Mehdi Dehkan yazdı: İran Türklerinin sokak yemekleri

Bu günlerde, İran'da türkçe konuşan etnik grupların ve insanların geleneksel yemeği olan ucuz ve organik sokak yemekleri, Türkçe konuşulan şehirlerin insanları arasında fast food ve yabancı yemeklerin yerini almıştır.

Mehdi Dehkan yazdı: İran Türklerinin sokak yemekleri
02 Ağustos 2021 - 10:45 - Güncelleme: 02 Ağustos 2021 - 19:36

İran'da Türkçe konuşan şehirlerin türk sokak lezetleri

Mehdi Dehkan
Araştırmacı Yazar


Bu günlerde, İran'da türkçe konuşan etnik grupların ve insanların geleneksel yemeği olan ucuz ve organik sokak yemekleri, Türkçe konuşulan şehirlerin insanları arasında fast food ve yabancı yemeklerin yerini almıştır.
Bu günün gençleri ve öğrenciler bile fast food ve yabancı yemeklerden vazgeçip onların yerine yöresel yemeklere ilgi duymaya başlamıştır.
Bu leziz sokak yemeklerinden biri de Urmiye'nin fırında pişirilen patates ve Sengek ekmeği ve yöresel ayranla servis edilen Yer Alma Kebabi'dir.Bu yemeğin en ünlü ve tarihi dükkânı Hasan ayrançı'dır ve sahibi Hasan Agha bey Urmiye'de bu yemeğin en eski ustası olarak anılır.Tabi Tebriz'de durum farklı ve bu yemeği yapan ustalar daha çok patates ve yumurtayı suda pişirmeği kabul ediyor ve yerel Sengek ekmeğile servis ediyorlar.
İran Türklerinin bir sonraki sokak yemeğinin adı daha çok sonbahar ve kış aylarında sokaklarda satılan Lebo'dur.Bu yemeğin pişirilmesi için pancar önce üzüm doşabında pişirilir ve sokak yemeği olarak sokaklarda satılır.bu yemek irandaki türkçe konuşan şehirlerde İran'daki diğer şehirlerde de yaygındır.
Bir sonraki yemek ise Kuzey İran'ın Türkçe konuşulan şehirlerinde özellikle Tebriz'de çok yaygın olan cız Bızdır.bu yemeği pişirmek için kırmızı biber dananın beyaz ciğer soğan ve domates karıştırılır ve ayran la servis edilir. Tebriz'in eski çarşısına giderseniz, ilk koklayacağınız şey Tebriz çarşısının küçük cızbız dükkânlarının her yoldan geçeni sarhoş eden güzel kokusudur.
Pakhleh, özellikle soğuk mevsimde Tebriz ve çevresinde çok yaygın olan bir yemektir.Bu yemeğin pişirilmesi için önce fasulye suda pişirilir, tuz ve baharatlarla karıştırılır ve sokaklarda ve pazarlarda satılır.
Bir başka yemek de Belali veya (Meke) olarak adlandırılır.Bu yemeği pişirmek için önce mısırı tuzlu suya koyun, sonra ocağa veya soba ateşine koyun ve pişirin.Tabii ki bazı insanlar bu yemeği pişirmek için farklı baharatlar da kullanırlar. Bu yemek genellikle soğuk mevsimde pişirilir.
Bir sonraki yemek, Türkçe konuşulan şehirlerde çok yaygın olan ve kahvaltıda pişirilen ve servis edilen Fatir ekmeği veya içli Koke olarak adlandırılır.
Bu ekmeği pişirmek için buğday unu, çekirdeği için ceviz ve badem kullanılır.
İran'da Türkçe konuşulan şehirlere seyahat ediyorsanız, İran Türklerinin tarihini, antikliğini ve yöresel kültürünü gösteren lezzetli Türk sokak yemeklerini mutlaka tatmanız öneririz.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum