KISALTMALAR VE TDK

RAMAZAN BARDAKÇI YAZDI: KISALTMALAR VE TDK

KISALTMALAR VE TDK
05 Ağustos 2019 - 08:42 - Güncelleme: 05 Ağustos 2019 - 08:44

KISALTMALAR VE TDK

            Türk Dil Kurumuna göre sessiz harflerin okunuşu sessiz harflerin sonuna “e” getirilerek yapılmalıdır.

            Kısaltmalarda, yakın bir döneme kadar farklı uygulama söz konusuydu. Genel olarak harflerin ince okunuşu dikkate alınsa da “K” ünsüzünde kalın okunuş olan “KA” biçimi Türk Dil Kurumunun kabul ettiği uygulamaydı.

            TDK, bu ünsüz harfin ince okunması gerektiğinden yola çıkarak ihtimaldir ki kısaltmalarda da ince şekli olan “KE” biçiminde okunmasına karar verdi. Hatta bu konuda TYT’de -ince okunuşunu baz alarak- bir soru sorarak öğrencilere bu durumu benimsetmeye çalışmıştır.

            Sözgelimi TDK kısaltmasını öğrencilerimize (TEDEKA) şeklinde öğretirken artık (TEDEKE) şeklinde okumalarını ve gelecek eklerin bu okunuşa göre şekillenmesini sağlamalıdır.

            Bu noktaya kadar herhangi bir problem yok elbette. Dilin en yetkili mercii olan kurumun dediği bizler için mihenk noktasını oluşturur.

            Konunun farklı tarafında ise Türk Dil Kurumuna  20 Haziran 2019’da gönderdiğim ve bilgi talep ettiğim yazıyı aktarmak isterim.

            Bilgi edinme hakkımı kullanarak kuruma gönderdiğim ve bir cevap alamadığım yazımda bu kısaltmalarda “K” harfinin ince şekillerinin kullanılmasının bazı illetli sonuçlar doğuracağından bahsettim. Çünkü bazı terör örgütleri kısaltmalarında bilinçli olarak “KE” şeklini kullandıklarını ifade ettim.

            Terör örgütleri sempatizanları tarafından kullanılan kısaltmayı resmi olarak bizlerinde meşru hale getirmememiz için önceki şekli olan “KA” şeklinde ifade etmemiz gerektiğini belirttim. Terör yandaşlarının telaffuz şeklini kullanmak onların argümanlarına destek anlamına gelebilecektir. Ayrıca çocukların gençlerin bu kısaltmaları okurken terör örgütlerinin kısaltma biçimlerini normal karşılayabilecekleri de gözden kaçırılmamalıdır.

            Bu bilinçle hareket etmeye çalışsak bile nihayetinde işin dayandığı nokta Türk Dil Kurumunun uygulamasıdır. Şifahen “KA”  biçiminde kullansak da “KE” biçiminde öğretmemiz gerektiğinden öğrenciler kısaltmayı “KE” biçiminde öğrenecektir.  

            Türk Dil Kurumunun bu hassas noktaya eğilmesi ve gözden kaçmış olan uygulama biçiminin değiştirilmesi kanaatindeyim.

            Saygılarımla

Ramazan BARDAKÇI    

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum