KIYİV, LVİV VE MOSKOVA'DA KIRIMLI SİYASİ TUTSAKLARA DESTEK EYLEMLERİ

KIYİV, LVİV VE MOSKOVA'DA KIRIMLI SİYASİ TUTSAKLARA DESTEK EYLEMLERİ
11 Ekim 2020 - 14:33

Ukrayna’nın başkenti Kyiv ve Lviv şehirleriyle Rusya’nın başkenti Moskova’da Kırım Tatar siyasi tutsaklara destek eylemi düzenlendi. Topluca ve tek kişilik düzenlenen eylemlere eyleme işgal edilen Kırım ve Donbas’tan siyasi tutsakların akrabaları da katıldı.

İşgalci Rusya’nın alıkoyduğu Kırım Tatar siyasi tutsaklara destek olmak için 10 Ekim 2020’de Ukrayna ve Rusya’da üç ayrı şehirde “Her Birini Hatırlat” sloganı altında eylem düzenlendi. Eylemin Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’in merkezinde düzenlenen ayağına yaklaşık 500 kişinin katıldığı bildirildi.

Krım.Realii haber sitesinin aktardığına göre, Kıyiv’deki eyleme işgal edilen Kırım ve Donbas’tan siyasi tutsakların akrabaları da katıldı. 

HÜKUMETTEN YENİ YASANIN KABUL EDİLMESİNİ İSTEDİLER

Eylemciler Ukrayna hükumetine seslenerek savaş suçları ve siyasi tutsakların korunmasına ilişkin yasanın kabul edilmesini talep etti. 

Eylem organizatörlerinden, siyasi tutsak Vladimir Dudka’nın kardeşi Petro Dudka konuyla ilgili konuşmasında, “Siyasi tutukluların serbest bırakılması meselesiyle kimin ilgileneceğini anlamak bizim için çok önemli. Şu anda, Ukrayna yetkililerinin akraba ve arkadaşlarımızın serbest bırakılmasından sorumlu kişileri tayin etmesini içtenlikle umuyoruz.” dedi. 

EYLEMLER LVİV’DE DE DÜZENLENDİ

Lviv’de de 10 Ekim 2020’de aktivistler siyasi mahkumlara destek vermek için bir araya geldi. 

Radio Free.Europe’un aktardığına göre eylem katılımcıları Rusya’da esir edilen veya kayıp olan 300’den fazla Ukrayna vatandaşının isimlerini dile getirdiler. 

SİYASİ TUTSAKLARA MEKTUPLAR YAZILDI

Eylem katılımcıları ayrıca Kremlin’in siyasi tutsaklarına mektuplar yazdı. 

Protestocular, Ukrayna Bakanlar Kurulu komisyonunun daha verimli çalışması için Kremlin esirleri ve savaş suçları ile ilgili yasaların çıkarılmasını talep ettiler. Eylem sırasında esirlerin meseleleri ile ilgilenecek Ukrayna Cumhurbaşkanlığı’ndan sorumlu bir kişinin atanmasının da talep edildiği aktarıldı.

MOSKOVA’DA UKRAYNA VATANDAŞLARININ SERBEST BIRAKILMASI TALEP EDİLDİ

Söz konusu protestolar aynı tarihte Rusya’nın başkenti Moskova’da da gerçekleştirildi. 

Rus aktivist Olga Mazurova’nın Facebook üzerinden yaptığı açıklamaya göre, eylem katılımcılarının Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurgulanan sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde mahkum edilen 7 Kırım Tatarının (İkinci Bahçesaray Grubu) fotoğrafları ve Kırım Tatarlarına yönelik baskılara karşı yazılar ile pankartlar ile geldi. 

Tek kişilik protestolar sırasında aktivistler Kremlin esaretine düşen Ukrayna vatandaşlarının serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Daha önce Letonya’nın başkenti Riga’da da Rus işgali altındaki Kırım’da ve Rusya’da alıkonulan ve mahkum edilen siyasi tutsaklara destek için eylem düzenlendiği bildirildi.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum