Kıyiv'de bir sokak, Amethan Sultan ismini taşıyacak

Kıyiv'de bir sokak, Amethan Sultan ismini taşıyacak
01 Kasım 2021 - 22:33

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’deki bir sokağa Kırım Tatar siyasetçi, düşünür, yazar, eğitimci ve yayıncı İsmail Bey Gaspıralı’nın isminin, başka bir sokağa da efsanevi Kırım Tatar savaş pilotu Amethan Sultan’ın isminin verilmesi süreci devam ediyor. Önceki hafta gerçekleştirilen Kıyiv Belediye Meclisi Komitesi toplantısında duygusal bir konuşma yapan Kırım Tatar yönetmen Ahtem Seytablayev, belediye meclisi komitesini, Kıyiv’in Darnıtskıy İlçesindeki bir sokağa Kırım Tatar savaş pilotu Amethan Sultan’ın isminin verilmesine dair karar tasarısını desteklemeye ikna etti.

Kıyiv Belediye Meclisi Komitesi’ne geçen hafta Kıyiv’in Darnıtskıy İlçesindeki bir sokağa Kırım Tatar savaş pilotu Amethan Sultan’ın isminin verilmesine dair karar tasarısı oylamaya sunuldu. Kıyiv’de faaliyet gösteren Kırım Evi Kültür Merkezi Müdürü, Kırım Tatar yönetmen ve oyuncu Ahtem Seytablayev komitenin toplantısında etkili bir konuşma yaparak komite üyelerini oy birliğiyle karar tasarısına destek vermeye ikna etti.

“YÜZYILLAR BOYUNCA UKRAİNLERLE KARDEŞ OLDUĞUMUZU VURGULADIK”

Yaşadığımız sokakların isimleri de dahil olmak üzere kültürün gelecekteki kimliğimizi oluşturduğunu belirten Seytablayev, “Benim annemle babam bütün halkla birlikte 1944’te sürgün edildi. Kırım Tatarlarının büyük çoğunluğu işgal altında yaşadığı bu dönemde, ben burada ‘halkla spekülasyon yapmayın’ ifadesini duyuyorum. Kimse spekülasyon yapmıyor. Biz yüzyıllar boyunca Ukrainlerle kardeş olduğumuzu vurguladık. Tarihi dikkatlice okursanız ne kadar çok ortak zafer kazandığımızı görebilirsiniz. Şu an işgal devam ederken, Kırım Tatarlarının büyük çoğunluğu vatanları işgal altında bulunurken ‘halkla manipüle etmeye gerek yok’ mu deniliyor? Bu siyaset değil mi? Hayır, bu bir siyaset. Belirli kitapları, televizyonda belirli içerikleri izleyen, anne babasından ailesinin tarihini, iyi ve kötünün ne olduğunu öğrenen insanlar politikacı oluyor.” dedi.

“BAŞKA HİÇBİR ŞEYE SAHİP OLMAYAN İNSANLAR İÇİN İYİ BİR SÖZ ÇOK DEĞERLİDİR”

Ukrayna vatandaşlarının işgal altında yaşayan Kırım Tatar halkına destek verdiğini göstermek için yapılabilecek şeylerden birinin sokaklara ünlü Kırım Tatarlarının isimlerinin verilmesi olduğunu belirten Seytablayev, “Biz burada Kırım Tatarları için ne yapıyoruz? Ben bulunduğum yerde elimden geleni yapıyorum; Ukraynalılar hakkında filmler çekiyorum, Donbas’taki askerlerimizi ziyaret ediyorum, bir kere bile Kırım’ın Ukrayna’nın bir parçası olmadığını düşünen bir insana rastlamadım. Bu kararı yine erteleyerek ne yapmış oluyoruz? ‘Siz orada işgal altında, zor şartlarda 6 ay daha yaşayın biz ise burada biraz daha düşünelim’ diyoruz. Silah, gıda, su tedarikini tartışmıyoruz burada. Maalesef şu an fiziksel olarak askeri yolla, bize ait  Kırım’ı ve Donbas’ı geri alamıyoruz. Ama bana inanın ki; başka hiçbir şeye sahip olmayan insanlar için iyi bir söz çok değerlidir… Duygusallık için özür diliyorum ama buna hakkım var. Şu an 48 yaşındayım, 30 yılımı ise vatanımın dışında yaşamak zorunda kaldım. Kırım Tatarlar yok edilebilir, ama mağlup edilemez.” ifadelerini kullandı. Ayrıca yönetmen karar tasarısının kabul edilmesinin bir kere daha ertelenmesi durumunda, yetkililere resmi bir mektupla başvurarak, işgalin 8’ici yılında Kırım Tatar halkına destek verilmesi gerektiği konusunun neden hala tartışıldığını soracağını vurguladı. 

KIYİV’DE BİR SOKAĞA AMETHAN SULTAN’IN ADI VERİLECEK

Seytablayev’in yaptığı konuşmadan sonra komite, oy birliğiyle, Kıyiv’in Darnıtskıy İlçesindeki bir sokağa Kırım Tatar savaş pilotu Amethan Sultan’ın isminin verilmesi ile ilgili karar tasarısını onayladı. Kırım Evi Kültür Merkezinden yapılan açıklamada Kıyiv’deki iki sokağa ünlü Kırım Tatarlarının adını verme kararının yakın zamanda Kıyiv Belediye Meclisi tarafından onaylanması beklendiği belirtildi.

Bilindiği gibi, Kıyiv şehrinde, Rusya’daki Nijniy Novgorod şehrindeki iş bölgesi anısına adlandırılan Sormovskaya sokağının ismi İsmail Bey Gaspıralı sokağı olarak değişmesi ayrıca NKVD görevlisi Konstantin Zaslonov’un anısına adlandırılan sokağın isminin ise Amethan Sultan sokağı olarak adlandırılması planlanıyor. Her iki sokak da Kıyiv’in Darnitskiy bölgesinde bulunuyor.

Kırım Haber Ajansı - QHA
Anife Bilal
01 Kasım 2021, 20:07

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum