Komşuda pişen filmler İstanbul yolcusu

Yunanistan’ın özgün ve ödüllü filmleri 7-12 Haziran’da Pera Müzesi’nde gösterilecek. İstanbul doğumlu yazar Petros Markaris’in de konuk olacağı etkinliğin açılış filmi ise Theo Angelepoulos’un ‘yeni Yunan sinemasının doğuşu’ olarak bilinen 1970 yapımı ‘Tatbikat’ filmi olacak.

Komşuda pişen filmler İstanbul yolcusu
20 Mayıs 2022 - 09:59

SALİHA SULTAN

Yeni Yunan sinemasının doğuşunu temsil eden filmler İstanbullu sinemaseverlerle buluşacak. Yenilenmiş kopyaları izleyiciye sunulacak filmler, Yunanistan’dan EMEIS Kültür Kolektifi ve Türkiye’den istos film ile istos yayın’ın ortaklığında ilki gerçekleştiren ‘Yunan Film Günleri’ kapsamında gösterilecek. Yunan sinemasının 60’lardan 80’lere uzanan verimli döneminden seçilmiş filmlerin gösterileceği etkinliğin açılış filmi, Yunan sinemasının auteur yönetmenlerinden Theo Angelopoulos’un ‘yeni Yunanistan sinemasının doğuşu’ olarak işaret edilen 1970 yapımı ‘Anaparastasi/Tatbikat’ olacak. Aynı zamanda Yunan sinemasından film profesyonellerini İstanbul’da ağırlayacak etkinliğin konuklarından biri de, Angelopulos’un ‘Büyük İskender’, ‘Leyleğin Geciken Adımı’, ‘Sonsuzluk ve Bir Gün’, ‘Ulis’in Bakışı’ filmlerinin yanı sıra Yeşim Ustaoğlu filmi ‘Bulutları Beklerken’in senaristi, İstanbul doğumlu Yunan yazar Petros Markaris olacak. Pera Müzesi’nde 7 Haziran’da başlayacak etkinlikte tüm gösterimler ücretsiz olacak. Etkinliğin programı önümüzdeki günlerde online adresinden incelenebilir.

CİNAYETLE SONLANAN BİR GÖÇ HİKAYESİ

Yeni Yunan sinemasının doğuş filmi olarak kabul edilen, Ttheo Angelopoulos’un ilk uzun metrajı ‘Anaparastasi/Tatbikat’ aynı zamanda bir ustanın ayak sesleri. 1970 yapımı olan ve aynı yıl Selanik Eni İyi Sanat Yapımı ödülü alan film, 60’larda yoğun dış göç yaşanan bir muhitin öyküsünü de aktarıyor. Türkiye gibi Almanya’ya yoğun göç veren ülkelerden birisi olan Yunanistan’da göçün getirdiği sonuçlar, muhitin geçirdiği değişim, insanların sefaleti filmde işlenen konular arasında. Hayalet bir yerleşim alanı haline gelen Yunanistan’ın Epir bölgesinin tek geçim kaynağı Almanya’dan gönderilen paralardır.[3] Oyuncuları tamamen amatör oyunculardan oluşan film, Almanya’ya çalışmaya giden kocası Kostas’ı ülkesine döndüğü günün öldüren Eleni etrafında gelişen cinayet soruşturması izleyiciye aktarılıyor.
Kaynak:https://www.karar.com/kultur-sanat-haberleri/komsuda-pisen-filmler-istanbul-yolcusu-1666530

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum