KIRIMOĞLU: KIRIM'IN İŞGALİ SADECE YASA DIŞI BİR EYLEM DEĞİL ULUSLARARASI SUÇTUR

KIRIMOĞLU: KIRIM'IN İŞGALİ SADECE YASA DIŞI BİR EYLEM DEĞİL ULUSLARARASI SUÇTUR
17 Temmuz 2020 - 22:45

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna Parlamentosunda, işgal altındaki Kırım’da Rusya’nın düzenlediği yasa dışı referanduma ilişkin açıklamalarda bulundu. Kırımoğlu, Ukrayna devletinin, Rusya’nın Kırım’da işlediği insan hakları ihlallerini ve uluslararası suçları dünyaya hatırlatması gerektiğini vurguladı.

“KIRIM’IN İŞGALİ SADECE YASA DIŞI BİR EYLEM DEĞİL ULUSLARARASI SUÇTUR”

Kırım Tatar halkının milli lideri Kırımoğlu, Ukrayna Parlamentosunda yaptığı konuşmada, “Milletvekilleri, göreve başlamadan önce Ukrayna’nın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğünü koruyacaklarına yemin ettiler. 2014 yılında Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesi sadece yasa dışı bir eylem değil aynı zamanda uluslararası saldırganlık ve uluslararası suçtur. Bunu herkes çok iyi biliyor. Uluslararası toplum da bize bu konuda destek veriyor” ifadelerini kullandı.

“SALDIRGAN ÜLKE RUSYA’YA GEREKEN TEPKİ GÖSTERİLMELİ”

Kırımoğlu, konuşmasında Kremlin’in, Rusya’da Türk ve Müslüman halkların temel hak ve hürriyetlerini ihlal eden anayasa değişikliklerini uygularken aynı zamanda Kırım’ın işgalini yasallaştırmaya çalıştığını da vurguladı. Kırım Tatar halkının milli lideri, Moskova’nın bu tür eylemlerini kınadığını dile getirirken, “Biz, milletvekilleri olarak, Rusya’nın işgal edilen topraklarda düzenlediği referandumun veya oylamaların yasa dışı olduğunu, bu tür eylemlerin Ukrayna’nın ve uluslararası kanunların ihlali olduğunu açıkça ifade etmeliyiz.” dedi. Kırımoğlu, Ukrayna Parlamentosu’nun saldırgan ülke Rusya’nın yasa dışı faaliyetlerine karşı gerekli tepkiyi göstermesi gerektiğinin altını çizdi.

UKRAYNA PARLAMENTOSUNDAN RUSYA’NIN KIRIM’DA DÜZENLEDİĞİ REFERANDUMA KARŞI YASA TASARISI

Ukrayna Parlamentosu (Verhovna Rada), 17 Temmuz 2020 tarihinde uluslararası toplumu,  Rus işgali altındaki Kırım ve Akyar’da Rusya Anayasa değişikliği için düzenlenen sözde referandumu kınamaya davet eden yasa tasarısını onayladı. 

Söz konusu yasa tasarısında Ukrayna milletvekilleri, işgal altındaki Kırım ve Akyar’da Rusya tarafından düzenlenen yasa dışı referandumun değerlendirilmesi için yabancı devletlerin parlamento üyelerine ve uluslararası parlamento örgütlerine başvurdu.


Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum