KKTC'DE CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE 2. TUR YARIN! İŞTE SEÇİME İLİŞKİN YASAKLAR...

KKTC'DE CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE 2. TUR YARIN! İŞTE SEÇİME İLİŞKİN YASAKLAR...
17 Ekim 2020 - 20:50

KKTC halkı; 11 Ekim’de gerçekleştirilen en düşük seçmen katılımlı ve KKTC’de bugüne kadar en çok adayın yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçimi olarak da tarihe geçen “tarihi seçimin” ikinci turunda kaderini belirlemek için 18 Ekim 2020’de sandığa gidiyor…

KKTC halkı, ülkede 5 yıl cumhurbaşkanlığı görevini yürütecek adayı belirlemek üzere oy kullanacak.
Seçimin ikinci turunda Başbakan ve Ulusal Birlik Partisinin (UBP) cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar ile Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı yarışacak.
11 Ekim’de yapılan seçimin ilk turunu Tatar oyların yüzde 32,34’ünü alarak birinci, Akıncı ise yüzde 29,80’ini alarak ikinci sırada tamamladı.İlk turda hiçbir aday yüzde 50’den fazla oy alamadığı için cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı.

KKTC’de 11 Ekim’de gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde birinci turda yarışan 11 adaydan hiçbirinin geçerli oyların salt çoğunluğunu alamadığı seçimlerin yarın ikinci turu yapılacak. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda yarışacak adayları ise birinci turu lider tamamlayan UBP adayı Ersin Tatar ve 2. en çok oyu toplayan bağımsız aday Mustafa Akıncı olacak. Oy verme işlemi 08.00’de başlayıp 18.00’de sona erecek.

TATAR VE AKINCI YARIŞACAK

KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu 18 Ekim 2020 Pazar günü yapılacak. İkinci turda, ilk turda en çok oyu alan iki aday olan UBP adayı Ersin Tatar ve bağımsız aday Mustafa Akıncı yarışacak.

KKTC’de 2. tura kalan seçimlerde barajı geçemeyen katılımcılar destekleyecekleri adayları bir bir açıklarken seçimlerin nasıl sonuçlanacağına ilişkin çarpıcı tahminler gündemde kalmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanma hakkına sahip seçmen sayısında ise 72 artış olduğu biliniyor.

PROPAGANDA SÜRESİ BUGÜN DOLUYOR

İkinci tur seçim takvimine göre propaganda süresi bugün 18.00’de dolacak. Oy verme süresi ise yarın saat 08.00’de başlayıp 18.00’de bitecek.

UBP’nin adayı, UBP Genel Başkanı ve Başbakan Ersin Tatar, oyunu Pazar günü saat 11.00’de, Lefkoşa’da Şehit Tuncer İlkokulundaki 140 numaralı sandıkta kullanacak. Bağımsız aday, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise, aynı saatte oyunu kullanmak üzere Şehit Ertuğrul İlkokulundaki 223 numaralı sandığın başında olacak.

PARTİLER DESTEKLEYECEKLERİ ADAYLARI AÇIKLADI

İkinci turda yarışacak Cumhurbaşkanı adayları Tatar ile Akıncı, ikinci tur öncesi hafta içi KKTC’deki siyasi partilere ziyaret gerçekleştirerek destek istedi.

BİRİNCİ TURU OYLARIN YÜZDE 21.71’Nİ ALARAK TAMAMLAYAN CTP, AKINCI’YI DESTEKLEYECEĞİNİ AÇIKLADI

Seçimin ilk turunda aday çıkaran ya da bir adayı destekleyen bazı siyasi partiler, destekleyecekleri tarafları açıkladı.
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Parti Meclisi, seçimin ikinci turunda Akıncı’yı destekleme kararı aldı.

CTP’de 13 Ekim’de gerçekleştirilen Parti Meclisi toplantısı sonrası alınan karar, yazılı olarak açıklandı.

CTP seçimin ilk turunda CTP’nin Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Tufan Erhürman’ı desteklemiş, Erhürman oyların yüzde 21,71’ini almıştı.

HP, SEÇMENİNE BIRAKTI

Halkın Partisi (HP), seçimin ikinci turunda, seçmenine herhangi bir yönlendirmede bulunmama kararı aldı. 14 Ekim’de Parti Meclisi’ni toplayan HP’nin kararını, Genel Sekreter Jale Refik Rogers açıkladı.

HP, seçimin ilk turunda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı ve Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Kudret Özersay’ı desteklemiş ve Özersay yüzde 5,74 oy almıştı.

DP VE YDP TATAR’I DESTEKLEME KARARI ALDI

Demokrat Parti (DP), ikinci turda, Tatar’ı destekleme kararı aldı.

DP Parti Meclisi’nin 14 Ekim’deki toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, seçim gündemiyle toplanan Parti Meclisi’nin önerileri değerlendirdiği ve ikinci turda Tatar’a oy çokluğuyla destek kararı alındığı belirtildi.

DP, seçimin ilk turunda, aynı zamanda DP Milletvekili olan Bağımsız Aday Serdar Denktaş’ı desteklemiş ve Denktaş, yüzde 4,17 oy almıştı.

Yeniden Doğuş Partisinin (YDP) 14 Ekim’de gerçekleştirilen Parti Meclisi toplantısından da Tatar’a destek kararı çıktı.

YDP ilk turda YDP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Aday Erhan Arıklı’yı desteklemiş ve Arıklı yüzde 5,41 oy almıştı.

SAYI 72 ARTTI: SEÇMEN SAYISI 199 BİN 29 OLDU

İlk turda 11 adaydan hiçbirinin geçerli oyların salt çoğunluğunu alamadığı için yarın ikinci turu yapılacak seçimde oy kullanma hakkına sahip seçmen sayısında 72 artış oldu.

İlk turda 198 bin 957 kayıtlı seçmenin 738 sandıkta oy kullanma hakkına sahip olduğu seçimin ikinci turunda, bir haftalık sürede 18 yaşını doldurarak seçmenlik hakkı kazanan 72 kişinin daha belirlenmesiyle seçmen rakamı 199 bin 29’a yükseldi.

Lefkoşa’da 63 bin 884 seçmen 223 sandıkta; Gazimağusa’da 50 bin 30 seçmen 185 sandıkta; Girne’de 42 bin 933 seçmen 163 sandıkta; Güzelyurt’ta 15 bin 3 seçmen 54 sandıkta; İskele’de 20 bin 310 seçmen 83 sandıkta ve Lefke’de de 6 bin 869 seçmen 30 sandıkta oy kullanabilecek.

YSK’NIN GÖREVLEDİRDİĞİ 2 BİNİ AŞKIN GÖREVLİ OLACAK

Öte yandan YSK’nın görevlendirdiği 2 bin 214 sandık görevlisi seçim sandıklarının başında görev yapacak. İlçe seçim kurulları ve YSK’da çalışacak 444 kişiyle birlikte toplam rakam 2 bin 658 olacak. Sandıklarda ayrıca adayların ve siyasi partilerin temsilcileri de gözlemci olarak bulunabilecek.

KKTC’DE SEÇİM YASAKLARI NELER?

Pazar günü saat 19.00’a kadar radyo ve televizyonlar ile her türlü yayın organı tarafından Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın 104. maddesi uyarınca, seçim ve sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak.

Seçim günü, sandık alanları içerisinde veya civarında herhangi bir kişi tarafından aday ve/veya siyasi parti ambleminin veya işaretinin taşınması veya aday veya siyasi partinin propagandasını yapan renkleri çağrıştıran herhangi bir giysi ve/veya emtia ve/veya maske kullanılmasının yasak olduğu belirtildi.

“ALKOL SATILMASI VE SİLAH TAŞINMASI YASAK”

Yasa gereğince, oy verme gününde uyulması gereken diğer yasaklar ise şöyle:

SEÇİM SONUÇLARINA İLİŞKİN YORUM, HABER, TAHMİN YASAK

Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın 104. maddesi uyarınca, yarın saat 19.00’a kadar radyo ve televizyonlar ile her türlü yayın organı tarafından seçim ve sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak.

YSK, Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçiminde seçmenlerin kimlik kartı, polis kimlik kartı, pasaport ve sürüş ehliyeti ibraz ederek oy kullanabileceklerini hatırlattı.

İLK TUR SONUÇLARI

1974 sonrası Kıbrıs Türk halkının devlet başkanlığı veya Cumhurbaşkanlığı için yaptığı onuncu seçim olan geçen haftaki seçim, “ikinci tura kalan dördüncü seçim” ve “en düşük katılımlı seçim” özellikleri taşıyor.

Katılımın yüzde 58.29 olduğu geçen haftaki seçimde 11 adayın oy miktarları ve oranları şöyle:

“Ersin Tatar (UBP) 35,872- % 32.34,  Mustafa Akıncı (Bağımsız) 33,058- % 29.80, Tufan Erhürman (CTP) 24,075- % 21.71, Kudret Özersay (Bağımsız) 6,365- % 5.74, Erhan Arıklı (YDP) 5,999 – % 5.41, Serdar Denktaş (Bağımsız) 4,627- % 4.17, Fuat Çiner (MDP) 329 -% 0.30, Arif Salih Kırdağ (Bağımsız) 282 -% 0.25, Alpan Uz (Bağımsız) 155- % 0.14, Ahmet Boran (Bağımsız) 84-% 0.08,  Mustafa Ulaş (Bağımsız) 69-% 0.06”

İlgili haber: KKTC Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk sonuçlar açıklandı: İşte ikinci tura kalan iki aday

KKTC TARİHİNİN EN ÇOK ADAYLI VE EN DÜŞÜK SEÇMEN KATILIMLI SEÇİMİ OLDU
Geçen hafta yapılan ve 11 adayın yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçimi, Kıbrıs Türk siyasi tarihine “en çok adayın yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçimi” olarak geçmişti.
Katılımın yüzde 58,29’da kaldığı birinci tur, aynı zamanda “en düşük katılımlı cumhurbaşkanı seçimi” oldu.
Öte yandan, yüksek mahkeme yargıçlarının sayısının artırılmasını öngören anayasa değişikliği için yapılan halk oylamasında da “hayır” çıktı.
Sandığa giden vatandaşlardan anayasa değişikliği için oy kullananların yüzde 49,87’si “evet”, yüzde 50,13’ü “hayır” dedi.

İKİNCİ TURA KALAN 4. SEÇİM
Kıbrıs Türk siyasi tarihinde, bugüne dek 3 cumhurbaşkanı seçimi ikinci tura kalırken, yarın yapılacak seçim 4’üncüsü olacak.
Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile KKTC’nin 3’ncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 1995 seçimlerine ikinci tura kalırken, Denktaş ipi göğüsleyen isim oldu.
Denktaş ile Eroğlu, 2000’deki seçimde de ikinci tura kalırken, Eroğlu’nun adaylıktan çekilmesi üzerine ikinci tur yapılmadı ve Denktaş’ın zaferi ilan edildi.
2015’teki seçimde ise ikinci tura Eroğlu ve Akıncı kalırken, sandıktan Akıncı çıktı.

KKTC Anayasası’nda, Yüksek Mahkeme yargıçlarının sayısıyla ilgili kuralda değişiklik için seçimle birlikte yapılan Anayasa değişikliği halkoylamasından ise “hayır” oyu çıkmış ve değişiklikler yürürlüğe girmemişti.
KKTC’de, 8 Eylül’de yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin miting ve kitle toplantıları 1 Ekim’e kadar iptal edilmişti.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum