Kosova'nın Tarihi Başkenti: Prizren - Yazar: Sibel Mazrek

Kosova'nın Tarihi Başkenti: Prizren - Yazar: Sibel Mazrek
06 Şubat 2021 - 12:19

Kosova’nın güneybatısında, Şar Dağları’nın eteklerinde, Türk izlerinin ve etkilerinin en çok yaşandığı tarihi bir başkent orası…

Amerikalı bir dil bilimciye göre “büyük kale, kasaba” anlamına gelen Pri ve Zeranda sözcüklerinin birleşiminden Prizren ismi doğmuştur.  Çok sayıda şekil değiştiren bu isim Priserendi, Pyrserendi, Prizeren, Pirzerin gibi isimlerle de anılmıştır.

Osmanlı zamanında ise kentin ismi Pürzerrin olarak kullanılmıştır. Ülkenin ikinci büyük şehri konumunda olan Prizren, zengin kültürel mirasıyla Osmanlı’yı yaşatan bir Balkan şehridir. Osmanlı zamanında Kosova Vilayeti’ne bağlı bir sancak olan şehir, I. Balkan Savaşı sırasında Sırpların eline geçmiştir. Çok kültürlü ve çok dilli bir prototipe sahip olan kentte Arnavutlar, Türkler ve Boşnaklar yaşamaktadır.

Nüfusun % 95’ni Müslümanlar oluştursa da şehir çok dinli bir ortama sahiptir. Osmanlı’dan kalma mirasların yoğun olarak görüldüğü Prizren’de en ünlü tarihi eserler arasında Sinan Paşa tarafından yapılan Sinan Paşa Camii, şehrin sembolü haline gelen Taş Köprü, Şadırvan, Prizren Kalesi, Gazi Mehmet Paşa Hamamı, Namazgâh, Katolik Kilisesi yer almaktadır.

Her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilen Prizren şehri, 17 Mayıs’ta Kosova Meclisi tarafından yapılan oylama sonucunda Kosova’nın tarihi başkenti unvanına sahip oldu.

Tarihi başkent, Lonely Planet tarafından 2018 yılında Avrupa’da ziyaret edilebilecek en iyi yerler arasında 4. sırada gösterildi.

https://orhaajans.com/yazar/sibelmazrek/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum