KIRIMOĞLU: ULUSLARARASI KAİDELER AZERBAYCAN'IN TARAFINDADIR

KIRIMOĞLU: ULUSLARARASI KAİDELER AZERBAYCAN'IN TARAFINDADIR
13 Ekim 2020 - 15:57

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ermenistan’ın Azerbaycan’ın sivil yerleşim yerlerine yönelik saldırılarını ve Dağlık Karabağ meselesini değerlendirdi. Kırımoğlu, Karabağ’da çözümün yalnız uluslararası kaidelere göre mümkün olduğunu ve buna göre Ermenistan’ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çıkması gerektiğini vurguladı.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında 27 Eylül’den bu yana devam eden çatışmalar ve Ermenistan’ın Azerbaycanlı sivillere yönelik saldırıları hakkında Azerbaycanlı gazeteci Ceyhun Aşirov ve Kazakistanlı gazeteci Nazgul Kenzhetay, Kırım Tatar halkının milli lideri Kırımoğlu’nun görüşüne başvurdu.

“ULUSLARARASI KAİDELER AZERBAYCAN’IN TARAFINDADIR”

Twitter’da yayımlanan video haberde Kırımoğlu’nun konuyla ilgili açıklamaları şu şekilde:

“Azerbaycan ve Ermenistan arasında açık bir savaş var. Ama savaş Azerbaycan toprağında. Çünkü Karabağ, Azerbaycan’ın toprağıdır. Orada, yüzde yüz uluslararası kaideler Azerbaycan’ın tarafındadır. Şu anda, Azerbaycan ordusu, biraz toparlanmış, kuvvetlenmiş bir vaziyette ve kendi topraklarını kurtarmak için harekat düzenliyor. Elbette, Türkiye’nin de yardımları var bu konuda ben yüzde yüz Tayyip Bey’i destekliyorum. Ermenistan’ın neden füzeleri, Gence’ye, Bakü’ye ve Azerbaycan’ın diğer şehirlerine attığını anlıyoruz. Çünkü Ermenistan’ın Rusya ile bir anlaşması var. Bu anlaşmaya göre, eğer Ermenistan’ın topraklarına bir saldırı olursa Rusya, (Ermenistan’a) destek verecek.

“ERMENİSTAN, İŞGAL ETTİĞİ TOPRAKLARI TERK ETMESİ LAZIM”

Şimdi onlar bekliyorlar ki, bu füzelere karşılık olarak Azerbaycan tarafı da karşılık versin. O zaman Rusya için Azerbaycan’a müdahale etme fırsatı doğacak. Bu provokasyonlara karşı şimdilik Azerbaycan’ın cevap vermiyor ancak belli bir dereceye kadar dayanmak mümkündür. Yani orada şu an durum çok ciddi ve tehlikeli.

Burada dünya kamuoyunun bunu iyi anlaması ve bir çözüm bulması lazım. Çözüm ise yalnız uluslararası kaidelere göre olması lazım. Uluslararası kaidelere göre Ermenistan işgal ettiği toprakları terk etmesi lazım dünyaya bunu anlatmak gerek.

ERMENİSTAN, ATEŞKES ŞARTLARINA UYMUYOR

Moskova’da varılan geçici ateşkesten hemen sonra Ermenistan, Azerbaycan’ın Ağdam ve Tatar bölgelerine saldırdı. Ermenistan’ın saldırıları Hadrut ve Cabrayil yönünde devam etti. Sukavuşan’da Ermeni askerlerinin cesetlerini toplayan ve beyaz bayraklı bir ambulans, Ermeni silahlı kuvvetleri tarafından vuruldu. Saldırı sonucu bir sağlık çalışanı ağır yaralandı. Gence’ye düzenlenen saldırıda ise çocuklar dahil 7 sivil öldü ve 39 kişi yaralandı.Azerbaycan Başsavcılığı, 11 Ekim 2020’de Ermenistan’ın ateşkes sonrası Azerbaycan’ın en büyük ikinci kenti olan Gence’deki sivillere yönelik saldırıda bilançoyu açıkladı. Başsavcılık, Ermenistan’ın saldırısında 41 sivilin hayatını kaybettiğini ve 207 kişinin yaralandığını duyurdu.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum