MARDİN'DE MERAK UYANDIRAN ARKEOLOJİK KEŞİF!

MARDİN'DE MERAK UYANDIRAN ARKEOLOJİK KEŞİF!
07 Kasım 2019 - 22:10 - Güncelleme: 07 Kasım 2019 - 22:13

Mardin’in Dargeçit ilçesinde bulunan Çemka höyüğünde yapılan kazı çalışmalarında, yaklaşık 11 bin 800 yıl öncesine ait mimari kalıntılar ortaya çıkarıldı.

Artuklu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ergül Kodaş’ın bilimsel başkanlığında yürütülen “Ilısu Barajı ve HES Projesi Etkileşim Alanında Kalan Kültür Varlıklarının Belgelenmesi ve Kurtarılmasına Yönelik Çalışmalar” adlı arkeolojik kazı çalışmalarında, yaklaşık 11 bin 800 yıl öncesine ait kanalizasyon yapısı ve 20’yi aşkın yapıya ait mimari kalıntı bulundu. Birinci derece sit alanı kabul edilen alandaki çalışmalarda, Artuklu Üniversitesi ve Mardin Müze Müdürlüğünden ekipler yer alıyor.

“ALAN 8 KATLI VE 7 METRELİK BİR ARKEOLOJİK DOLGUYA SAHİP”

Kazı başkanı Ergül Kodaş, AA muhabirine yaptığı açıklamalarda, Çemka höyüğünün geçen sene tespit edildiğini belirtti. Höyüğün bulunduğu konumdan 2 yol geçmesi sebebi ile ağır tahribata uğradığını belirten Kodaş, “Yerleşim yeri, ‘Çanak çömleksiz neolitik dönem A evresi’ yani milattan önce yaklaşık 9 bin 800’lere tarihleniyor. Uzun bir süre yerleşim görmüş. Yaklaşık 8 katlı ve 7 metrelik bir arkeolojik dolguya sahip. Yapıların tamamı yuvarlak planlı ve çoğunlukla ‘çukur barınak’ dediğimiz, toprağa gömülü olarak inşa edilmiş. Birbirlerine yakın, neredeyse ortak duvarları olan yapılar.” diye konuştu.

“TARİHTE BİLİNEN EN ESKİ KANALİZASYON YAPISINI TESPİT ETTİK”

Kazıda tarihte bilinen en eski kanalizasyon yapısına rastladıklarına işaret eden Kodaş, şöyle konuştu:

“Bu bizim için de çok ilginç oldu. Bir duvarın dibine yapışık şekilde açığa çıkarttık. İlk başta duvar sandık fakat kazının ilerlemesiyle bunun bir kanalizasyon olduğunu gördük. Binalar arasında bir kanalizasyon yapısına denk geldik. Çanak çömleksiz neolitik dönemin A evresindeki kanalizasyon yapılarıyla ilgili hiçbir buluntu yoktu. Bu tarihte bilinen en eski kanalizasyon yapısını Çemka höyüğünde tespit etmiş olduk. Kanalizasyonun bir bölümünü açığa çıkarabildik. Ortak kullanım alanında olduğunu tespit ettik.”

Kaynak: https://qha.com.tr/haberler/mardin-de-merak-uyandiran-arkeolojik-kesif/112243/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum