KIRIM TATAR SÜRGÜNÜNÜ ANLATAN "1944" FİLMİNE ANTAKYA FİLM FESTİVALİNDE ÖDÜL!

KIRIM TATAR SÜRGÜNÜNÜ ANLATAN "1944" FİLMİNE ANTAKYA FİLM FESTİVALİNDE ÖDÜL!
24 Ekim 2020 - 19:55

Ansam Kültür Derneği tarafından, 16 – 22 Ekim 2020 tarihleri arasında düzenlenen Antakya 8. Uluslararası Film Festivali’nde “Altındefne” ödülleri sahiplerini buldu. Yönetmenliğini Fatima Osman ve Yunus Paşa’nın yaptığı Kırım Tatar sürgününü konu alan “1944” belgesel filmi Belgesel kategorisinde Altındefne ödülünü aldı. 

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, “Sürgünden geçmiş harika ve güçlü insanların anılarıyla halkımın tarihini “canlandıran” insanlarla gurur duyuyorum … “1944” filmi Türkiye’deki Antakya 8. Uluslararası Film Festivalinde uluslararası belgeseller bölümünde birincilik ödülünü aldı. Filmin üreticilerine yeni zaferler ve başarılar diliyorum!” ifadelerini kullandı. 

FİLM SÜRGÜNÜN 75’İNCİ YIL DÖNÜMÜNDE 18 MAYIS 2019’DA TANITILMIŞTI

Kırım Tatar Sürgününü anlatan “1944” belgeseli 18 Mayıs 2019’da 75’inci Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü’nde Kıyiv’de tanıtılmıştı.

Film, Ukrayna Enformasyon Politika Bakanlığı’nın desteği ile Fresh Production Group film yapım şirketi tarafından yapıldı.  Yönetmenliğini Fatima Osman ile Yunus Paşa, yapımcılığını ise Mavile Halil’in üstlendiği filmin senaryosu üzerinde gazeteci Zera Bekirova çalıştı, müziklerini ise besteci Üsein Bekirov yazdı. 

1944 KIRIM TATAR SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Sovyet diktatörü Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatar erkeklerinin büyük çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti.

Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

Ukrayna’da Kırım Tatar sürgünü resmen soykırım olarak tanındı. 1944 Kırım Tatar sürgününün soykırım olarak tanınmasını öngören 2493 No’lu karar tasarısı Ukrayna Parlamentosu tarafından 12 Kasım 2015 tarihinde yapılan oturumda kabul edildi. Bunun yanı sıra 18 Mayıs, “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak kabul edildi.
 
Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de Ukrayna Başsavcılığı’na bağlı olarak kurulan Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı, 2016 yılında 1944 Kırım Tatar Sürgünü olayı ile ilgili soruşturma başlattı.

Rus işgali altında bulunan Kırım’da işgalci güçler, 5 yıldan beri Kırım Tatarlarına sürgün kurbanlarını anmak için toplu etkinlikler ve mitingler düzenleme izni vermiyor.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum