KTMM TÜRKİYE TEMSİLCİSİ KARATAY, TÜRK DÜNYASI BİRLİK PLATFORMUNDA SÜRGÜNÜ ANLATTI

KTMM TÜRKİYE TEMSİLCİSİ KARATAY, TÜRK DÜNYASI BİRLİK PLATFORMUNDA SÜRGÜNÜ ANLATTI
19 Mayıs 2020 - 17:16 - Güncelleme: 19 Mayıs 2020 - 17:24

Kırım Tatar halkının Stalin rejimince Vatan Kırım’dan koparıldığı 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımının 76. yıl dönümünde, Türk Dünyası Birlik Platformu tarafından özel bir yayın gerçekleştirildi. Programın konuğu, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı, yapımcı ve yönetmen Zafer Karatay oldu.

Türk Dünyası Birlik Platformu Genel Sekreteri Mustafa Koçyegit’in moderatörlüğündeki yayında, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı ile günümüzde Rus işgaline direnen Kırım’ın durumu konuşuldu.

Söz konusu yayını, Türk Dünyası Birlik Platformunun sosyal medya hesapları üzerinden paylaştığı bağlantıüzerinden takip edebilirsiniz.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatarlarının büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

Kaynak: https://qha.com.tr/

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum