KIRIM TATAR RESSAM SADIH ACI-SELİM HAYATINI KAYBETTİ

KIRIM TATAR RESSAM SADIH ACI-SELİM HAYATINI KAYBETTİ
29 Eylül 2020 - 17:27

Uzun bir süredir hastalıkla boğuşan Kırım Tatar ressam Sadıh Acı-Selimov, 28 Eylül 2020 tarihinde hayata gözlerini yumdu.

SADIH ACI-SELİM KİMDİR?

Sadıh Acı-Selim, 25 Şubat 1931’de Aluşta bölgesindeki Uskut köyünde dünyaya geldi. 1944 Kırım Tatar Sürgününde Acı-Selim’in ailesi tüm Kırım Tatar halkıyla birlikte Kırım’dan sürgün edildi. Sadıh ve erkek kardeşi, sürgünün ilk yılında annesi ve babasız kaldı. İki kardeşin çocukluğu yetimhanede geçti.

Sadıh Acı-Selim sürgün yolunda ve sürgün yerlerinde gördüğü her şeyi, yetimhanedeki kötü muamele ve açlığı resimlere dökmeye çalışıyordu. Küçük bir çocukken yetimhanenin duvarında kömürle deniz ve gemi çizdiği için cezalandırılmıştı. 1957 yılında Tarım Yüksek Okulundan mezun olan Acı-Selimov 1959-1991 yılları arasında okulda resim öğretmeni olarak çalıştı.

SÜRGÜN RESSAMI SADIH ACI-SELİM

Sadıh Acı-Selim’e “sürgün ressamı” denilebilir. Onun çizdiği resimler, Kırım Tatar halkının sürgün yerlerinde yaşadığı gerçeği yansıtıyor. Sovyetler döneminde çizdiği resimlerden dolayı hapse girebilirdi. Bu yüzden resimlerini ilk önce diş macunuyla kaplayarak onları kümeste, ahırda saklıyordu. Ressamın en büyük çalışması “Üsküt” ismini taşıyor. Bu resimde Acı-Selim, Üsküt köyünün tüm sokakları, evleri, ağaçları ve köydeki diğer yapıları çizdi.

Sadıh Acı-Selim, doğduğu köye 1992 yılında geri döndü. Kırım Tatar Sürgününün 75. yıl dönümü dolayısıyla Kıyiv’de onun resimlerinin yer aldığı bir kitap basılmıştı.

Sadık Acı-Selimov hayatının son anına kadar resim çizmeye devam etti.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum