KKTC, ABD'NİN RUM KESİMİ'NE YÖNELİK KARARINA KARŞI TEK SES OLDU!

KKTC, ABD'NİN RUM KESİMİ'NE YÖNELİK KARARINA KARŞI TEK SES OLDU!
02 Eylül 2020 - 17:36

ABD’nin, Güney Kıbrıs Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) yönelik silah ambargosunu kaldırma kararına tepkiler çığ gibi büyüyor. KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Başbakan Tatar ve Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özersay, ABD’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yönelik silah ambargosunu kaldırma kararına tepki gösterdi. KKTC’de farklı siyasi görüşlerde olan Başbakan’ın ve Cumhurbaşkanı’nın uzun bir aradan sonra fikir birliğinde olması memnuniyetle karşılandı.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, ABD’nin kararının doğru bir karar olmadığını ifade ederken, KKTC Başbakanı Ersin Tatar da konuya ilişkin, “ABD’nin Rum tarafına silah satışı kısıtlamasını 1 Ekim 2020’den 30 Eylül 2021 tarihine kadar kaldırması yanlış bir karardır. Bu kararın barışa değil, Rum tarafının uzlaşmazlığına katkı sağlayacaktır. ABD’yi kınıyor, derhal bu yanlıştan dönmeye davet ediyorum. Ancak herkes şunu bilsin ki, Türkiye ve onun desteklediği KKTC asla haklarından vazgeçmeyecektir. ” ifadelerini kullandı.

KKTC CUMHURBAŞKANI: DOĞRU YÖNDE ATILMIŞ BİR ADIM DEĞİL

Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ise kararı, “Kıbrıs Rum siyasi liderliğinin bu şekilde sırtının sürekli olarak sıvazlanması maalesef Doğu Akdeniz Bölgesi’nde tek yanlı ve haklarımızı gasp etmeye dönük tutumunda daha da ısrarcı olmasına yardımcı olacaktır.” ifadeleriyle eleştirdi.

İlgili haber: Türkiye’den ABD’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne silah ambargosunu kaldırma kararına tepki: Mukabil adımlar atılacak

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Ersin Tatar ve Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, 1 Eylül tarihinde ABD’nin, Güney Kıbrıs Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) yönelik silah ambargosunu kaldırma kararına tepki gösterdi.

Gelişmeler üzerine, KKTC Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ABD’nin GKRY’ye akredite Büyükelçisi Judith Gail Garber ile telefonda görüştü.

Akıncı, Garber’in talebi üzerine gerçekleştirilen görüşmede, ABD’nin Rum tarafına silah satış kısıtlamasını kaldırma kararının doğru yönde atılmış bir adım olmadığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, Garber’e ABD’nin almış olduğu bu kararın Rum tarafını Kıbrıs’ta kapsamlı çözüme ulaşılması yönünde cesaretlendirmeyeceğini ve barışa hizmet etmeyeceğini, aksine Rum tarafının müzakere masasının dışında kalmasına yardımcı olacağını kaydederek, alınan bu kararın yanlışlığını vurguladı.

Akıncı, Kıbrıs’ta ve Doğu Akdeniz’de silahlanma çabalarına katkı sağlamak değil, diyalog ve uzlaşmaya yardımcı olmak gerektiğini belirtti.

KKTC BAŞBAKANI TATAR: ABD’Yİ KINIYORUM, DERHAL BU YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ

KKTC Başbakanı Ersin Tatar yazılı açıklamasında, ABD’nin bir yıl süreyle de olsa Güney Kıbrıs’a yönelik silah ambargosunu kaldırmasının, Rum uzlaşmazlığının artması ve ABD’nin para kazanmasından başka işe yaramayacağına vurgu yaptı.

Tatar, “ABD’nin Rum tarafına silah satışı kısıtlamasını 1 Ekim 2020’den 30 Eylül 2021 tarihine kadar kaldırması yanlış bir karardır. Bölgedeki Rum-Yunan tahriklerinin arttığı bir dönemde böyle bir karar alınması ABD gibi BM Güvenlik Konseyinin daimi üyesi bir ülkeye yakışmamıştır.” ifadelerini kullandı.

TATAR: RUM TARAFININ UYUŞMAZLIĞINA KATKI SAĞLAYACAK

Tatar, bu kararın barışa değil, Rum tarafının uzlaşmazlığına katkı sağlayacağını vurgulayarak “ABD’yi kınıyor, derhal bu yanlıştan dönmeye davet ediyorum. Ancak herkes şunu bilsin ki, Türkiye ve onun desteklediği KKTC asla haklarından vazgeçmeyecektir. Yapılması gereken gerginliği artırmak değil gerçekleri görerek barış yoluna gelmektir.” dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANI ÖZERSAY: BARIŞ AÇISINDAN HAYAL KIRIKLIĞI

Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ise yaptığı yazılı açıklamada, “1 Eylül Dünya Barış Günü’nde ABD’nin Kıbrıs Rum tarafına silah ambargosunu fiilen kaldırma kararını açıklaması bölge istikrar ve barışı açısından bir hayal kırıklığıdır.” dedi.

“RUM KESİMİ, TEK YANLI HAKLARIMIZI GASP ETMEKTE ISRARCI OLACAKTIR”

Özersay, Kıbrıs sorununun çözüm çabalarını sekteye uğratmamak gerekçesiyle yürürlüğe konulan silah ambargosunu kaldırmanın ne anlama geldiğini herkesin çok iyi düşünmesi gerektiğinin altını çizerek, “Kıbrıs Rum siyasi liderliğinin bu şekilde sırtının sürekli olarak sıvazlanması maalesef Doğu Akdeniz Bölgesi’nde tek yanlı ve haklarımızı gasp etmeye dönük tutumunda daha da ısrarcı olmasına yardımcı olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Özersay, mevcut şartlarda dahi kendileriyle devleti, yönetimi ve zenginliği paylaşmaya yanaşmayan Kıbrıs Rum liderliğinin bu saatten sonra bu konuda daha da katı bir tutum içerisinde olacağını belirtti.

Bakan Özersay’ın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Adil olmayan, uyuşmazlığın taraflarından sadece bir tanesini destekleyen çok sayıda yanlış karara tanıklık ettik bu coğrafyada. ABD’nin silah ambargosu konusunda almış olduğu bu son karar da bunlardan sadece bir tanesi olacak ama bölgedeki hak ve menfaatlerimiz için bizi mücadelemizden bir an için dahi vazgeçiremeyecek.”

ABD’DEN GKRY’YE SİLAH AMBARGOSUNU KALDIRMA KARARI
Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile yaşadığı krizin yansımaları devam ediyor. Bu konuyla ilgili, en dikkat çeken ayrıntılardan birisi de 1 Eylül 2020 tarihinde gerçekleşti. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis’i arayarak ambargonun kaldırıldığını bildirdi. Washington yönetimi, hemen ardından ambargonun kaldırıldığını dünya kamuoyuna açıkladı.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum