Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Türk Konseyi Sekretaryasını ziyaret etti

Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Sayın Peter Szijjártó İstanbul'da kain Türk Konseyi Sekretaryasını 26 Temmuz 2021 tarihinde ziyaret etti ve Genel Sekreter Baghdad Amreyev ile ikili bir görüşme gerçekleştirdi.

Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Türk Konseyi Sekretaryasını ziyaret etti
28 Temmuz 2021 - 10:34 - Güncelleme: 28 Temmuz 2021 - 11:44

Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Sayın Peter Szijjártó İstanbul'da kain Türk Konseyi Sekretaryasını 26 Temmuz 2021 tarihinde ziyaret etti ve Genel Sekreter Baghdad Amreyev ile ikili bir görüşme gerçekleştirdi.

Sayın Bakanın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Genel Sekreter Amreyev, kendisine Türk Konseyi'nin güncel faaliyetleri ve Türk Dünyası'ndaki gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Türk Konseyi'nin ayrılmaz bir parçası olarak Macaristan'ın Türk Dünyası için özel bir yere sahip olduğunun altını çizen Genel Sekreter, Örgütün Budapeşte’de Eylül 2019'da faaliyete geçen Avrupa Ofisi'nin Üye Devletler arasında çok yönlü işbirliğini geliştirmek için yeni ve çekici bir merkez haline geldiğini belirterek; Ofisin, Sekretarya'nın Visegrad Grubu, Avrupa ülkeleri ve Avrupa'daki uluslararası bölgesel kuruluşlarla ilişkilerini artırmak için de aktif çalışmalar yürüttüğünü bildirdi.

Taraflar, 12 Kasım 2021 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirilecek olan Türk Konseyi 8. Zirvesi hazırlıklarına ilişkin Teşkilatın mevcut çalışmaları ve Zirvenin ana gündem maddelerini görüştüler.

Genel Sekreter Amreyev, İstanbul Zirvesi'nin gündeminin çok yoğun olacağını ve Türk Dünyası'nda örgüt içi daha ileri işbirliğine ve ilişkilerin güçlü dönüşümüne işaret edeceğini kaydetti.

Bakan Szijjártó, Türk Konseyi'nin son birkaç yıldaki önemli başarılarının altını çizerek Macaristan'ın, Sekretaryanın Örgüt içindeki ilişkileri daha ileri seviyeye taşıma çabalarına tam desteğini sürdüreceğini vurguladı.

B. Amreyev ve P. Szijjártó, 22-23 Eylül 2021 tarihlerinde Budapeşte'de gerçekleştirilecek olan Türk Ticaret ve Sanayi Odası İş Forumunun öneminin altını çizdiler.

Macaristan'ın, Türk Konseyi çatısı altında çeşitli kalkınma projeleri ve diğer girişimler için mali altyapı oluşturmak amacıyla kuruluş çalışmalarını sürdürdüğü Türk Yatırım Fonu'na katılma arzusunu yineleyen Bakan Szijjártó, Türk Konseyi'nin başarılarının üçüncü ülkeleri Sekretarya ve Macaristan ile resmi ilişkiler kurmaya ve Türk Dünyası ile ilişkilerini derinleştirmeye teşvik ettiğini ifade etti.

Bakan ayrıca, tarım ve çevre ile ilgili projeleri belirlemek ve uygulamak amacıyla Türk Konseyi Kuraklık Önleme Enstitüsü'nün kurulması fikrini gündeme getirdi.

Peter Szijjártó, Üye Ülkelerden öğrencilerin Macaristan'da eğitim görmek için artan taleplerine değinerek, bu yıl Türk Dili Konuşan Ülkelerden 5000'den fazla başvurunun yapıldığını belirtti.

Genel Sekreter ve Dışişleri Bakanı çeşitli bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulundular.

Toplantının ardından Genel Sekreter Amreyev ve Bakan Szijjártó ortak bir basın toplantısı düzenleyerek basın mensuplarını toplantının sonuçları ile Türk Konseyi çerçevesinde önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek plan ve projeler hakkında bilgilendirdiler.

Sekretaryadaki programın ardından Genel Sekreter ve Bakan, Macaristan'ın İstanbul Başkonsolosluğu ve Türk İş ve Spor camiasının önde gelen isimlerinden Adnan Polat tarafından düzenlenen Türkiye ile Macaristan arasındaki futbol ilişkilerinin tarihine ithaf olunan sergiye iştirak ettiler.

Kaynak: https://www.turkkon.org/tr/haberler/macaristan-disisleri-ve-ticaret-bakani-turk-konseyi-sekretaryasini-ziyaret-etti_2296


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum