Mareşal Raşit Dostum'un Güvenlik Projesi

Mareşal Raşit Dostum'un Güvenlik Projesi
15 Haziran 2021 - 16:54

Dostum, Afganistan’ın barış ve güvenliği için en somut adımı atan liderler arasında yer almıştır. Bu yönüyle barıştan yana aydın ve demokrat kesimin takdirini ve güvenini kazanmıştır. Tabii ki, Dostum’a olan bu güven Dostum’un Taliban’a karşı verdiği acımasız mücadelesi olsak gerek. 2005 sonrası ülkede artan güvensizlik ve buna sebep olan Taliban örgütü Afganistan halkını çok rahatsız etmektedir. Halkın bu talebine karşı Dostum, sürekli 20.000 kişilik ordu projesini dile getirmekte,  20.000 kişilik ordu ile Taliban ve diğer terör örgütlerini yok edebileceğini öne sürmüştür. Bu çerçevede açık ve net ifadeler kullanmakta “ya Taliban’ı yok eder ya kendimi yok ederim” demektedir. Dostum’un bu çağrısı halk tarafından desteklense de hükümet tarafından pek destek görmemektedir. Hamid Karzai döneminde de iki bin askerle Taliban’ı yok edebileceğini dile getirmiş ancak vize çıkmamıştı.  
Dostum bu isteğini devlet başkanı birinci yardımcısı seçildiğinden sonra ele almış fakat devlet başkanı Eşref Gani’nin ciddi muhalefetiyle karşılaşmıştır. Hatta 2015 yılında Kuzey Afganistan Fâryâb ilinde Taliban’a çıktığı bir operasyonda pusuya düşmüş, canını zorla kurtarmıştır. Kendisine kurulan pusunun sorumlusu olarak doğrudan hükümeti görmüş, hükümete karşı tehditkâr açıklamalarda bulunmuştur. Hükümet de türlü bahaneler bularak onu sürgüne göndermiştir. Sürgün sonrası da Kâbil’den dışarıya çıkamamış, Kuzey Afganistan’a gitmesi yasaklanmıştır.
Kâbil hükümetinin Dostum’un güvenlik projesinin desteklememesinin iki önemli nedeni bulunmaktadır. Birincisi devletin başında bulunan hükümetin Dostum’un eskisi gibi özerk bir yapı oluşturabileceğinden endişe ederken ikinci olarak ise yine devlet yönetimindeki Peştunların, Taliban’la sert bir mücadeleye girmek istememelerinden kaynaklanmaktadır. Peştun olan yetkililer, Taliban’la mücadelenin genel olarak Peştunların aleyhinde olacağını düşünmektedirler.
Peki, endişe olmadan, taviz verilmeden bir şeyin elde edilemeyeceği açıktır. Mareşal Dostum’un bu güvenlik projesi ele alınmasa Taliban tehlikesi ve ülke güvenliği ne olacaktır. Üstelik Dostum sıradan bir Mareşal ve bir asker değildir. Başbakanlık konutunda oturan devlet başkanı birinci yardımcısıdır. Anayasaya ve milletine karşı mesuldür. Bu projesinin gerçekleşmesi Afganistan’ın yararında olacağını düşünülürken, gerçekleşmediği takdirde Pakistan’ın taşeron örgütü Taliban’ın saldırılarından kurtulmayacak ve sonunda halk da başının çaresine bakmak zorunda kalacaktır. Bu da Dostum ile olmazsa da başka birisiyle olacaktır. Ya da bugünlerde olduğu gibi batı Katar’da Taliban’la barış görüşmelerini ele alacak, doğu (Rusya) Moskova’da görüşecektir. Ocak 2019 tarihinde ABD’nin özel temsilcisi Halilzad’ın Katar’da Taliban’la görüşmesinde bir sonuca varılmadı. 5 Şubat 2019 tarihinde Moskova’da düzenlenen barış görüşmelerinden de bir sonuç alınmadı. Çünkü barış ülke sınırları içinde aranır, yabancıların memleketlerinde, doğu ve batının saraylarında değil! (Dihkanoglu)

ASASMEDYA - Haberler

https://asasmedya.info


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum