Lavrov, Hitler ve Zelensky - İsrail'e atılan "Ermeni bombası" Rusya'yı "vurdu"

Moderna.az sitesinde İkif İsmayılov tarafından yorum: Lavrov, Hitler ve Zelensky - İsrail'e atılan "Ermeni bombası" Rusya'yı "vurdu"

Lavrov, Hitler ve Zelensky - İsrail'e atılan "Ermeni bombası" Rusya'yı "vurdu"
05 Mayıs 2022 - 17:59
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un İtalyan Mediaset TV kanalına verdiği röportajda yaptığı açıklamalar İsrail'de bomba etkisi yarattı. Görüşme sırasında Lavrov'a, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Yahudi iken Moskova'nın neden Kiev'i Nazizmle suçladığı soruldu.
"Yanılıyor olabilirim ama Hitler'de de Yahudi kanı vardı. Bununla hiçbir ilgisi yok. Bilge Yahudiler, en güçlü Yahudi aleyhtarlarının genellikle Yahudiler olduğunu söylüyor" dedi .
Ertesi gün Rusya'nın İsrail Büyükelçisi Anatoly Viktorov İsrail Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. İsrailli politikacılar ve kamuya mal olmuş kişiler de sert açıklamalarda bulundular. Başbakan Naftali Bennett, Holokost'un siyasi mücadele aracı olarak kullanılmasının ve karşılıklı saldırının derhal durdurulması gerektiğini söyledi .
İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Rus mevkidaşının açıklamalarını sadece "affedilemez" değil, aynı zamanda "tarihi bir hata " olarak nitelendirdi. Yahudileri antisemitizmle suçlamak, Yahudilere karşı ırkçılığın en alt seviyesidir.”
Rusçayı akıcı konuşmasıyla tanınan eski İsrail Savunma Bakanı Avigador Lieberman, Lavrov'dan özür dilemeyi teklif etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın bu açıklamalara verdiği yanıt durumu daha da kötüleştirdi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerle Yahudilerin işbirliğine ilişkin iki örnek veriyor. Bu bilgilerden Volodymyr Zelensky'nin bir neo-Nazi ülkesinin başkanı olabileceği sonucuna varılabilir.
Rusya Dışişleri Bakanlığı da Letonya Devlet Başkanı Egils Levits'i Yahudi kökenli neo-Nazizmle suçluyor. İsrail Dışişleri Bakanlığı, Polonya, Bulgaristan, Baltık ülkeleri ve Ukrayna büyükelçilerine kaç kez protesto çağrısı yaptı?
İsrail defalarca Varşova'yı tarihi çarpıttığı için eleştirdi.
"İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid'in mevcut İsrail hükümetinin Kiev'deki neo-Nazi rejimini destekleme politikasını açıklayan tarih karşıtı açıklamalarını not aldık. Nedense Batı medyası ve bazı liberallerimiz hala Ukrayna'da neo-Naziler olup olmadığını tartışıyor. "Güçlendirilmiş somut" argümanlardan biri, Vladimir Zelensky'nin Yahudi kökenli olduğudur. Bu argüman sadece asılsız değil, aynı zamanda sinsidir, " dedi.
Volodymyr Zelensky'nin Ukraynalı-Yahudi bir ailede doğduğunu ve köklerini Yahudilikte ilan ettiğini belirtmek gerekir. Hitler'in ataları arasında Yahudilerin olduğu hipotezine gelince, bu iddia ilk olarak Nürnberg mahkemesi tarafından asılan Hans Frank tarafından ortaya atıldı. Bu hipotez bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.
İsrailli politikacılar her zaman Yahudi halkını kurtaran Sovyet askerlerinin kahramanlığından söz etmişlerdir. Yair Lapid, Sovyet askerlerinin babasını ölümden kurtardığını hatırlıyor. "İsrail ve Rusya bugün antisemitizme karşı birlikte çalışıyor ve Holokost tarihini yeniden yazmaya çalışıyor. Bu, tüm dünyaya verilen en önemli mesajdır, "dedi.
Son yıllarda Rusya ve İsrail, başta İran ve Suriye'deki rolü olmak üzere bölgesel güvenlik de dahil olmak üzere birçok konuda yakın işbirliği yapıyor. Rusya ve İsrail bu konularda anlaşamasalar da taraflar her zaman birbirlerinin güvenlik çıkarlarına saygı duymuşlardır. Moskova, İsrail'in Suriye'deki İran hedeflerine yönelik saldırılarını eleştirse de hiçbir zaman engellemeye çalışmadı.
Geçen yıl Ekim ayında, yeni İsrail Başbakanı Naftali Bennett Soçi'yi ziyaret etti ve orada Putin ile bir araya geldi. Açık bir basın toplantısında Bennett, Putin'i "Yahudi halkının gerçek bir dostu" olarak nitelendirdi. İsrail Başbakanı, bölge siyasetindeki özel konumu ve İsrail'in 1 milyon Rusça konuşan nüfusu nedeniyle Rusya ile ilişkilere büyük önem verdiklerini söyledi.
Putin, görüşmede tartışılması gereken birçok sorunlu konunun bulunduğunu kaydetti ve Suriye'de terörle mücadelede işbirliğine değindi. Putin ayrıca İsrail'deki iç siyasi çatışmanın Rusya ile ilişkileri etkilememesini umduğunu söyledi.
Eski İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Putin ile iyi ilişkileri olduğunu ve bu dostluğun Rusya-İsrail ilişkilerinin derinleşmesinde özel bir rol oynadığına dair yorumlar olduğunu belirtmek gerekir. Bu iddialar, Bennett'in görev süresi boyunca İsrail savaşçıları tarafından Suriye'deki İran bağlantılı hedeflerin bombalanmasının Tel Aviv ile Moskova arasında gerilim yaratması gerçeğiyle destekleniyor.
Ukrayna'daki savaş, İsrail ve Rusya arasındaki ilişkileri de etkiledi. Savaşın başında İsrail taraflar arasında arabuluculuk yapmak istedi. Şubat sonundan Mart sonuna kadar Naftali Bennett ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin altı telefon görüşmesi yaptı. Mart ayı başlarında Bennett Moskova ve Kiev'i ziyaret etti, ancak arabuluculuk çabaları başarısız oldu. Nisan ayında taraflar arasında telefon görüşmesi yapılmadı.
Ukrayna'da askeri operasyonlar başladığında, İsrail BM Genel Kurulu'nda Rusya'ya karşı oy kullandı. Bu oylama sonucunda Moskova'nın eylemlerini kınayan kararlar alındı. Bucha'daki katliamın ardından İsrail, Rusya'yı sert bir dille eleştirdi ve bunu bir "savaş suçu" olarak nitelendirdi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Yair Lapidin'in Bucha ile ilgili açıklamalarının yanı sıra, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı haklı gösterilemez" yanıtını verdi. Açıklamada İsrail'e Filistin topraklarının işgalini, özellikle Gazze Şeridi'nin bir "açık hava hapishanesine" dönüştürülmesini hatırlattı. Mesajın tonu her zamankinden daha keskindi. 
İsrail henüz Rus karşıtı yaptırımlara katılmadı. Ancak Tel Aviv, Rusya'nın ekonomik kurumlar aracılığıyla yaptırımlardan kaçmasına izin vermeyeceğini belirtti. İsrail şimdiye kadar Ukrayna'ya sadece silah değil, aynı zamanda askeri teçhizat da sağlama konusunda isteksiz davrandı. 20 Nisan'da İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, kurtarma hizmetleri ve sivil kuruluşlar için Kiev'e kask ve ceket teslim edildiğini doğruladı.
Lavrov'un açıklamasının ardından İsrail gazetesi Haaretz, İsrailli yetkililerin aktif olarak Ukrayna'ya başka hangi silahların verilebileceğini tartıştığını bildirdi. Gazeteye göre, tartışma Avrupa ve ABD'den gelen baskıdan kaynaklanıyor.
Batı baskısının yanı sıra İsrail de Ukrayna'ya silah tedarik etme baskısı altında. Ukrayna'daki çatışma tırmandıkça, İsrail ile Rusya arasındaki ilişkiler daha da kötüleşebilir.
İlginç bir şekilde, dün Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın resmi temsilcisi Maria Zakharov İsrail hakkında başka bir görüş dile getirdi. İsrailli paralı askerlerin Ukrayna'da Azak alayı savaşçılarının yanında savaştığını söyledi . İsrail'de bundan habersiz olamazlar."
Akif İsmayılov
Kaynak:https://modern.az/analitika/346814/lavrov-hitler-ve-zelenski-israile-atilan-ermeni-bombasi-rusiyaya-deydi-tehlil/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum