Mehmet BOZKUŞ: ALTILI PLATFORM ÜLKELERİ

Mehmet BOZKUŞ: ALTILI PLATFORM ÜLKELERİ
16 Aralık 2020 - 19:41

Azerbaycan zafer kutlamları ile Kafkasya yeniden şekillenirken yeni dönemin güç merkezlerinin bir tanesinin daha belirlendiği ve güç merkezlerinin oluşmaya başladığıdır.
Savaş sonrası kutlamaları ile bundan rahatsız olanların kendi iç siyasetleri ve karşı karşıya kaldıkları dış yaptırımları unutup diplomatik ilişkilerin yapısına aykırı olarak İran dış işleri bakanının açıklamaları ile İran, Kasım Süleyman-i ve Fahrizade suikastları sonucunda iç siyasetteki zor durumu aşma yolu olarak, Türkiye Azerbaycan ilişkileri ve yeni Kafkasya düzeninden duyduğu rahatsızlığı şiir üzerinden gündeme getirme yarışına girmiştir.
Nükleer çalışmaları nedeni ile dünya İran’a yaptırım uygularken Türkiye komşusu için gerekli her türlü desteği vermiş ve İran halkının yanında yerini almıştır.
Tarihsel bağlarımızın olduğu komşumuz İran Ermenilere verdiği desteğin kendi iç siyasetinde açıktan ortaya çıkması karşısında içeride oluşabilecek tehlikelerin, kimlerin işine yarayacağını iyi bildiği için, Türkiye aleyhine propagandayı ve tehdit unsurlarını ön plana çıkartarak hem içeriye hem de Türkiye’ye karşı sakın böyle bir durumu aklınızdan dahi geçirmeyin dercesine bir tutum ve davranış içine girmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından gündeme getirilen altı platform oluşturulması için önerilen ülkeler içinde İran’ın böyle bir şiir üzerinden gösterdiği tepki aslında iç dinamiklerinin ne kadar zayıf olduğununda göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Altılı platform içinde olması önerilen ülkelere baktığımızda i Ermenistan,Gürcistan,Azerbaycan,İran ,Türkiye ve Rusya olarak Avrupadan Asya ve Afrikaya kadar geniş bir alanda bölgemizde meydana gelen bir çok olaylarda veya küresel güçlerin çekişmelerine maruz kalmış bir coğrafyadır.
Coğrafyanın olarak hem sınırları içinde hem de sınırlarına yakın bölgelerde meydana gelen gelişmelere baktığımızda dünya siyasi, ekonomik gelişmelerin emperyal çıkarların çekişme ve güreş alanı olarak yer almasıdır.
Eğer bu birliktelik oluşturulursa ABD ve AB bölge üzerindeki hakimiyet ve istediğini elde etme, kaos ve kriz çıkarma eylemlerinin önüne geçilebilme fırsatı oluşacak bölge halkları huzur ve refah düzeyine ulaşacaktır.
Bölge üzerinde devamlı etkinliği olan emperyal devletler Rusya’yı çevreleme doktrini ile etkinliğini azaltma,Türkiye için terör örgütleri ve vekil ülke savaşçıları ile tehdit ederek dar alana sıkıştırma,İran’ı parçalama ve İsrail güvenliği için tehdit unsuru olarak görme,Ermenistan ve Gürcistan’ı kullanarak bölgede kaos çıkarma,eylemsel rahatsızlık oluşturma,Azerbaycan’ı ise enerji ile sahneye çıkmasının önünü kesme, Türk dünyası,Rusya ve İran ile çatışan konuma getirme stratejileri ile faaliyetlerini sürdürme gayretleridir.

Altılı platform yaklaşık olarak nüfus toplamı 400-420 milyon civarında olan, ekonomik büyükleri toplamı GSYH olarak 3.1 trilyon $ olan jeo politik ve jeo stratejik konumları ile dünya üzerinde öneme sahip olan, Çin’in bir kuşak bir yol projesinin en önemli geçiş güzergahına sahip kilit rolüne sahip olması, Çin ,Japonya,AB için enerji sağlama merkezi olan, ekonomilerinin dışa bağımlılığı ile önemli bir pazar bölgesi olması, sahip oldukları stratejik konumları ile dünya ticaret yolları , stratejik öneme sahip deniz geçiş yolları, AB güvenliğinin başladığı ilk nokta olması gibi bir çok stratejik konuma sahip bir coğrafyadır.
ABD ve AB devletlerinin hedefinde olan devamlı yaptırımlarla tehdit edilen Rusya,İran ve son olarak Türkiye neden bu yaptırımlara sebep oldukları sorusunu kendilerine sormaları ile bu platformun ne kadar gerekli olduğu cevabını göreceklerdir.
Dengeleri değiştirecek zayıf olan küçük ülke ekonomilerinin büyümesine ve kullanılmalarının önüne geçilecek bölge halkları arasında oluşturdukları düşmanlık yapılarının önüne geçilecek,bölgesel bir çok sorunların çözülmesine öncülük edecektir.
Emperyal sistem karşısında geldikleri güçlü ekonomik,siyasi yapıları ile dün olanlara evet demeyen, bu gün sorgulayan, analiz eden, kendi ülke menfaatlerinin koruyan politikalar ile dünyanın diğer bölgelerinde etkinliklerinin artması ile değerlerini ve sistemlerini kayıp etme korkusu yaşayan emperyal sistemin karşısında daha güçlü durmalarını sağlayacaktır.

Mehmet BOZKUŞ

KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi
https://kafkassam.com

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum