Kırım Tatar Sürgününün anısına çekilen film, uluslararası festivalde gösterilecek

Kırım Tatar Sürgününün anısına çekilen film, uluslararası festivalde gösterilecek
03 Haziran 2020 - 20:23

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilciliği, Ukrayna Parlamentosunda, dünya ülkelerine 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak kabul etmelerine yönelik çağrı yapan karar tasarısının kabul edilmesinden dolayı teşekkür mesajı kaleme aldı.

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilciliğinin sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “18 Mayıs’tan bu yana Ukrayna ve tüm dünya Kırım Tatar halkının soykırımı kurbanlarını anıyor. 2014 yılında Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol kentinin işgalinden itibaren yeni hibrit bir savaş başladı. Ukrayna’nın yerli halkı olan Kırım Tatarları, Vatanı Kırım’dan sınır dışı ediliyor. Bugün, Ukrayna Parlamentosu, BM ve diğer uluslararası örgütlere çağrı yaparak, Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak kabul etmelerini ve Rusya’nın Kırım Tatarlarının haklarını ihlal etmesini kınamalarını öngören karar tasarısını kabul etti. Bu önemli karar için Ukrayna milletvekillerine teşekkür ediyoruz.”  ifadeleri kullanıldı. 

UKRAYNA PARLAMENTOSUNDAN TARİHİ KARAR

2 Haziran 2020 tarihinde Ukrayna Parlamentosu, dünya ülkeleri hükumetlerine, parlamentolarına ve uluslararası örgütlere, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak kabul etmelerini ve Rusya’nın Kırım Tatarlarının haklarını ve özgürlüklerini ihlal etmesini kınamalarını öngören karar tasarısını kabul etti.

Parlamento tarafından kabul edilen kararda; Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), NATO, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA)  ve dünya ülkelerinin hükumetlerine, Kırım Tatar halkına Stalin rejimi tarafından uygulanan soykırımı kabul etmeleri çağrısı yapıldı. Ayrıca, söz konusu metinde, uluslararası kamuoyuna 18 Mayıs Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anma Günü’ne katılma çağrısı yapıldı.

İŞGALCİ RUSYA’YA YAPTIRIM BASKISININ ARTIRILMASI ÇAĞRISI

Söz konusu kararda, dünya ülkelerine ve uluslararası örgütlere, saldırgan devlet Rusya’ya uluslararası hukuku ihlal eden girişimlerinden dolayı yaptırım uygulanması ve bu baskıların artırılması çağrısı yapıldı. Kararda, işgalci devlet olan Rusya’ya, özellikle Ukrayna’nın yerli halkı olarak Kırım Tatarlarının haklarına yönelik baskılarına son vermesi çağrısı yinelendi.

Ukrayna Parlamentosu kabul ettiği kararda, dünya ülkelerine ve uluslararası örgütlere Rusya’dan, geçici olarak işgal edilen Kırım’daki insan hakları durumunun izlenmesi için uluslararası örgütlerin izleme heyetlerine engelsiz erişim sağlanması talebi de yapıldı. Ayrıca, işgal edilen Kırım’da uygulanan insan hakları ihlallerine yönelik yeni vakalara ilişkin de suç işleyen Rus yetkililere yaptırım konusu da yer aldı.

Bununla birlikte belgede, BM üye devleti olan Rusya’dan, Birleşmiş Milletler Adalet Divanının 19 Nisan 2017 tarihli kararını yerine getirmeye ve Kırım Tatarlarının meclisleri de dahil olmak üzere kendi temsil organları ile temsil edilmelerine ilişkin yasakları kaldırması talep edildi.

KTMM’DEN UKRAYNA PARLAMENTOSUNA TEŞEKKÜR

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “KTMM adına, kararı destekleyen tüm parlamento gruplarına teşekkür ediyoruz ve kararın kabul edilmesine sebep olan her bir milletvekiline minnettarlığımızı bildiriyoruz”  diye kaydetti.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatarlarının büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

Kaynak: https://asasmedya.info/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum