Manisa Ali Bey Camii Haziresi'nin Acı Hali

Hüseyin Cemre BEYTEKİN'in Manisa Ali Bey Camii Haziresi ile ilgili yazısı.

Manisa Ali Bey Camii Haziresi'nin Acı Hali
07 Haziran 2022 - 21:27 - Güncelleme: 08 Haziran 2022 - 09:12
Manisa Ali Bey Camii Haziresi’nin Acı Hali

Osmanlı dönemi içerisinde değerli bir kimliğe sahip olan Manisa birçok Osmanlı yapılarını kendi bünyesi içerisinde barındırmaktadır. Bu yapılar içerisinde ‘’Fetret Devri’’ dediğimiz dağılımdan sonra Sultan 1. Mehmet Çelebi’nin bu coğrafya’yı tekrar Osmanlı egemenliğine katmasıyla beraber şehir içerisinde imar faaliyetleri baş göstermiştir. Bu yapılardan ilki ise şehrimize Osmanlı dönemi’nde Manisa’da ilk inşaa edilen Osmanlı camisi olan ‘’Ali Bey’’ camii’dir. Caminin kısa tarihi bilgilerine bakacak olursak eğer; ‘’Ali Bey Camisi, giriş cephesi üzerinde yer alan kitabesine göre I. Mehmed döneminde, Timurtaş oğlu Ali Bey tarafından H.821/M.1418-1419 yılında yaptırılmıştır. H.978/M.1570-1571 yılında da caminin mahfil, minber ve minaresi yenilenmiştir. Yapının banisi olan Ali Bey, Vezir Kara Timurtaş Paşa’nın oğludur. Saruhan sancakbeyi olarak görev yaptıktan sonra emekliye ayrılarak Manisa’ya yerleşmiştir. Cami’nin şuan ki konumu ADAKALE MAHALLESİ DEMİRTAŞ SOKAK. (2906 SK. VE 1905 SK. KÖŞESİ)
Eski dönemlerde defin işlemleri genellikle camilerin yanında bulunan boş arazilere gömülmekteydi. Daha sonra büyüyen kabirler birer hazire formuna bürünmüşlerdir. Konumuz içerisi’nde ele alacağımız bu yapı’nın haziresinin son durumuna değineceğiz.

             Ali Bey camii’ne kuzey taraftan bakış


Ali Bey camii’nin batı tarafında nispeten daha düz sekisel alanlar oluşturulmuş teraslar bulunur. Bu teraslar yapılmazdan önce alanda bulunan birçok mezartaşlarının olması muhtemeldir. Daha sonraları park alanı haline getirilen bu yer iata duvarları ve sekiler oluşturulurken hazirede bulunan mezar taşları, kitabeleri ve başlıkları duvar bedenlerinde ve teraslar içerisinde kullanılmıştır.
Camii batı yanı duvarları’nda ve teraslarında kullanılan mezartaşları

Bu şekil’de kullanılan yapı taşları dışarıdan bakıldığı’nda görülmemektedir. Böyle bir duruma nasıl müsaade edildiği  ve nasıl gözardı edildiği hakkında bilgimiz maalesef bulunmamaktadır. Birkaç sağlam mezartaşı yere düşürülmüş vaziyette durmaktadır.



Sağlam kalmış birkaç mezartaşı

Bu alan içerisinde sayamadığım kadar mezar başlığı vs. bu şekilde kullanılmış olup gerekenlerin yapılmasını herkes istemektedir. Şehzadeler şehri olma özelliği gösteren ilimiz böyle bir duruma sessiz kalmamalı ve gerekli kurumların derhal faaliyete geçip bu durumu düzeltmeleri gerekmektedir.
Caminin batı tarafında yer alan alanda kullanılan mezar ve taş yapıları













                                              


                                              



FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum