Manas Destanı Günü Kutlanıdı

Türklerin ortak mirası, dünyaca ünlü Manas Destanı’na ithafen Kırgızistan’da, 2015 yılından bu yana “Manas Destanı Günü” çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Manas Destanı Günü Kutlanıdı
05 Aralık 2022 - 09:51
Ayyıldız Huri Kaptan

Manas Destanı, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 2013’te yapılan UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirasının Korunması için Hükumetlerarası Komitesi’nin 8. Toplantısı’nda UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştı. Kırgızistan’da 2015 yılından itibaren 4 Aralık, hükumet kararnamesiyle “Manas Destanı Günü” olarak kutlanıyor. Kararnamenin asıl amacı, “Manas” destanını ulusal bir miras olarak korumak ve tanıtmak, ülkede Manas Destanı’na ilişkin çalışmaları geliştirmek, desteklemek ve destanı tanıtmak. Her yıl 4 Aralık’ta başta başkent Bişkek olmak üzere Kırgızistan’ın diğer şehirlerinde de çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Kırgızistan halkının 4 Aralık Manas Destanı Günü’nü kutladı. Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un tebrik mesajında yer alan ifadelerin tamamı şöyle:

KIRGIZİSTAN CUMHURBAŞKANI: MANAS’IN RUHU DAİM OLSUN!

“Sevgili yurttaşlar!

Yüce Manas’ın sevgili torunları!

Atalarımızın asırlık tarihi kaderini, yaşam deneyimlerini ve torunları için
büyük bir eğitim olduğunu yansıtan Manas Destanı Günü’nü hepinizin canı gönülden kutluyorum!

“Manas” üçlemesinin BM’nin uluslararası eğitim, bilim ve kültür kurumu olan UNESCO’nun Temsili Listesi’ne kaydedilmesi Kırgızistan halkı için büyük bir onurdur!

Halkımızın ideolojisi, felsefesi ve manevi temeli olan Manas Destanı’nın yayılması ve propagandası alanında ülke liderliği çok sayıda çalışma yapmaktadır.

Manas destanının ve geleneksel hikâyecilik sanatının korunması, yaygınlaştırılması ve yaygınlaştırılması amacıyla 2021 yılında kararname ile Manas Tiyatrosu açılmıştır. Bu yıl ona “ulusal” statüsü verildi, böylece hikaye anlatıcılarının ve doğaçlama şairlerin yaratıcılığının gelişmesi için tüm koşullar yaratıldı. Ayrıca, aynı yılın 22 Nisan’ında, Manas Ulusal Akademisi’nde “Manas” destansı üçlemesinin kapsamlı bir şekilde incelenmesi ve yaygınlaştırılması için ek önlemler geliştirmek amacıyla Somut Olmayan Kültürel Miras Araştırma Enstitüsü “Manas” ve Cengiz Aytmatov, Kırgız halkı kuruldu.

Aynı zamanda Eylül ayında, “Manas” destansı üçlemesinin kapsamlı bir şekilde incelenmesi için koşullar yaratmak ve ayrıca “Manas” Ulusal Akademisi ve Cengiz Aytmatov’un faaliyetlerini başka bir kararname ile iyileştirmek için değişiklikler yapıldı. Bu devlet kurumunun yapısına dahil edilmiş ve Ulusal Akademi ” Manas”a dönüştürülmüştür.

Dolayısıyla günümüzde Manas Destanı’nın araştırılması, yayılması ve yaygınlaştırılması alanında faaliyet gösteren üç devlet kurumuna büyük görev düşmektedir. Manas Destanı’nın her Kırgızistan vatandaşı için manevi bir değer haline gelmesi için her türlü çabayı göstereceklerine ve Manas destanının eşsiz ölçeğini ve yüksek sanatsal önemini dünya sahnesine sunacaklarına inanıyorum.

Değerli hemşehrilerim, destansı Manas Günü’nüzü bir kez daha kutluyorum.

Büyük destanımız Kırgızistan Cumhuriyeti’nin manevi desteği, gururu, gençlik için büyük bir güç ve vatana hizmetin bir örneği olsun!

Ülkemizde uyum, birlik ve barışın yanı sıra Manas’ın ruhu daim olsun!

MANAS DESTANI

500 bin 553 mısrası ile dünyanın en uzun destanı özelliğine sahip Kırgızların dünyaca ünlü Manas Destanı; baba Manas, oğul Semetey ve torun Seytek dönemlerini anlatan üç bölümden oluşuyor.

Kırgızların 35 farklı Manas Destanı bulunuyor.

Kırgızistan’da, Manas Destanı’nın ezberlenmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması için çocuklara küçük yaşlardan itibaren eğitimler veriliyor.

Manas Destanı’nı ezberleyen ve anlatmayı meslek edinenlere Manasçı deniliyor.

Manasçılar, toplum içinde büyük saygı görürken festival, sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerde sahne alıyor.

Kırgizistan’da 20 binden fazla Manasçı olduğu düşünülüyor.
İlk yayın yeri: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum