KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Cenevre'deki çıkışımız tarihi bir dönüm noktasıdır

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Cenevre'deki çıkışımız tarihi bir dönüm noktasıdır
30 Nisan 2021 - 13:29

Cenevre’deki Kıbrıs Konferansı dönüşü açıklamalarda bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, zirvede tarihi bir adım atıldığını belirterek, “Cenevre’deki çıkışımız dönüm noktasıdır” dedi. Dünyaya egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü konusunda net bir mesaj verdiklerini kaydeden Tatar, “Müzakereden başarı çıkmazsa biz devletimizle yolumuza devam edeceğiz. Pozisyonumuzdan asla geri adım atmayacağız” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde, 27-29 Nisan’da Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkelerin de katılımıyla 5+1 formatında düzenlenen gayriresmi Kıbrıs konulu konferansa katılan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, dün Ercan Havalimanı’nda zirveye ilişkin basın açıklamasında değerlendirmelerde bulundu. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cenevre’de Türk tarafının egemen eşitliğinin ve uluslararası eşit statüsünün tanınması halinde devletten devlete yapılacak görüşmelerle ancak Kıbrıs’ta adil kalıcı bir anlaşma sağlanabileceğini ifade ettiklerini söyledi.

“ORTAK BİR ÇÖZÜM VE ZEMİN YARATILABİLİR”

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden (BMGK) beklentinin KKTC’nin egemenliğini tanıması ve masadaki statüsünü Kıbrıs Rum liderliğinin statüsüne getirmesi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, böylelikle bir çözümün müzakere edilebileceğini ve ortak zeminin yaratılabileceğini ifade etti.

İlgili haber: KKTC, Cenevre’de BM’ye 6 maddelik öneri sundu

“CENEVRE’DE TARİHİ BİR ADIM ATTIK”

Tatar, Cenevre’deki toplantı süresince Kıbrıs Türk halkının hak, çıkar ve menfaatlerini en iyi şekilde temsil etmeye çalıştıklarını belirterek, Cenevre’de tarihi bir adım attıklarını kaydetti. Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve müzakere heyetine teşekkür ederek, toplantılarda en iyi şekilde Kıbrıs Türk halkının haklarını savunmak adına varlık gösterdiklerini dile getirdi.

TATAR: KIBRIS’TA ADİL BİR ANLAŞMA SAĞLANABİLİR

Tatar, Kıbrıs’a dair sürecin bir günde oluşmadığını ifade ederek, Cenevre’de yeni bir adım atıldığını ve tarihte bir dönüm noktası yaşandığını kaydetti. Yıllardır ülkede eşitlik temelinde bir anlaşma için çok uğraş verildiğini fakat hep federal temelde bir anlaşma için uğraşıldığını ifade eden Tatar bunlardan en akılda kalanların, 2004’teki Annan Planı ve 2017’deki Crans Montana süreci olduğuna değindi.

“ADİL VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ANLAŞMA ANCAK EŞİT KOŞULLARDA SAĞLANABİLİR”

Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir anlaşmanın ancak eşit koşullarda olabileceğinin altını çizen Tatar, “Egemen eşitliğimizin ve uluslararası eşit statümüzün tanınması halinde devletten devlete yapılacak görüşmelerle ancak Kıbrıs’ta adil kalıcı bir anlaşma sağlanabileceğini ifade ettik” dedi.

Ersin Tatardan Kıbrıs Zirvesi değerlendirmesi: Çıkışımız bir dönüm noktasıdır - Internet Haber

“DÜNYA, KIBRISLI TÜRKLERİN UĞRADIĞI HAKSIZLIĞI GÖRDÜ”

Tatar, Kıbrıs Türk halkının iradesiyle yeni bir siyasetin temsilcisi olarak Cumhurbaşkanı olduğunu dile getirerek, Türkiye ile istişare içinde bu siyaseti geliştirdiklerini ve bu yeni siyaset çerçevesindeki görüşleri sunmak için Cenevre’ye gittiklerini belirtti.
Kıbrıslı Türklerin ambargo altında nasıl zorluklar yaşadığını, haksızlığa maruz bırakıldıklarını ve mağdur olduklarını tüm dünya kamuoyunun gördüğünü belirten Tatar şunları kaydetti:

“Sayın Genel Sekreter’e teşekkür ederim. Bu görüşlerimizi ifade ettik, dünyayla paylaştık, hem BM Genel Sekreteri’ne hem taraf ülkeler ve Güvenlik Konseyi’ne gidecek görüşleri orada paylaştık. Sunumumuz ve yeni fikirlerimiz dünya basınında yer buldu. “Cenevre’deki çıkışımız dönüm noktasıdır”

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Cenevre'deki çıkışımız bir milattır

“MASADA EŞİTLİK OLMAZSA ADİL BİR ÇÖZÜMÜN ÇIKMASI İMKANSIZ”

Cumhurbaşkanı Tatar, değerlendirmelerini şu ifadelerle şöyle sürdürdü:

“Benim derdim benim davam Kıbrıs Türk halkının hak, çıkar ve menfaatlerini ve gelecekte esenlik içinde var olması mücadelesidir. Dünyaya, ilgili taraflara seslenme fırsatı bulup tarihin sayfalarına not ettirdik. Cenevre’deki çıkışımız dönüm noktasıdır. Bir milattır. Kıbrıs Türk tarafının federal anlaşma için 50 senedir yaptığı fedakarlıklar ve önünün açılması için bu adımın atılması lazımdı, atıldı. Türkiye’nin desteğiyle ilgili ülkelerle takibi olacak. Eğer masada iki eşit taraf oturmazsa orada adil bir çözümün çıkması imkânsızdır.

TATAR: BİZ DEVLETİMİZLE YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ

Bizim pozisyonumuz açık ve nettir, geri adım atmamız söz konusu değildir. Müzakereden bir başarı çıkmazsa biz devletimizle yolumuza devam edeceğiz. Önemli olan bu zemini kaybetmemektir.”

Kırım Haber Ajansı - QHA

Ayyıldız Huri Kaptan
30 Nisan 2021, 13:00​​​​​​​

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum