KKTC'den, Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün görev süresinin uzatılmasına tepki

KKTC'den, Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün görev süresinin uzatılmasına tepki
31 Ocak 2021 - 00:05

BMGK, Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücünün görev süresini uzattı. KKTC Dışişleri Bakanlığı, BM Barış Gücünün görev süresinin KKTC makamlarının rızası alınmadan uzatılmasına tepki gösterdi.

BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi), Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNFICYP) misyonunun görev süresini 6 ay daha uzattı. Böylece görev süresi 31 Temmuz 2021’e kadar uzatılmış oldu. KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs’ta konuşlu Birleşmiş Milletler Barış Gücünün (BMBG) görev süresinin uzatılması kararına tepki göstererek, kararla ilgili KKTC makamlarının rızasının alınmamasının önemli bir eksiklik olduğunu vurguladı.

TEKRARLANAN KARARA KKTC’DEN TEPKİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklama ile Kıbrıs’ta konuşlu BMBG’nin görev süresini 6 ay uzatan 2561 (2021) sayılı BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararının 29 Ocak’ta kabul edildiği anımsatıldı.

KKTC Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, “Geçmişte de vurguladığımız üzere, BMBG’nin Ada’daki varlığına dair Kıbrıs Türk tarafının rızasının yine alınmamış olması önemli bir eksikliktir ve BM’nin barışı koruma operasyonlarına ilişkin temel ilkelerini dahi göz ardı etmektedir. BM’nin, BMBG’nin görev süresini devletimizin rızasını aldıktan sonra uzatmasını bekliyoruz. Bunun yanı sıra makamlarımızın iyi niyeti ve yapıcı tutumu sayesinde BMBG’nin KKTC topraklarındaki faaliyetlerini sürdürebildiğini hatırlatmakta fayda görüyoruz.” ifadelerine dikkat çekildi.

BMBG’NİN KKTC’DEKİ FAALİYETLERİNE İLİŞKİN TUTUMU GÖZDEN GEÇİRİLECEK

Ayrıca açıklamada, BMBG’nin KKTC topraklarındaki faaliyetlerinin doğru bir zeminde yürütülebilmesi için KKTC makamları ile BM arasında yasal bir düzenleme yapılması yönündeki haklı talepte ısrarcı olmaya devam edileceğinin altı çizilirken bu talebin karşılanmaması durumunda, BMBG’nin KKTC’deki faaliyetlerine ilişkin iyi niyete dayalı tutumun gözden geçirilebileceğine vurgu yapıldı.

“KIBRIS TÜRK HALKININ ARTIK BOŞA HARCAYACAK ON YILLARI YOK” VURGUSU

Rumların “Kıbrıs Cumhuriyeti” kisvesi altında hareket etmesine, Kıbrıs Türk halkının da haksız izolasyonlar altında yaşamasına neden olan geçmiş müzakere süreçlerinin artık sona erdiğinin kaydedildiği açıklamada Kıbrıs Türk halkının artık boşa harcayacak on yıllarının olmadığının bilinmesi gerektiği de belirtildi.

Qırım Haber Ajansı

Ayyıldız Huri Kaptan
30 Ocak 2021, 16:42

​​​​​​

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum