Makedonya Türklerinin Bilgesi İlhami Emin'i Anma Programı - Yazar: Gulsum Mustafova

Makedonya Türklerinin Bilgesi İlhami Emin'i Anma Programı - Yazar: Gulsum Mustafova
30 Aralık 2020 - 15:14

Üsküp Yunus Emre Enstitüsü ile Köprü Derneği, Balkanlarda Türk kültürünün yaşatılması konusunda birçok eser ortaya koyan İlhami Emin’in vefatı vesilesiyle dijital ortamda anma programı gerçekleştirecek.

Sunum gösterimi ile başlayacak program, Kur’an-ı Kerim Tilaveti, açılış konuşmaları ve anma ve taziye konuşmaları ile devam edecek.

Canlı yayınlanacak olan İlhami Emin’i Anma Program 31 Aralık (Perşembe Günü) Makedonya saati ile saat 11.00 da başlayacak.

Program Yunus Emre Enstitüsü Facebook hesabından takip edilebilir.

İlhami Emin Kimdir?

Makedonya Türklerinin bilge ismi olarak kabul edilen İlhami Emin 8 Ağustos 1938 yılında Makedonya’nın Radoviş kasabasında dünyaya geldi. Makedonya Yörüklerinden olan babası kunduracı Rıfat Emin ise İlhami Emin’in eğitim hayatının en büyük destekçilerinden biriydi.

1941 yılına kadar süren Birinci Krallık Yugoslavya’sında yalnızca Sırpça eğitim alınabilirken, ardından Radoviş Bulgar işgaline uğradı ve eğitim dili Bulgarca oldu. Bu nedenle İlhami Emin öğrenciliğinin ilk yıllarında pek çok sıkıntı ile karşılaştı. Babasının da desteği ile eğitim almaktan vazgeçmedi. Dönemin siyasi olayları ise Emin’in Sırpça, Bulgarca ve Rusça’yı ileri derecede öğrenmesine fırsat sundu.

1951 yılında yatılı öğrenim gördüğü Üsküp İktisat Meslek Lisesini bitirdi. Ardından Üsküp Kliment Ohridski Yüksek Pedagoji akademisini tamamladı. 1954 yılında ise Makedon Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu. Üsküp’te “Tefeyüz” ilkokulunda bir süre öğretmenlik yaptı.

İlhami Emin daha çok eğitimci ve gazeteci olarak görev yaptı. Liseyi bitirdiği yıllarda Makedonca yayınlanan “Pioner” gazetesinde gazeteciliğe başladı. Ardından “Nova Makedonya” gazetesinde yazdı. Daha sonra Makedonya Türklerinin sesi “Birlik” gazetesine geçti.  Üsküp Halklar Tiyatrosu Genel Müdürü, Makedonya Kültür Bakanı Yardımcısı, Resmi Çevirmenlik gibi farklı görevlerde bulundu.

Yazdığı kitapları ile Makedon Edebiyatına katkıları yanı sıra Makedonya Türk Edebiyatına da pek çok eser bıraktı. “Ogneni Prici”, “Fil”, “Gülçiçekhane”, “Yürüyen Duvar”, “Güldeste”, “Yörükçe”, “Güldin”, “Gülçiçek”, “Gülpat” eserlerinden bazılarıdır.

İlhami Emin 28 Nisan 2020 yılında Üsüp’teki evinde hayata gözlerini yumdu.

ORHA AJANS: Ortalık Haber Ajansı
https://orhaajans.com


 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum