Medeniyet, Kültür ve Tarihin Simgesi "Nevruz" - Yazar: Laily Habib

Medeniyet, Kültür ve Tarihin Simgesi "Nevruz" - Yazar: Laily Habib
06 Şubat 2021 - 12:52

Nevruz, ilkbaharın ilk gününü ve doğanın yenilenmesini belirten kültürel gelenektir. Nesiller ve aileler arasındaki barış ve dayanışma değerlerini, uzlaşmaya teşvik eder. Böylece halklar ve farklı topluluklar arasındaki kültürel çeşitliliğe ve dostluğa katkıda bulunur.

Nevruz tarihi

Nevruz, eski yılın sonunu, yeni yılın başlangıcına işaret eder. Dünyada 300 milyondan fazla insan tarafından kutlanan Nevruz’la yeni yıl başlamaktadır. Kimse tam olarak Nevruz’un başlangıcını bilmemekle birlikte, tahminlere göre 3.000 yıl önce kutlanmaya başlanmıştır.

Uluslararası Nevruz Günü

Uluslararası Nevruz Günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2010 / A / RES / 64/253 sayılı kararında, birçok ülkenin girişimi ile  bu bayram kutlandı. Afganistan, Azerbaycan, Hindistan, İran, Irak, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan ve Özbekistan 21 Mart’ta Nauryz, Navruz, Nawrouz, Nevruz, Nooruz, Novruz, Nowrouz veya Nevruzu kutlanmaktadır.

İki hafta boyunca, özel yemek, aile ziyaretleri, kamu ritüeller ve barışçıl toplulukları cesaretlendirmek ve tanıtmak amacıyla sokak gösterileri de dahil olmak üzere çeşitli etkinlikler gerçekleştirilir.

2009 yılında “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsilcisi Listesi”nde birçok halkın gözlemlediği kültürel bir gelenek olarak resmedilen Nevruz, ilkbaharın ilk gününü ve doğanın yenilenmesini belirten bir kültürel gelenektir.

Nesiller ve aileler arasındaki barış ve dayanışma değerlerini, uzlaşma ve komşulukları teşvik eder. Böylece halklar ve farklı topluluklar arasındaki kültürel çeşitliliğe ve dostluğa katkıda bulunmaktadır.

Türkistan’da Nevruz

Tarihi yazılara göre Nevruz Afganistan’da 5000 yıldır kutlanmaktadır. Türkistan’da Nevruz kültür, medeniyet ve tarihin simgesidir.

Nevruz özel olarak hiç bir dine bağlı değildir. Taberi ve Şahname gibi tarih kitaplarının incelemelerine göre; Yama (Camşid) Belh’ın ilk kralı tahta çıktığı gün nevruz günü kutlaması için ferman vermiştir.

Tarihi kitaplarda Belh ( Balkh بلخ باستان) Nevruz başkenti olarak yazılmıştır. Afganistan’da her yıl Nevruz gösteriler eşliğinde kutlanmaktadır.

Nevruz ile ilgili bir sürü gelenek (Bayrak Şenliği, Kırmızı çiçek şenliği, Semenek, 7sin, 7 meyve, Ağaç dikme, Çarşambe süri, yarışmalar) ve hikayeler vardır.

Özellikle Timur döneminde Herat’tan Belh’e Nevruz karavanlar gelmiştir. Emir Ali Şir Navayi’in öğrencisi Muhammed Can hikayesi de Sultan Hüseyin Baykar’a Nevruz kutlaması için Belh’e gelirken başlamıştır.


https://orhaajans.com/yazar/lailyhabib/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları