politikaları üzerinden politika üretenlerin Türkiye’ye bakışı Türkiye’nin ABD ile hareket edecek politikalar izlemesi gerektiğini devamlı gündeme getirmeleri ,yaşadıkları ülkeye karşı nasıl bir duygu beslediklerinin açığa vurulmasıdır.

ABD politikalarını bize pazarlayanlar ,kadim bir devlet olan Türkiye’nin politikaları olduğunu bilmeleri gerektiğidir. Türkiye politikalarını ABD iyi anlamalı ve Türkiye politikalarının dahilinde çözüm yolları aramalıdır.

Mehmet BOZKUŞ

KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi

https://kafkassam.com

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum