KOVİD-19 AŞISI GELİŞTİREN TÜRK BİLİM İNSANI UĞUR ŞAHİN: GELECEK KIŞ NORMAL HAYATA DÖNEBİLİRİZ

KOVİD-19 AŞISI GELİŞTİREN TÜRK BİLİM İNSANI UĞUR ŞAHİN: GELECEK KIŞ NORMAL HAYATA DÖNEBİLİRİZ
16 Kasım 2020 - 13:21

Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin, kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in Kovid-19’a karşı geliştirmekte olduğu potansiyel aşı ile gelecek kış normal hayata dönülebileceğini duyurdu. Türk bilim insanı Şahin, “Kovid-19 aşısındaki katettiğimiz yol sadece bizim değil, Türkiye’nin de bir başarısıdır. Türkiye’nin sağlık bakanlığıyla görüşüyoruz. İşbirliği sağlanırsa 2021 Ocak, Şubat, Mart aylarında Türkiye’ye de Kovid-19 aşısı göndereceğiz.” dedi.

Kovid-19’a karşı geliştirilen ve yüzde 90 başarılı olduğu bildirilen potansiyel aşıyı üreten Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin, hayatın gelecek kış itibarıyla normale dönebileceğini söyledi. Prof. Dr. Uğur Şahin, dün Twitter hesabından yaptığı paylaşımla BBC’de Andrew Marr Show’da konuştuğunu duyurdu. Şahin, böyle yüksek etkisi olan bir aşıyla insanlar arasındaki bulaşmanın belki yüzde 90 değil fakat yüzde 50 azalacağından emin olduğunu ifade etti. Şahin, bunun bile pandeminin yayılmasını önemli ölçüde düşüreceğini söyledi.

HEDEF NİSANA KADAR 300 MİLYON DOZ DAĞITMAK

Her şeyin yolunda gitmesi durumunda, aşının bu kış sonunda ya da gelecek yılın başında dağıtılmaya başlanacağını aktaran Şahin, amaçlarının nisan ayına kadar dünya genelinde en az 300 milyon doz dağıtmak olduğunu kaydetti.

“GELECEK KIŞ NORMAL HAYATA DÖNÜLEBİLİR”

Şahin, gelecek kış normal hayata dönülebileceğini vurgulayarak tüm aşılama programının gelecek sonbahardan önce bitirilmesinin önemli olduğuna değindi.
Enfeksiyon oranlarının düşmesiyle yaz aylarının da virüsle mücadelede yardımcı olacağını belirten Şahin, gelecek yılın sonbahar aylarında yüksek düzeyde aşılanma oranına ulaşmanın gerekli olduğunu söyledi. Şahin, “Kovid-19 aşısı bulunmuş ya da bulunmamış, insanlar koruma önlemleri almaya ara vermemeli, önlem esasına bireysel olarak uymaya devam etmelidir.” uyarılarına dikkat çekti.

“KATETTİĞİMİZ YOL AYNI ZAMANDA TÜRKİYE’NİN DE BAŞARISIDIR”

Şahin, “Kovid-19 aşısındaki katettiğimiz yol sadece bizim değil, Türkiye’nin de bir başarısıdır. Türkiye’nin sağlık bakanlığıyla görüşüyoruz. İşbirliği sağlanırsa 2021 Ocak, Şubat, Mart aylarında Türkiye’ye de Kovid-19 aşısı göndereceğiz.” dedi.

CİDDİ BİR YAN ETKİ İLE KARŞILAŞILMADI

Aşının yan etkilerinin, aşının yapıldığı yerde birkaç gün süren ağrı ve bazı deneklerde yine birkaç gün süren hafif ateş olduğuna işaret eden Şahin, çalışmayı durduracak ya da ara verecek kadar ciddi bir yan etkiyle karşılaşmadıklarını da aktardı.

YÜZDE 90’DAN FAZLA ETKİLİ KOVİD-19 AŞISI

Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in Kovid-19’a karşı geliştirmekte olduğu potansiyel aşının virüse karşı yüzde 90’dan fazla etkili olduğu bildirilmişti.
BNT162b1 adlı aşı adayının 6 ülkede 43 bin 538 kişi üzerinde test edildiği, denemelerde şimdiye kadar ciddi bir güvenlik endişesi ortaya çıkmadığı duyurulmuştu.

Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler, milyonlarca aşı dozu için sözleşme imzalamak için yarışırken, BioNTech, daha önce yaptığı açıklamada, 2020 sonuna kadar küresel olarak 100 milyon ve 2021 sonuna kadar yaklaşık 1,3 milyar doz aşı daha üretmeyi planladığını duyurmuştu.

Pfizer ve BioNTech, söz konusu aşının tedariki için ABD, AB, İngiltere, Kanada ve Japonya ile ön anlaşma imzalamıştı.
Şirketler, ABD hükumetine bu yıldan itibaren 100 milyon doz aşı sağlamak için 1,95 milyar dolarlık bir sözleşme imzalamıştı.
AB Komisyonu, 15 Kasım’da yaptığı açıklamada, Komisyonun 300 milyon doza kadar aşı almak için bu şirketlerle yakında sözleşme imzalayacağını duyurmuştu.

AB, daha önce ilaç firmaları Johnson and Johnson, AstraZeneca ve Sanofi-GSK ile aşı satın almak üzere sözleşme imzalamış, bunların dışında CureVac, BioNTech-Pfizer ve Moderna firmalarıyla yapılan aşı satın alma görüşmelerinin başarılı şekilde sonuçlandığını açıklamıştı.

Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum