Mehdi Dehkan yazdı: Dollu mustafa Iran aşık mühitinin 19.ıncı yüzyıl şair mutasavvıf ve şairi

Dollu Mustafa olarak bilinen şair, âşık ve Sufi mezheb Mustafa Resul oğlu,  1791 yılında iranın batı azerbaycan eyaletinin Urmiye şehrine bağlı İslamabad (eski adıyla şeytan abad) köyünde bir çiftçi ailede dünyaya geldi.

Mehdi Dehkan yazdı: Dollu mustafa Iran aşık mühitinin 19.ıncı yüzyıl şair mutasavvıf ve şairi
02 Temmuz 2021 - 09:58 - Güncelleme: 02 Temmuz 2021 - 22:14
Dollu Mustafa olarak bilinen şair, âşık ve Sufi mezheb Mustafa Resul oğlu, 1791 yılında İran'ın batı azerbaycan eyaletinin Urmiye şehrine bağlı İslamabad (eski adıyla şeytan abad) köyünde bir çiftçi ailede dünyaya geldi. Çocukluğunu ve gençliğini bu bölgenin güzel doğasının kucağında geçirmiş ve birçok mutasavvıf gibi gençlik ve gençlik yıllarında çobanlık yapmıştır. Batı Azerbaycan halkının dilinde nasıl şair olduğunu anlatan efsane , şairin şiir yazma sırrı bir gecede veya bu büyük mutasavvıfın rüyasında aldığı ilhama dayanmaktadır. Ayrıca Dollu Mustafa'nın o gece ilham aldığı yer bugün hala Mustafa taşi olarak biliniyor. dollu mustafa Urmiye'nin Aşık mühitinin ve mektebinin en çok sevilen ve anılan şair ve aşıklarındandır ve onun sazı ve sözü nesilden nesile bu güne kadar yetişmiştir. Ayrıca dollu mustafaya günümüzde eserleri mevcut olan Urmiye ekolünün ilk âşığı ve şairi olarak cesurca denilebilir, onun nasıl bir şair ve âşık olduğunu ve biyografisini tartışabiliriz. Dollu mustafa (Ağahani Havası) şarkısını Urmiye'nin Aşık mühitine hediye etmiştir. . Dollo Mustafa, hayatı boyunca şeytan ova (bugünkü İslamabad) köyünde ve o köydeki Dol kalesinde yaşadı. Şiirlerinde Dollo Mustafa, Rasülün Yasiri, Rasülün Yetimi, Mustafa, Resül Oğlu gibi lakapları seçmiştir. Şiirleri, Mevlana ve Alevi-Bektaşi tasavvuf etkisinin belirtilerini göstermek için kullanılabilecek tasavvuf ve derviş kavramlarıyla doludur. Dollu Mustafa' nın şiirlerinde Nesimi, Mevlana, Hacı Bektaş Veli ve Şah İsmail vb. temalara rastlamak mümkündür.

Dollu Mustafa, hayatı boyunca Osmanlı ve bu günkü Gürcistan Borçalı'ya çeşitli geziler yapmış ve hayatlarının bir kısmını orda geçirmiştir. Dollu mustafa nın 2 kızı ve iki oğlu varmış ama maresef oğlu bir kış sabahı evden çıkar ve bidaha evlerine dönmez .bu olay dollu mustafanın canınını hayat boyunca sıkar ve bu olay üzre şiirlerinde hep ahu_nale eder. Şair aşık ve mutasavvıf dollu mustafa, nihayet 1875 yılında şeitanabad (bugünkü İslamabad) köyünde ve bir şiirinde bahsettiği vasiyetine göre Urmiye'nin Mahal Baranduz ve Baranduz köylerinde Tabiat Ana'nın her yıl son baharda sarı yapraklarla defnedildiği yere defnedilmiştir. 

Yurdunun yeri uçmak olsun.tını huzur her zaman bulsun

Urmu Diyarından ben Yola düşdüm 

Geze-Gaze Bu Mekana Yetiştim

Feyz Aldım ustaddan Aldım Payımı

Gohar Aktarırdım Kana Yetişdim 

***
Oyandım kafletten vardım irfana

Aldım Metlebimi Oldum Mestana

Sıdkıyla sığındım kadir subhana

Hudhud oldum süleymana yetiştim

***

Hakikattan bir yol düştü elime
Marifetten su bağladı gülüme 
Mustafayam yalan gelmez dilime
Edeb aldım yol erkana yetiştim

Dollu Mustafa

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum