Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Sırbistan, Açık Balkan girişimini kurdu

Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Arnavutluk, “Mini Schengen” olarak bilinen bölgesel girişimi başlattı. Üç ülke liderlerinin bir araya geldiği Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’teki toplantıda, girişime “Açık Balkan (Open Balkan)” adı verildi. İlk olarak 10 Ekim 2019’da Sırbistan’ın Novi Sad şehrinde üç ülkenin liderlerinin katılımıyla tanıtılan proje Batı Balkan ülkeleri arasında bazı iş birliği protokolünü öngörüyor.

Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Sırbistan, Açık Balkan girişimini kurdu
30 Temmuz 2021 - 16:15

Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te düzenlenen “Bölgesel İş Birliği Ekonomik Forumu”na katılan Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, bugün Açık Balkan girişimi adı verilen anlaşmaya imza attı.

AÇIK BALKAN VEYA “MİNİ SCHENGEN” GİRİŞİMİ İÇİN İMZALAR ATILDI

Batı Balkan ülkeleri Sırbistan, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’nın kurduğu ve kamuoyunda “Mini Schengen” olarak bilinen bölgesel girişim, üç ülke liderlerinin bir araya geldiği Üsküp’te, Açık Balkan (Open Balkan) olarak duyuruldu. Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te düzenlenen “Bölgesel İş Birliği Ekonomik Forumu”nun ardından liderler, “Afetlerden Koruma ve Kurtarma”, “Batı Balkanlar’da malların ithalat, ihracatı ve hareketini kolaylaştırmak” ve “İş gücü piyasası” ile ilgili üçlü anlaşmalara imza attı. Liderler ayrıca bugüne kadar kamuoyunda “Mini Schengen” olarak bilinen bölgesel girişimi, “Açık Balkan” (Open Balkan) olarak adlandırdıklarını açıkladı.

Batı Balkan ülkelerinden 'Açık Balkan' girişimi - Son Dakika Haberleri

BİR SONRAKİ TOPLANTI SONBAHARDA TİRAN VE BELGRAD’DA

Mini Schengen” olarak bilinen girişim ilk olarak 10 Ekim 2019’da Sırbistan’ın Novi Sad şehrinde üç ülkenin liderlerinin katılımıyla tanıtılmıştı. Açık Balkan girişiminin bir sonraki toplantısının sonbaharda, Tiran ve Belgrad’da düzenlenmesi bekleniyor.

Ömer Cihad Kaya
29 Temmuz 2021, 23:23
Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum