KUNANBAYEV'İN DOĞUMUNUN 175. YILI ANKARA'DA KUTLANDI

KUNANBAYEV'İN DOĞUMUNUN 175. YILI ANKARA'DA KUTLANDI
10 Ağustos 2020 - 15:05

Kazakistan’ın Ankara Büyükelçiliği Türk dünyasının önemli şair ve düşünürlerinden Kazak şair Abay Kunanbayev’in doğumunun 175. yılını başkent Ankara’da bir etkinlik ile kutladı.

Büyükelçilikte, 8 Ağustos 2020’de Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulı’nn ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliğe, eski Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu ile şair ve yazar Zafer Kibar’ın yanı sıra koronavirüs tedbirleri dolayısıyla sınırlı sayıda davetli katıldı.

“TÜM TÜRK DÜNYASININ HATTA İNSANLIĞIN ORTAK DEĞERİ”

Kunanbayev’in doğumunun 175. yılı dolayısıyla düzenlenen etkinliğin kendileri için çok önemli olduğunu dile getiren Büyükelçi Saparbekulı, “Çünkü Abay (Kunanbayev) sadece Kazak halkının değil, tüm Türk dünyasının hatta insanlığın ortak değeridir. Maneviyat ve kültürünün sembolüdür.” diye konuştu.

“ULUSAL VE EVRENSEL DEĞERLERE BAĞLILIĞIN SEMBOLÜ”

Saparbekulı, Kunanbayev’in kalemi ve düşünceleriyle bütün Türk dünyasının kalbini fethettiğini ifade ederek, şairin eşsiz çalışmalarının, vatanına özverili hizmetin yanı sıra ulusal ve evrensel değerlere bağlılığın canlı örneği olduğunu belirtti.

Saparbekulı, “Abay Kunanbayev, büyük şair, bilgin, düşünür, eğitimci, yeni ulusal edebiyatın kurucusu, tercüman ve bestecidir. Kazak sözlü edebiyatının zenginliğini alan Abay, Doğu ve Batı’nın kültürel değerlerini sentezleyerek, modern Kazak edebiyatının temelini oluşturdu.” dedi.

Kunanbayev’in çağının ötesine bakabildiğini ifade eden Saparbekulı, bundan dolayı evrensel bir kimliğe büründüğünü belirtti.

2020 ABAY KUNANBAYEV YILI

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in 2019 yılı Mayıs ayında Kunanbayev’in doğumunun 175. yılının kutlamalarına ilişkin kararnameyi imzaladı.

TÜRKSOY, 2020’yi “Abay Kunanbayev Yılı” ilan etti.

KAZAKİSTAN YAZILI EDEBİYATININ KURUCUSU, ŞAİR ABAY KUNANBAY

Asıl adı “İbrahim” olan Abay Kunanbay, şair, filozof, düşünür, besteci kimliği ile Kazakistan tarihinin en önemli figürlerinden birisi olarak tanınıyor. Kazak yazılı edebiyatının temelini atan Abay, 10 Ağustos 1854’te Kazakistan’ın Doğu Kazakistan eyaletinde Tobıktı aşiretinin liderinin çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk eğitimini yerel medresede aldı, Arapça, Farsça ve diğer doğu dillerini öğrendi. Şehirde eğitimini tamamlamadan memleketine dönerek aşiret liderinin yargı hizmeti ve idari faaliyetiyle ilgilenen Kunanbay, adil ve tarafsız kararlar alarak, babasının çıkarlarına karşı geldi, etkili şiir ve besteleriyle aşiret liderleri ve zengin ailelerin baskısına maruz kalan aileleri destekledi.

ESERLERİYLE HALKININ MEDENİ GELİŞİMİNE KATKI SAĞLADI

Kunanbay, eserlerinde Kazak halkının sosyal, toplumsal ve ahlaki sorunlarına dikkati çekerek, halkı medeni gelişmenin doğru yolunu seçmeye çağırdı.

Eserlerinde çalışmanın zenginleşmenin tek yolu olduğunu vurgulayan Kunanbay, halk ile yönetim arasındaki anlaşmazlıkları açığa çıkardı, aşiretler arası çatışmayı protesto etti, toplumun kibirini ve feodal ahlakını eleştirdi.

Kunanbay, ayrıca eserlerinde Kazak halkının gelişmesinin tarım, el sanatları ve ticarete bağladı, toplumu eğitim almaya çağırdı.

Şiirlerinde insancıl aydınlatma fikirlerine yer veren Kunanbay, “Şiir, dil ustası”, “Sevginin dili, dilsiz dil”, “Gözümün karası”, “İnce kaşlı sana selam veriyorum”, “İskender”, “Masgud”, “Azime hakkında destan” gibi şiir ve destanları yazdı, Rus klasik yazarlarının eğitim açısından değeri olan eserlerini Kazak Türkçesine çevirdi.

Kunanbay, 6 Temmuz 1904’te hayatını kaybetti.


Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum