Macaristan, Türk Konseyi'nin Ortak Yatırım Fonu'na katıldı - Bakan Pekcan'dan yerel para birimi vurgusu

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyinin (Türk Konseyi) ortak yatırım fonu kurma kararı aldığını ve buna ülkesinin de katılacağını açıkladı.

Macaristan, Türk Konseyi'nin Ortak Yatırım Fonu'na katıldı - Bakan Pekcan'dan yerel para birimi vurgusu
07 Mayıs 2020 - 00:35 - Güncelleme: 07 Mayıs 2020 - 00:40

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) üyesi ülkelerin ve gözlemci üye Macaristan’ın ekonomi, ticaret ve gümrük bakanları video konferans yöntemiyle toplantı gerçekleştirdi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye’yi temsilen toplantıya katıldı.

Türk Konseyine üye ülkelerin iş birliği içinde olmaları çağrısında bulunan Bakan Pekcan, koronavirüs nedeniyle tüm dünya ekonomisinin bir değişim içinde olduğunu belirtti. Temassız ticaretin bu süreçte büyük önem taşıdığını bildiren Bakan Pekcan, Türkiye’nin virüs önlemleri kapsamında aldığı tedbirlere ilişkin bilgiler verdi. Sürecin başında sınırların çoğunun kapatıldığını bildiren Bakan Pekcan, ticaretin insan teması olmadan devam ettirildiğini kaydetti. Temassız ticarette tüm önlemlerin alındığını ifade eden Pekcan, “En büyük ticaret ortaklarımızdan olan Irak’la ticaretimizi 1 Mart 2020’den itibaren; gümrük kapıları arasındaki tampon bölgede şoför değişimi, dorse değişimi ve konteyner değişimi, gibi 3 farklı yöntemle ‘temassız’ olarak gerçekleştirmeye başladık” diye konuştu.

TÜRK KONSEYİ ÜYE ÜLKELERİ ARASINDA YEREL PARAYLA TİCARET

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türk Konseyi üyesi ülkelere ticarette yerel para birimlerinin kullanılması çağrısında bulunarak, “Koronavirüs salgını döneminde ve takip eden zamanda Türk Konseyi üye ülkeler arasında yerel paralarla ticaretin yaygınlaştırılmasıyla iş dünyasının döviz bulma sıkıntısının önüne geçmiş olacağız. Aramızdaki ticaret hacmini daha hızlı artırabileceğimize inanıyorum ticarette yerel para birimlerinin kullanımının yaygınlaştırılması ile ekonomik bağlar çok daha güçlendirilmiş olacaktır” dedi.

Ruhsar Pekcan@pekcan

Türk Keneşi üyeleri ve Macaristan Yetkililerinin katılımıyla Türk keneşi toplantımızı gerçekleştirdik.

Karşılıklı ticaretin yerel paralarla ve hiç bir engel olmadan gerçekleştirilmesi en önemli önceliğimiz. Bu kapsamda eylem planı önerimizi paylaştık.@TurkicCouncil @TurkicOf

Resmi Twitter'da görüntüleResmi Twitter'da görüntüleResmi Twitter'da görüntüleResmi Twitter'da görüntüle

227

17:55 - 6 May 2020

,

TÜRK KONSEYİ ÜLKELERİ ARASINDA TİCARETİ KOLAYLAŞTIRACAK HAMLE

“Türk Konseyi Ticareti Kolaylaştırma Strateji Belgesi”ne bugüne kadar tatmin edici bir yanıt alınmadığını dile getiren Bakan Pekcan, “Strateji Belgesinde, bugünkü görüşmemizde de değindiğimiz ve ticareti kolaylaştıracak olan gümrük prosedürlerinin azaltılması, mevzuatta ve ücretlerde şeffaflığın sağlanması, taşımacılığın serbestleştirilmesi ve gümrük idareleri arasında işbirliği olmak üzere 5 ana hedef belirlenmiş ve bu hedeflere ulaşılması için atılması gereken 28 adım tespit edilmiştir. Ayrıca Ticaretin Kolaylaştırılması Komitesinin kurulması suretiyle kurumsal bir alt yapı da üye ülkelere teklif edilmiştir. Bu Strateji Belge’nin Türk Konseyi Sekretaryası için Eylem Planı hazırlamada yol gösterici nitelikte olduğunu düşünüyorum. Ticaretin önündeki engelleri tespit eden ve bu engellerin kaldırılmasına ilişkin somut önerileri içeren bu Eylem Planının üye ülkeler tarafından değerlendirilerek kabul edilmesi koronavirüs salgını sonrası dönemde Türk Konseyinin gücüne güç katacaktır” şeklinde konuştu.

Bakan Szijjarto, Türk Konseyi üye ülkelerinin ekonomi ve ticaret bakanlarıyla video konferans yöntemiyle gerçekleştirdiği toplantı sonrası Facebook hesabından açıklamalarda bulundu.Söz konusu yatırım fonunun öncelikle gıda, tarım ve altyapı yatırımlarını finanse edeceğini belirten Szijjarto, “Türk Konseyi üye ülkeleri, Türk yatırım fonu kurma kararı aldılar ve bu oluşuma biz de katılacağız. Türkiye’nin de söz konusu yatırım fonuna katılımı bunun önemini arttırıyor. Türkiye’nin hedefi kısa bir süre içinde dünyanın en güçlü 10 ekonomisi arasına girmek.” dedi.

 

MACAR ŞİRKETLERİNE TÜRK DÜNYASINDA YATIRIM TEŞVİKİ

Türk Konseyi ülkeleri ile Macaristan arasındaki ticaret hacminin son 10 yılda iki katına çıktığına değinen Szijjarto, Macar Eximbank’ın Türk Konseyi ülkelerinde yatırım yapmak isteyen Macar şirketlere 707 milyon dolarlık kredi imkanı sunduğunu kaydetti.

Türk Konseyi ülkelerinin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede Macaristan’a ciddi yardımlarda bulunduğunu ve bundan dolayı müteşekkir olduklarını vurgulayan Szijjarto, Türkiye’nin ülkesine maske yapımında kullanılması için 8 ton tekstil ihracatına izin verdiğini, Özbekistan’ın 650 bin, Kazakistan’ın 100 bin ve Azerbaycan’ın ise 40 bin maske yolladığını sözlerine ekledi.

Kaynak: https://asasmedya.info/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum