KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ: AKDENİZ'İN CENNETİ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ: AKDENİZ'İN CENNETİ
13 Eylül 2020 - 19:04

Kıbrıs Türk Federe Devleti, 15 Kasım 1983 yılında halkların kendi kaderini tayin hakkını kullanarak
yaptığı referandumla bağımsız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ilan etmiştir. Kıbrıs’taki yeni Türk cumhuriyetinin kuruluş bildirgesi kurucu cumhurbaşkanı Rauf Denktaş tarafından okunmuştur.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kıbrıs Adasının kuzey kısmında yer almaktadır. Henüz sadece Türkiye Cumhuriyeti’nin devlet olarak tanıdığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Avrupa Birliği tarafından Türkiye’nin işgali altında sayılmaktadır. Kıbrıs Adasının tamamı 9250 kilometre karelik bir yüz ölçümüne sahiptir. Kuzey Kıbrıs’ın yüz ölçümü ise 3355 kilometre karedir. Kıbrıs, Akdeniz Bölgesinin en büyük adalarından bir tanesidir.

KKTC, Türkiye’ye Anamur’dan 71, Suriye’den 100, Mısır’dan 400, Yunanistan’dan 800 kilometre uzaklıktadır. Akdeniz’in merkez noktasında olması dolayısıyla stratejik önemi de olan ada, turistik açıdan önemli bir cazibe merkezidir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti Lefkoşa’dır. Lefkoşa şehrinin nüfusu 45 bin civarındadır. Kuzey Kıbrıs’ın diğer şehirleri Gazimağusa, Girne, Güzelyurt, Maraş, Karpaz ve İskele’dir. KKTC nüfusu, 326.000 civarındadır.

KKTC Bayrağı, beyaz fon üzerine ortasında kırmızı ay ve yıldız bulunur. Üstte ve altta da kırmızı şeritleri vardır. KKTC Bayrağı 7 Mart 1984 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclisi tarafından onaylanmıştır.

KKTC HAVA DURUMU VE İKLİMİ

Bulunduğu bölge itibariyle Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Kuzey Kıbrıs, Türkiye’nin Akdeniz bölgesi ile hemen hemen aynı iklim tipine sahiptir. Bu sebeple gezilecek olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için her mevsim uygundur. Kuzey Kıbrıs, yazları özellikle Temmuz ve Ağustos ayları çok sıcak geçmektedir. Deniz turizmi açısından Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları en ideal olan aylardır.

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

 KKTC para birimi Türk Lirası’dır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dili ne kadar Türkiye Türkçesiyle aynı olsa da bazı kelimelerde anlamsal farklılıklar mevcuttur.

KKTC içerisinde bilinmesi gereken en önemli şey trafiğin soldan aktığıdır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’inde yaşayan Türkler ile Türkiye Türkleri soy bağının yanısıra birbirlerine mesafe olarak çok yakın olmaları ve aralarında seyahat edilmesinin kolay olması sebebiyle kültürel açıdan da aynıdır diyebiliriz. Kuzey Kıbrıs sıcak iklim olduğu için halk öğleden sonra pek dışarıda dolaşmaz hatta bazı dükkanlar öğlenden sonra kapalıdır.

KUZEY KIBRIS GEZİLECEK YERLER 

Lefkoşa

Kıbrıs Adası’nın tam ortasında bulunan şehir hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hemde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi başkenti olması açısından dünyada tektir. Lefkoşa şehri, tam ortasından yeşil hat denilen bir bölge ile birbirinden ayrılmıştır. Lefkoşa, güney tarafında Rumların, kuzey tarafında ise Türklerin yaşadığı bir şehirdir.

Lefkoşa içerisinde gezilmesi gereken önemli noktalar; Arap Ahmet Sokağı, Selimiye Camii, Barbarlık Müzesi, Mevlevi ve Tekke Müzesi, Derviş Paşa Konağı ve şehir merkezini çevreleyen beş buçuk kilometrelik tarihi surlardır.

Girne

Girne Limanı

Bir tarafı Beş Parmak Dağları diğer bir tarafı Akdeniz ile çevrili olan Girne, bir liman kenti olmasıyla birlikte Kıbrıs Adası’nın en önemli turizm noktalarından bir tanesidir. Deniz turizmi açısından önemli bir nokta olduğu kadar tarihi açıdan da oldukça zengin olan olan Girne şehrinde gezilmesi gereken başlıca yerler: Girne Kalesi, Batık Gemi Müzesi, Boğaz Şehitliği, Ağa Cafer Paşa Camii, Hz. Ömer Türbesi ve Mescidi, St. Hilarion Kalesi’dir.

Gazimağusa


Lala Mustafa Paşa Camii
(St Nicholas Katedrali)

Gazimağusa şehri, Kuzey Kıbrıs’ın güneydoğusunda bulunmaktadır. Girne kadar yoğun nüfuslu bir şehir olmamasına rağmen kumsalları ve turistik yerleri ile uluslararası alanda en çok tanınan şehirlerden bir tanesidir. Gazimağusa’ya gidildiğinde mutlaka gezilmesi gereken yerler: Salamis Antik Kenti, Lala Mustafa Paşa Camii (Aziz Nicholas Katedrali), St. Barnabas Manastırı, Othello Kalesi, Namık Kemal Müzesi ve Maraş Bölgesi’dir.

Gazimagusa Barnabas Manastırı

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum