KKTC'DE SANER, HÜKUMETİ KURMA GÖREVİNİ TATAR'A İADE ETTİ!

KKTC'DE SANER, HÜKUMETİ KURMA GÖREVİNİ TATAR'A İADE ETTİ!
21 Kasım 2020 - 17:34

KKTC’de Cumhurbaşkanı Tatar’ın yeni hükumeti kurma görevi verdiği Saner, görevi iade etti. Duruma üzüldüğünü belirten Tatar, “Neden kurulamadığının değerlendirmesini herkes bilahare yapacaktır.” diye konuştu.

KKTC’nin yeni seçilen 5’inci Cumhurbaşkanı Tatar, 7 Kasım’da Cumhurbaşkanlığında Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkan Vekili Hamza Ersan Saner’i kabul etti ve KKTC Anayasası’nın 106. Maddesi’nin kendisine verdiği yetkiye dayanarak Bakanlar Kurulu’nu oluşturmak üzere Başbakanlık görevini UBP Genel Başkan Vekili ve Gazimağusa milletvekili Hamza Ersan Saner’e verdiğini açıklamıştı.Ulusal Birlik Partisi Genel Başkan Vekili Saner, UBP adına kendisini görevlendirdiği için Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a teşekkür ederek UBP tüzüğü gereği Parti Meclisi’nden alınacak kararla hükumeti kurma görevini yürüteceklerini kaydetmişti.

SANER GÖREVİ İADE ETTİ: CUMHURBAŞKANI TATAR ÜZGÜN

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından yeni hükumeti kurmakla görevlendirilen Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkan Vekili Ersan Saner, görevi iade etti. Saner’in hükumeti kurma görevini, bugün Cumhurbaşkanlığı makamında iade etmesinin ardından Tatar, yaptığı konuşmada, üzgün olduğunu ifade ederek, hükumetin en kısa sürede kurulması yönünde bir beklentinin olduğunu aktardı.

“DEĞERLENDİRMEYİ HERKES BİLAHARE YAPACAKTIR”

Tatar, “Meclis ve milletvekilleri halka hizmet için vardır. Bana göre, şu anda bir hükumet kurulabilmesi için bir zemin vardı. Neden kurulamadığının değerlendirmesini herkes bilahare yapacaktır.” şeklinde konuştu.
KKTC Cumhuriyet Meclisinde bütçenin görüşülmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, yıl başından evvel bütçenin Meclis’ten geçmesi gerektiğini kaydetti.

Tatar, bugün bir değerlendirme yapacağını ve sürecin nasıl yürütüleceği konusunda karar vereceğini belirtti.

SANER GÖREVİ NEDEN İADE ETTİ?

Saner de Meclis’te temsil edilen tüm partilerle görüşmeler gerçekleştirdiklerini ancak herhangi bir çoğunluğa ulaşacak sayıyı bulamadıkları için görevi iade ettiklerini bildirdi.
Saner, ülkenin acil bir hükumete ihtiyacı bulunduğunun ortada olduğuna dikkati çekerek, Kıbrıs Türk demokrasisinin önünü açmanın en zaruri görevleri olduğunu vurguladı.
Saner, UBP olarak ne zaman ihtiyaç duyulursa göreve hazır olduklarını kaydetti.

HÜKUMETİ KURMA GÖREVİ KİME VERİLECEK?

Cumhurbaşkanı Tatar’ın, yeni hükumeti kurma görevini Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman’a vermesi bekleniyor.

TATAR GÖREVİ SANER’E VERDİ
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 7 Kasım’da hükumeti kurma görevini Saner’e vermişti.
KKTC’nin 36. hükumetini kurma görevini alan Saner’in Anayasa gereği 15 gün içinde hükumeti oluşturması, aksi halde görevi iade etmesi gerekiyordu.
Saner, 7 Kasım’dan bu yana KKTC Cumhuriyet Meclisinde temsil edilen CTP, Halkın Partisi (HP), Demokrat Parti (DP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) temsilcileriyle yeni bir hükumet kurmak için temaslarda bulunmuş ancak bir sonuca varamamıştı.
KKTC’de 50 sandalyeden oluşan Cumhuriyet Meclisinde hükumetin kurulabilmesi için 26 milletvekilinin desteği gerekiyor.

Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum