Koca Mehmed Ragıp Paşa 1698 (İstanbul) – 8 Nisan 1763 (İstanbul) 

Koca Mehmed Ragıp Paşa 1698 (İstanbul) – 8 Nisan 1763 (İstanbul) 
24 Mart 2021 - 12:59

Koca Mehmed Ragıp Paşa

1698 (İstanbul) – 8 Nisan 1763 (İstanbul) 

Osmanlı Sadrazamı

Görev süresi
11 Ocak 1757 – 8 Nisan 1763

Hükümdar

III. Osman
III. Mustafa

Yerine geldiği

Çorlulu Köse Bahir Mustafa Paşa

Yerine gelen

Hamza Hâmid Paşa

Kişisel bilgiler

Doğum

1698
İstanbul

Ölüm

8 Nisan 1763
İstanbul

Koca Ragıp Paşa, (d. 1698, İstanbul – ö. 1763, İstanbul) – Osmanlı devlet adamı, diplomat, şair, kütüphaneci, çevirmen. III. Osman ve III. Mustafa saltanatında 11 Ocak 1757 – 8 Nisan 1763 tarihleri arasında altı yıl iki ay yirmi sekiz gün sadrazamlık yapmış bir devlet adamıdır. Şair kişiliği ile tanınır.

YAŞAMI 

1698 yılında İstanbul’da doğdu. Babası defterhane kâtibi Şevki Mustafa Efendiydi. Küçük yaşta babasının yanında Doğu dillerini öğrendi, iyi bir öğrenim gördü. Bağdat defterdarlığı, sadaret mektupçuluğu gibi memurluklarda bulundu, bilim, edebiyat ve idare işlerinde gösterdiği başarı, Bağdat valisi Ahmet Paşanın takdirini kazandı; vali için yazdığı kaside de para bağışı ile mükafatlandırıldı.

1739`da Rusya ile imzalanan Belgrad Antlaşması’nın Osmanlılar lehine hükümler içermesinde etkisi oldu[1]. Bu başarısı üzerine 1740’ta Reisülküttaplığa (bugünkü Dışişleri Bakanlığı), 1743’te vezirlik rütbesi ile Mısır valiliğine atandı. Mısır valiliğinin uzamasından sıkılıp Anadolu taraflarına gelmek isteyince bir kıta kaleme alarak isteğini İstanbul’a iletti.[2] 1748’de Kubbe veziri olarak İstanbul’a çağrıldı ve ardından; Aydın muhasıllığı ile görevlendirildi. Sayda (1750), Rakka, Halep (1755) valiliklerinde bulundu. Bir okuma tutkunu olan Koca Ragıp Paşa, valiliklerinde bulunduğu yerlerden yazma eserler topladı.

1757 yılı Ocak ayında Osmanlı padişahı III. Osman’ın sadrazamı olarak sadarete geldi. Sultan Üçüncü Mustafa zamanında da sadrazamlığa devam etti. Vilayetlerde asayişin korunması, maliyenin düzeltilmesi, askerin disiplinli eğitimi, savaş gemileri yapımı, Laleli Camii inşası, Koca Ragıp Paşa sadrazamlığı sırasında gerçekleşti. Avrupa Devletleri arasındaki Yedi Yıl Savaşı sırasında Osmanlı Devleti’ni savaşın dışında tuttu.

1758 yılında III. Mustafa’nın dul kız kardeşi Saliha Sultan ile evlendi; bu onun üçüncü evliliği idi; daha önceki evliliklerinden iki kızı vardı[2].

III. Mustafa’nın İstanbul’da başlattığı imar hareketine katıldı ve Koska’da (Laleli) kütüphane, çeşme, mektep yaptırdı. Kendi servetini kültür yatırımlarına harcamak istiyordu[1]. Daha önce vali olarak bulunduğu yerlerde yaptığı gibi İstanbul kütüphanelerinden de yazma eserler topladı[1]. Bilim adamlarının övgü ile bahsettiği bir kütüphane yarattı[1].

Devlet adamlığını ve edebi kişiliğini bir arada yürüten Koca Ragıp Paşa, üç dilde şiirler yazdı. Şiirleri hikmet (felsefe) ağırlıklı idi. 18. yüzyıl divan şiirinin beli başlı temsilcileri arasında yer aldı. Fıtnat Hanım ve koruyucusu olduğu şair Haşmet ile türlü şakaları günümüze kadar fıkra olarak anlatılageldi.[3].  Yaşarken şiirlerini toplayamamış ancak ölümünden sonra (1836, 1859) şiirleri düzenli bir divan halinde toplanmıştır.

Koca Ragıp Paşa’nın günümüze kadar gelen ve İstanbul kütüphanelerinin bazılarında asılları bulunan diğer eserleri ise “Münşead Mecmua”, “Tahkik ve Tevfik” (I. Mahmut ile Nadir Şah arasındaki yazışmaları ve elçiler arasındaki görüşmeleri içerir), “Safinat al Ragıp” (Arapça muhezarat kitabı) ‘tır.

Sadrazamlığının son yıllarında rahatsızlandığında 1763 yılında yerine Tevkii Hamza Hamid Paşa atandı. 8 Nisan 1763’te hayatını kaybeden Koca Ragıp Paşa, İstanbul Koska’da kendi adını taşıyan kütüphanenin yanında gömülüdür.

DEĞERLENDİRME 

Nedim ve Şeyh Galip’ten sonra 18. Yüzyıl Osmanlı şiirinin en önemli temsilcilerinden birisi kabul edilir. “Merd i kıpti şecaatin arzederken sirkatin söyler (Çingene erkeği yiğitliğini anlatırken hırsızlığını söyler)” beyti darb-ı mesel olmuştur.

Ayrıca bilgi birikimi, devlet yönetmedeki becerisi ve de zamanının kriminal suçlularını yakalamaktaki zekası da bu güne kadar söylenegelmiştir.

KAYNAKÇA 

  1. ^ a b c d Sadrazam Koca Mehmet Ragıp Paşa’nın Yaşamı, İmmimarlık Sitesi

  2. ^ a b Koca Ragıp PaşaYazarmezar.com sitesi, Erişim tarihi:28.05.2012

  3. ^ Sedat Yüksel, Koca Ragıp Paşa’nın Sanatında ve Yaşantısında Haşmet’in ve Fitnat’in YerleriTürkoloji Dergisi, Ankara Üniversitesi, Cilt 7, Sayı 1, 1977

https://www.bilgipedia.com.tr/category/sadrazamlar/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum