KIRIM TATAR MİLLİ MECLİSİ BAŞKANI VE MECLİS HEYETİNİN TÜRKİYE ZİYARETİ

KIRIM TATAR MİLLİ MECLİSİ BAŞKANI VE MECLİS HEYETİNİN TÜRKİYE ZİYARETİ
28 Şubat 2023 - 09:58

KIRIM TATAR MİLLİ MECLİSİ BAŞKANI VE MECLİS HEYETİNİN TÜRKİYE ZİYARETİ

Zafer KARATAY

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoglu, eşi Safinar Kırımoglu ve Meclis Ekonomik İşler Bölümü Başkanı Server Ömer, Meclis Mali İşler Bölümü Başkanı Halil Mustafa Emel Kırım Türk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı ve Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi’nin davetlisi olarak 5 Şubat 1992 Çarşamba günü Türkiye’ye geldi.

 

Kırımoglu ve beraberindekileri İstanbul Atatürk Havalimanında Emel Kırım Türk Kültürü Araştırma ve Tanıtma Vakfı İdare Heyeti Başkanı Nurettin Mahir Altuğ, Vakıf idarecileri İsmail Otar, Sabri Arıkan, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi II. Başkanı Dr. Niyazi Elitok, Celal İçten, Aydınlar Ocağı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Türkiye Milli Kültür Vakfı Müdürü Kemal Özpınar ve vatan­daşlar tarafından karşılandı. Bir süre şeref salonunda dinlenen Kırımoglu gazetecilerin sorularını cevaplandırdı ve Türkiye’ye geliş maksatları hakkında bilgi verdi. Daha sonra karşılayanlar arasında bulunan ünlü Kırım Tatar lokantacı Beyti Güler’in Florya’daki lokantasında misafir edildi.

Kırımoglu ve beraberindekiler daha sonra uçakla Ankara’ya geçtiler. Ankara Esenboğa Havalimanında, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Büyükelçi Bilal Şimşir, Ankara Vali yardımcısı, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Dr. Ahmet Ihsan Kırımlı, Yönetim Kurulu üyeleri, İstanbul, Konya, Kocaeli, Eskişehir, Bursa derneklerinin başkan ve yöneticileri, Eskişehir Milletvekili vatandaşımız Hüseyin Aksoy, çeşitli siyasi partilerin temsilcileri ve otobüslerle çeşitli şehirlerden gelen çok sayıda Kırım Türkü tarafından karşılandı. Karşılamada Kırım milli kıyafetleri giymiş genç kız ve delikanlılar Kırımoglu ve beraberindekilere çiçekle hoş geldiniz derken, Kırım Tatar Halkoyunları ekipleri gösteriler yaptı. Esenboğa Havalimanı şeref salonu ile uçak arasındaki yolu ellerinde Türkiye ve Kırım Bayrakları bulunan yüzlerce vatandaşımızın arasından geçen Kırımoglu şeref salonunda yaptığı kısa konuşmada, “Selamaleyküm, Vatanları Karadeniz’in öteyakasında olan ama çoğunluğu hala daha sürgünde yaşayan sizin öz kardeşleriniz olan Kırım Türklerinden selam getirdim. Biz biliyoruz ki Türkiye’de ata babaları Kırım’dan göç etmiş yüzbinlerce Kırım Türkü yaşamaktadır. Onlara Kırım’daki kardeşlerinden ayrıca selam getirdim. Ümit ederiz ki aramızdaki münasebetler, gelip gitmeler sıkça olur. İnşallah burada yaşayan vatandaşlarımızda atalarınız toprağı, yurdu, güzel Kırım’a dönerler. Biz Kırım Tatar Milli Meclisi heyeti olarak Türkiye kamuoyuna, Türk devleti yetkililerine Kırım’ın ve Kırım Tatar­larının içinde bulunduğu durumu anlatmaya ve mücadelemize verecekleri desteği öğrenmeye geldik.” dedi. Kırımoglu ve beraberindekiler daha sonra Ankara Hilton oteline geçtiler ve kendilerini karşılamaya gelenleri ve hoşgeldin ziyaretine gelenleri gruplar halinde kabul ettiler.

6 Şubat 1992 PERŞEMBE

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoglu ve Meclis Ekonomik İşler Bölümü Başkanı Server Ömer 6 Şubat 1992 Perşembe günü sabah saat 9.00’da Zaman Gazetesi Başyazarı Fehmi Koru ile görüştüler ve ona özel mülakat verdiler. Daha sonra eski Kültür Bakanı ve Başbakanlık Başdanışmanı Büyükelçi Namık Kemal Zeybek’i makamında ziyaret ettiler. Görüşmede Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay, Kırım Tatar Milli Hareketi Teşkilatı Türkiye Temsilcisi Dr. Hakan Kırımlı, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Dr. Ahmet İhsan Kırımlı, II. Başkan Mükremin Şahin, Emel Kırım Vakfı Ankara Temsilcisi Tuncer Kalkay, Kültür Ba­kanlığı eski Müsteşarı Acar Okan ve Kırımoglu’nun Ankara ziyaretinin düzenlenmesinde büyük emeği geçmiş olan ve Namık Kemal Zeybek’in danışmanlarından Serap İlaslan da hazır bulundular.

Çok sıcak ve samimi bir havada geçen görüşmede Başbakanlık Başdanışmanı Büyükelçi Namık Kemal Zeybek, büyük mücadele adamı Mustafa A. Kırımoglu’nu zaten yıllardır tanıdığını, onu misafir etmenin gurur ve mutluluğunu yaşadığını, onun tarihi ziyareti vesilesiyle, hizmet etmekle kendisini mükellef olarak gördüğü Türk Dünyası’nın bir parçası olan Kırım Türklerine elinden gelen her türlü yardımı yaptığını ve yap­maya devam edeceğini ifade etti.

Görüşmede Mustafa A. Kırımoglu, Namık Kemal Zeybek’e özellikle Kültür Bakanlığı döneminde Kırım ve Kırım Türklerine gösterdiği ilgi ve yaptığı yardımlardan dolayı teşekkür etti ve Kırım Türklerinin Milli Mücadelesindeki son durumu anlattı ve Türkiye’den beklentileri ve ziya­ret sebebi hakkında bilgi verdi.

Başbakan Süleyman Demirel ile Görüşme

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoglu, Namık Kemal Zeybek’in şerefine verdiği öğle yemeğinden sonra saat 13.30’da Başbakan Süleyman Demirel’i makamında ziyaret ederek görüştü. Başbakan Süleyman Demirel “Kırım Türklerinin mücadelesi sade­ce Sovyetler Birliğindeki milletlere değil bütün dünyaya örnek olmuş bir mücadeledir. Biz Mustafa Kırımoglu’nu Türk Dünyası’nın büyük kahra­manı olarak zaten yakından tanıyoruz. Şimdi onu Türkiye’de görmekten fevkalade bahtiyarlık duyuyoruz. Biz devlet olarak, hükümet olarak Kırım’a Kırım Türklerine yardım edeceğiz. Bu yardım öyle böyle yardım olmayacaktır. Kırım Türklerinin yine tarihteki ihtişamlı günlerine dönmeleri mutlaka gerçekleşecektir.” dedi. Mustafa Kırımoglu, görüşmede, Kırım Türkleri Milli mücadelesindeki son durumu anlattı ve Türkiye’den Kırım Türklerinin siyasi ekonomik ve kültürel sahada bek­lentileri ile ilgili olarak Kırım Tatar Milli Meclisi’nin hazırladığı bir başvuruyu verdi. Başbakan Süleyman Demirel, Kırım Tatarlarının mese­lelerini yakından takip edeceklerini ve bu konuyla ilgili olarak yakından

Kırımoglu ve Başbakan Süleyman Demirel

gideceği Amerika’da bu konuda bir çift sözü olduğunu söyledi. Görüşme öncesinde Kırımoglu, Süleyman Demirel’e bir Kırım Tatar kalpağı ve güzel Kırım’ın şirin yalıboyu manzaralı bir yağlıboya tablosunu hediye etti. Görüşmeye Kırım Tatar Milli Meclisi Ekonomik işler sorumlusu Ser­ver Ömer, Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay, Kırım Tatar Milli Hareketi Teşkilatı Türkiye Temsilcisi Dr. Hakan Kırımlı ve Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Dr. Ahmet Ihsan Kırımlı da katıldı.

Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü ile Görüşme

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoglu Başbakan Süleyman Demirel’den sonra Başbakan Yardımcısı ve Sosyal Demokrat Halkçı Parti Genel Başkanı Erdal İnönü’yü Başbakanlıktaki makamında ziyaret ederek bir süre görüştü. Görüşmede, Kırımoglu’ndan Kırım Tatarlarının son durumları, vatanlarına dönüşte karşılaştıkları zorluklar konusunda bilgi alan Erdal İnönü, Kırım Türklerinin mücadelelerini yakından takip ettiklerini, geçmişte Kırım Türklerinin büyük zorluklar yaşadıklarını, demokrasi ve insan haklarının gündemde olduğu bu dönemde Kırım Türklerinin haklarına kavuşacaklarına inandığını ve bu hakkın yeniden kazanılmasında her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını belirtti.

Kırımoglu ve Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü

Devlet Bakanı Orhan Kilercioğlu ile Görüşme

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı ve beraberindekiler aynı gün saat 16’da Devlet Bakanı Orhan Kilercioğlu’nu makamında ziyaret ettiler. Başbakan Süleyman Demirel tarafından Kırım Tatar Milli Meclisi’nin Türkiye Cumhuriyetinden isteklerini takip etmek ve sonuçlandırmakla görevlendirilen Devlet Bakanı Orhan Kilercioğlu, Dağılan Sovyetler Birliği’nde en eski ve en organize hareket olan Kırım Tatar Milli Hareke­ti’ni ve bu mücadelenin kahramanlarından Mustafa A. Kırımoglu’nun mücadelesini yakından bildiğini, zaten dünyaca bilinen bu mücadelenin artık amacına ulaşmasına az kalındığını, bu konuda Türkiye olarak gere­ken desteğin sağlanacağını belirtti. Görüşmede Kırım Tatarlarının acil ih­tiyaçları, kısa ve uzun vadede Türk Hükümetinden beklentileri üzerinde duruldu.

İçişleri Bakanı İsmet Sezgin ile Görüşme

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa A. Kırımoglu, daha sonra İçişleri Bakanı İsmet Sezgin’i ziyaret etti. İçişleri Bakanı İsmet Sez­gin’e, Türkiye’ye geldiği andan beri kendisine karşı gösterilen ilgiye, Türk Polisinin yakın korumasına ve kendisine eşlik etmesine teşekkür etti. İçişleri Bakanı İsmet Sezgin de Kırımoglu gibi adeta efsaneleşmiş bir kah­ramanı Türkiye’de görmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, bu kah-

Kırımoglu ve İçişleri Bakanı İsmet Sezgin

ramana hizmet etmenin Türk Polisi için bir şeref olduğunu ve Kırımoglu’nun Türkiye’de bulunduğu süre içerisinde gideceği her şehirde valiliklerin misafiri olacağı ve her türlü hizmetin kendisine sunulacağını söyledi.

Kırımoglu TRT1 Programında Canlı Yayında

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoglu yapımcılığını ve sunuculuğunu Seynan Levent’in yaptığı “Akşam’a Doğru” programına misafir olarak katıldı. Canlı olarak yayınlanan programda yaklaşık on dakika boyunca şahsi ve Kırım Türklerinin durumu ve onların mücadelesi hakkında çeşitli soruları cevaplandırdı. Kırımoglu program­da, hapishanede yattığı yıllar boyunca ve özellikle 1975 yılında 300 günden fazla süren açlık grevi esnasında kendisine Türk halkının gösterdiği alakayı ve desteği sonradan öğrendiğini, hayatını belki de böyle alicenap, böylesine yardımsever insanların gösterdiği tepkiye borçlu olduğunu, ziyareti esnasında bu insanların hepsiyle tek tek görüşemiyeceğini ve televizyon vasıtasıyla hepsine teşekkür ettiğini ve­durmaksızın devam eden Kırım Tatarlarının milli mücadelesine desteğin devam etmesini istediğini söyledi.

 

Mesut Yılmaz’ı Ziyaret

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoglu Anavatan Partisi Genel Başkanı Mesut Yılmaz’ı TBMM’indeki makamında ziyaret ederek bir süre görüştü. Saat 19:00’da gerçekleşen görüşmede Mesut Yılmaz, Türkiye’ye en yakın lehçeyi konuşan, Osmanlı İmparatorluğu döneminden beri Türkiye ile en yakın ilişkilerde bulunan Kırım Türklerinin yapılan zulüm ve baskılara rağmen yok edilemediğini, Kırım Türklerinin mücadelesinin herkese örnek olacak bir mücadele olduğunu, gerek Dışişleri Bakanlığı gerekse Başbakanlık yaptığı dönemde Kırım Tatarlarının meselesini yakından takip ettiğini şimdi de gerek Türkiye gerekse Türkiye dışında bu meselenin takipçisi olacaklarını söyledi. Mustafa Abdülcemil Kırımoglu’da 1986 yılında serbest bırakılması için yapılan uluslararası kampanyaya verdiği destekten dolayı Mesut Yılmaz’a teşekkür ederek bir astragan Kırım Tatar kalpağı hediye etti. Bu arada görüşmede Anavatan Partisi Genel Başkanı Mesut Yılmaz babaannesinin de Kırım Türkü olduğunu, zaten tarihte Kırım ile Türkiye arasında en çok münasebeti Karadenizlilerin sağladığını söyledi. Mesut Yılmaz ile olan görüşmeye Anavatan Partisi Eskişehir milletvekili olan Kırım Türkü Hüseyin Aksoy da katıldı.

Kırımoglu’nun 7 Şubat 1992 Günkü Temasları ve Anıt Kabir Ziyareti

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı ve Meclis Heyeti Türkiye’deki üçüncü günü olan 7 Şubat 1992 Cuma günü Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün mezarını ziyaret ederek çelenk koydu ve saygı duruşunda bu­lundu. Daha sona Anıtkabir’de bulunan müzeyi gezdi ve şeref defterini im­zaladı.

Alpaslan Türkeş ile Görüşme

Kırımoglu ve beraberindekiler Anıt Kabir’den sonra Milliyetçi Çalışma Partisi Genel Başkanı Alpaslan Türkeş’i Parti’deki makamında ziyaret etti. Kırımoglu ile uzun uzun kucaklaşan Alpaslan Türkeş yıllardır mücadelesiyle tanıdığı, milleti için eziyet çekmiş işkence görmüş, mücadelesiyle Dünya Türklüğüne örnek olmuş bu büyük dava adamını ku­caklamanın ardında yılların özleminin, yılların hasretinin yattığını söyledi. Kendilerinin yıllardır mücadelesini verdikleri davanın, yıllardır söylediklerinin suç sayıldığını, suçlandıklarını, bugün bu söylediklerinin gerçekleştiğinin görmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Mustafa Abdülcemil Kırımoglu da, totaliter Sovyet rejimi döneminde basında aleyhinde en çok yazı çıkan kişinin Alpaslan Türkeş olduğunu, aynı şekilde ülkücülerin en çok karalananlar olduğunu, bundan da davalarının en büyük destekçilerinin bu hareketin mensupları olduğunu kolaylıkla anladıklarını, hele Kırım Türklerinin yürüttükleri mücadelede en aktif desteğin, en büyük yardımın ülkücülerden geldiğini bildiğini bunun için bu hareket mensuplarının kendi kalbinde apayrı yeri olduğunu söyledi. Görüşmeye MÇP Milletvekilleri ve Parti yöneticileri de iştirak etti.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoglu MÇP’nden çiçeklerle uğurlanarak ayrıldıktan sonra Cuma namazını kılmak üzere Kocatepe Camii’ne gitti. Kocatepe Camii’ne hayran kalan Kırımoglu, böylesine muhteşem eserlerin Kırım’da da yapılması Kırım’da yıkılan camilerin, harap hale getirilenlerin yeniden inşa edilmesi ve Müslümanların ibadetine açılması için verilen mücadele için dua edeceğini söyledi.

Kocatepe Camii’nden vatandaşların yoğun tezahüratı ve sevgi gösterileri arasında güçlükle ayrılan Kırımoglu, Dışişleri Bakanlığı’nın onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı. Yemekte Dışişleri Bakanlığı yet­kililerine Kırım’ın şimdiki siyasi statüsü, Kırım Türklerinin durumu ve Kırım Tatar Milli Meclisi’nin Kırım’ın geleceği konusunda bilgi verildi ve Kırım Türklerinin tarihi vatanlarına kavuşmaları ve burada yeniden kendi milli devletlerini kurmaları mücadelesinde Türkiye’den bekledik­leri destek anlatıldı.

Kırımoglu ve Milliyetçi Çalışma Partisi Genel Başkanı Alpaslan Türkeş

TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk’un Büyük Desteği

 Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Hüsamettin Cindoruk, 7 Şubat 1992 Cuma günü saat 15.30’da Kırım Tatar Milli Meclisi heyetini Mec­lis’deki makamında kabul etti. Görüşme çeşitli partilere mensup milletve­killeri ve Meclis Başkanlığı Başdanışmanı Murat Sökmenoğlu da bulundu.

Cindoruk’a, Kırım Tatar Milli Hareketi, bu hareketin eski Sovyetler Birliği’nde insan hakları ve demokrasi mücadelesindeki yeri hakkında bilgi veren Kırımoglu, Kırım Türklerinin yok olmaktan kurtulup, yıllar süren mücadele sonucunda, Kırım Tatar Milli Kurultayının tamamen de­mokratik seçimler sonucunda ve bütün Sovyetler Birliği’nde Kırım Tatar­larının yaşadıkları her yerde çok adayla yapılan seçimler sonucunda top­landığını, bu Kurultay’da seçilen Kırım Tatar Milli Meclisi’nin Kırım Türklerinin en üst ve yetkili organı olduğunu, Meclis’in Kırım’ın ve Kırım Türklerinin kaderini belirleyecek yegane organ olduğunu, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin Kırım Türklerinin milli, insani haklarına yeniden sahip olunması ve milli devletlerinin yeniden Vatan Kırım’da kurulması yönünde yaptığı çalışmaları anlattı. Kırımoglu, Kırım Tatar Milli Mecli­si’nin Ukrayna’da, Baltık ülkelerinde ve bazı ülkelerde çeşitli demokra­tik partiler tarafından tanındığını belirterek, Türkiye’den bekledikleri, siyasi, ekonomik ve kültürel sahadaki destekleri vurguladı.

Kırımoglu ve TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Hüsamettin Cindoruk’da, Sov­yetler Birliği’nde en eski ve en güçlü demokratik milli kitle hareketi olan Kırım Türklerinin mücadelesinin herkese örnek teşkil ettiğini, demokrasi ve insan hakları mücadelesine inananların Kırım Türklerini desteklemesi gerektiğini ifade ederek, Meclis Başkanı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne düşen her türlü yardımı sağlayacağını, Kırım Türklerinin hak­larının bu meclis çatısı altında korunacağını söyledi ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa A. Kırımoglu ve Meclis heyetini 23 Nisan 1992’de yapılacak Meclisin 72. kuruluş yıldönümü kutlamalarına davet etti. Ayrıca eski Sovyetler Birliği’ndeki Türk toplumları arasında Kiril harflerinden, Latin harflerine geçilmesi kararını ilk olarak alan Kırım Tatar Milli Meclisi’ne bir matbaa hediye sözü verdi.

Hüsamettin Cindoruk’a astragan bir Kırım Tatar kalpağı hediye eden Kırımoglu daha sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Genel Kurul Salo­nunu, partilerin toplantı odalarını gezdi ve çalışmalar hakkında bilgi aldı. Bu arada çalışmalarını sürdüren TBMM Bütçe ve Plan Komisyonu çalışmalarını bir süre izleyen Kırımoglu’na, komisyonun yoğun bütçe görüşmelerine rağmen çalışmalarına kısa bir ara verilerek söz verildi. Kırımoglu burada yaptığı kısa konuşmada kendisine ve Kırım Türklerinin davasına gösterilen ilgiden dolayı teşekkür etti ve komisyonun çalışmalarını başarıyla sürdürmesini diledi.

Kırımoglu TBMM Bütçe ve Plan Komisyonu’nda konuşurken

Kırımoglu ve Cumhurbaşkanı Turgut Özal

Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile Görüşme

Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mus­tafa Abdülcemil Kırımoglu’nu saat 17’de Çankaya köşkünde kabul etti. 45 dakikadan fazla süren görüşmeye Kırım T. M.M. Ekonomik işler Bölümü Başkanı Server Ömer, Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay, Kırım Tatar Milli Hareketi Teşkilatı Türkiye Temsilcisi Dr. Hakan Kırımlı, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Dr. Ahmet İhsan Kırımlı, II. Başkanı Mükremin Şahin, Derneğin İstanbul şubesi II. Başkanı Dr. Niyazi Elitok ve Eskişehir Milletvekili Hüseyin Aksoy katıldı.

Kırımoglu görüşme öncesinde Cumhurbaşkanı Turgut Özal’a bir astra­gan Kırım Tatar kalpağı ve Sibirya’da sürgünde, çalışma kampında iken bulduğu binlerce yıllık bir Mamut boynuzu hediye etti.

Kırım’ın şimdiki siyasi, ekonomik durumu, Kırım Tatarlarının vaziye­ti, emelleri, gelecek hakkındaki görüşmeleri ile ilgili bilgiler alan Cum­hurbaşkanı Turgut Özal, Karadeniz Ekonomik İşbirliği projesi içinde Kırım’ın ve Kırım Türklerinin önemli rol oynayabileceğini, Kırım Türklerinin haklarına kavuşmalarında gereken desteğin sağlanacağını, Mayıs ayı içerisinde Türkiye’yi ziyaret edecek olan Ukrayna Cumhur­başkanı Kravçuk ile yapılacak görüşmelerde Kırım Tatarlarının konusu­nun mutlaka ele alınacağını, aynı şekilde gitmeyi planladığı Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde de bu ülkelerin Kırım Türklerinin Kırım’a dönüşmelerinin desteklenmesi yönünde girişimlerde bulunacağını söyledi.

Bülent Ecevit’i Ziyaret

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoglu ve beraberindekiler DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit’i Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki odasında ziyaret ederek bir süre görüştüler. Yakın zaman­larda Orta Asya’daki Türk Cumhuriyetlerini ziyaret ettiğini, bu gezisinin kendisini çok etkilediğini, bu zamana kadar buralardaki insanlarımızla kendisi de dahil olmak üzere yeteri kadar ilgi gösterilmediğini, bundan da şahsi adına üzüntü duyduğunu ifade eden Bülent Ecevit, değişen dünyada bir çok anlayışın ve zihniyetin değiştiğini, Türk Dünyasına ön yargısız, art niyetsiz sahip çıkılması gerektiğini ancak bu zamana kadar kendisinin Kırım Tatarları ve onların mücadelesi hakkında yeterli bilgi sahibi olmadığını söyledi ve bilgi istedi. Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa A. Kırımoglu’nun ve beraberindeki heyetin verdiği bilgileri büyük bir dikkat ve ilgiyle dinleyen Ecevit, anlatılanlardan çok etki­lendiğini, bundan böyle kendisinin de Kırım Tatarlarının davasına sahip çıkacağını ve onların haklı sesini her fırsatta duyurmaya ve savunmaya gayret edeceğini söyledi.

Kırımoglu ve Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Bülent Ecevit

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoglu, eşi Safinar Kırımoglu, Meclis Ekonomik işler Bölümü Başkanı Server Ömer Cuma günü son olarak Türk Standartlar Enstitüsünde şereflerine verilen yemeğe katıldılar.

Kırımoglu’nun 8 Şubat 1992 Cumartesi faaliyetleri Kırımoglu, Ekrem Ceyhun Görüşmesi

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoglu 8 Şubat 1992 Cumartesi günü temaslarına Devlet Bakanı Ekrem Ceyhun’u makamında ziyaret ederek başladı. Görüşmede Türkiye Cumhuriyeti Dev­leti’nin Kırım Türklerine yapacağı yardımların ne şekilde ve hangi konu­larda başlanarak yapılacağı ele alındı.

Ankara Gazeteciler Cemiyetinde Basın Toplantısı

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoglu 8 Şubat 1992 günü saat 10’da Ankara Gazeteciler Cemiyetinde bir basın top­lantısı düzenleyerek, iki gün boyunca Ankara’da yaptığı üst düzeydeki te­masları hakkında bilgi verdi ve değerlendirdi. Basın toplantısında, ata­larının topraklarından sürgün edilen Kırım .Türklerinin yeniden vatanlarına dönmek ve milli devletlerini kurmak için mücadele ettikleri­ni, 74 yıl sonra Kırım Tatar Milli Kurultayı’nı geçen yıl topladıklarını ve Milli Meclislerini seçtiklerini söyleyerek, seçimle meydana getirilen ve Kırım Türklerinin en üst yetkili organı olan Kırım Tatar Milli Meclisi adına Türkiye’ye geldiğini ve Türkiye’de Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Başbakan Demirel, bakanlar, dışişleri bakanlığı yetkilileri, siyasi parti liderleri ve kendisine büyük ilgi gösteren basın ve radyo televizyon vasıtasıyla, Türk Kamuoyuna meselelerini, sıkıntılarını anlattıkların’ ve temaslar sonucunda çok umutlu olduklarını söyledi.

Kırımoglu Diyanet Vakfında

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa A. Kırımoglu, basın top­lantısından sonra Sheraton otelinde yapılan bir toplantıya katıldı ve ardından Türkiye Diyanet Vakfı’nı ziyaret etti. Kocatepe Camisi külliyesinde faaliyet gösteren Türkiye Diyanet Vakfı ziyaretinde, Diya­net İşleri Başkan Vekili Nuri Yılmaz, Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Rıza Salimbaşoğlu ve Mütevelli Heyeti üyelerince çok sıcak bir şekilde karşılandı. Kırımoglu burada yaptığı konuşmada, Komünist reji­min gelmesinden sonra kapatılan camilerin, Kırım Türklerinin sürgün edil­mesiyle birlikte çoğunun yakılıp yıkıldığını, Müslüman mezarlıklarının buldozerlerle yok edildiğini, baştaşlarının ahır ve benzeri binaların inşaatında kullanıldığını, mevcut bir kaç camiinin ise harap vaziyette olduğunu, tımarhane, domuz ahırı, Allahsızlık müzesi, eğlence klübü ola­rak kullanılan bu camilerin restore edilmesi ve yeni camiler yapılması ge­rektiğini, ancak bütün gücünü Vatan’ı Kırım’a dönmeye, başını sokacak bir yer yapmaya veren Kırım Türklerinin bunu kendi güçleriyle yapmalarının imkansız olduğunu, bu konuda yardım istediklerini söyledi. Eğitimli din adamları ihtiyaçlarının da büyük olduğunu söyleyen Kırımoglu, Türklüğün ve İslamiyetin yeniden hayat bulması için yaptıkları mücadeleye Türkiye’nin ilgili kişi ve kuruluşların gereken desteği vereceğine inandığını söyledi.

Diyanet Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Rıza Salimbaşoğlu, Kırımoglu ve beraberindeki Kırım Tatar Milli Meclisi Heyeti’ne Diyanet Vakfı ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi ve yıllardır mücadelesiyle bütün Türklere bayrak olan Kırımoglu ve Kırım Türklerinin vatanları Kırım’da camilerinin ve diğer dini müesseselerinin kurulması ve Kırım’da ezan seslerinin yükselmesi için Vakfın imkanları dahilinde yapılabilecek herşeyi yapmaya arzulu ve kararlı olduklarını söyledi.

Diyanet İşleri Başkan Vekili Nuri Yılmaz da Kırım Türklerinin dini hayatlarının canlandırılmasında ve ihtiyaçlarının karşılanmasında Diyanet Vakfı ve Diyanet İşleri Başkanlığının işbirliği yaparak gereken yardımı vereceklerini söyledi.

Burada Kırımoglu’na Diyanet İşleri Başkanlığı, Diyanet Vakfı ve çeşitli vakıfların bir araya gelerek oluşturduğu Vakıflar Koordinas­yon kurulu Başkanı Fikret Çulhaoğlu tarafından çeşitli hediyeler ve­rildi.

Kırımoglu daha sonra Türk Müteahitler Birliği Başkanı Kadir Sever ve Başbakanlık Dış Müteahhitlik Hizmetlerinden sorumlu danışmanı Turgut Yücel ile, Kırım’a dönen ve büyük çoğunluğu çadırlarda ve yeraltına kazdıkları çukurlarda yaşayan Kırım Tatarlarının konut problemlerinin çözülmesiyle ilgili olarak görüştü.

Kırımoglu’nun Ahmet Demir Yüce’yi Ziyareti

Kırımoglu 8 Şubat 1992 Cumartesi günü öğleden sonra rahatsız olan Zon­guldak eski senatörü Ahmet Demir Yüce’yi evinde ziyaret etti ve acil şifa dileklerini iletti. Kırımoglu, kendisinin 1975-1976 yıllarında hapishane­de iken yaptığı üçyüz günden fazla süren açlık grevi esnasında ve bu dönemde öldüğü şekilde haberler alınması üzerine Türkiye’de mil­liyetçilerin ve insan haklarına hakikaten inanan kişilerin yaptığı faa­liyetlere minnettar olduğunu, bu gibi alicenap insanlar olmadığı takdirde belki de kendisinin bugün hayatta olmayacağını, bir ölçüde hayatını bu gibi insanlara borçlu olduğunu, bugün ziyaret etme ve yakından tanıma şeref ve mutluluğuna eriştiği ve kendisi için 1976 yılında açlık grevinden sonra meydana gelen sağlık problemleri sebebiyle şimdi rahatsızlık çekmekte olan Zonguldak eski Senatörü Ahmet Demir Yüce’nin şahsında Kırım Türkünün Davasına aktif destek veren herkese bir kere daha teşekkür ettiğini söyledi.

Çok sıcak, samimi ve duygusal bir ortamda gerçekleşen bu ziyaretten sonra Kırımoglu Emel Dergisi’ni ve Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezini ziyaret etti.

KIRIMOGLU’nun EMEL Dergisi’ni  Ziyareti

Yıllardır Kırım Türkleri Milli Davasının muhacerette bayraktarı olmuş ve Kırım Türklerinin Milli Yayın Organı olan Emel Dergisi’nde Emel Dergisi mensupları ve Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi üyelerince çok büyük coşkuyla karşılandı.

Kırımoglu burada yaptığı konuşmada, Türkiye’ye gelirken Türkiye’deki Kırım Türklerinin faaliyeti hakkında bilgi sahibi olduğunu ancak bu kadar çok sayıda Kırım Türkünün Vatanını, dilini kültürünü, halen sürgünde yaşayan kardeşlerini unutmadan yaşadıklarını onlar için ellerinden geleni yaptıklarını görmenin mutluluğunu yaşadığını ifade ede­rek, bütün dünyaya dağılmış Kırım Türklerinin hepsinin bir gün Vatan Kırım’da toplanmasını ümit ve temenni ettiklerini söyledi.

Burada konuşan Safinar Kırımoglu, Vatan Kırım’a dönme mücadelesinde Kırım kadınlarının faaliyetleri, şimdi Kırım’da çadırlarda ve yeraltında yaşayan Kırım Tatar kadın ve çocuklarının du­rumunu anlattı.

Kırım Tatar Milli Meclisi Ekonomik işler Bölümü Başkanı Server Ömer de ekonomik faaliyetler hakkında bilgi verdi.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoglu ve Meclis heyeti şerefine aynı akşam Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Genel Merkezi tarafından bir yemek verildi. Bir Kırım Türküne ait “Tirmen” lokantasında verilen ve menüsü tamamen Kırım Tatar milli aşlarından oluşan yemeğe gelişinde Kırım Türk milli kıyafeti giymiş gençler tarafından “kaytarma” ile karşılanan Kırımoglu ve beraberindekilere, Türkiye ve Kırım bayrakları ile süslenmiş lokantada milli kıyafet giymiş gençler hizmet etti. Yemeğe Ankara’daki Kırım Türkleri katıldı.

9 Şubat 1992 Pazar

Kırım Türkleri ve Milli Mücadeleleri Konferansı

Mustafa Abdülcemil Kırımoglu, 9 Şubat 1992 Pazar günü Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi tarafından düzenlenen “Kırım Türkleri ve Milli Mücadeleleri” konulu konferansa katıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği konferans salonunda yapılan ve tıklım tıklım dolu olan ve pek çok kişinin giremediği konferansta, Kırımoglu Kırım Türklerinin mücadelesini anlattı ve dinleyicilerin çeşitli sorularını cevaplandırdı.

Kırımoglu bu konferanstan sonra Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Ist­van Vaşari’yi Büyükelçilik Residansında ziyaret ederek bir süre görüştü. Aynı zamanda tanınmış bir Türkolog olan Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Istvan Vaşari, görüşmede Kırım Türklerinin durumları ve ge­lecekteki beklentileri konusunda bilgi aldığını söyledi.

10 Şubat 1992 Pazartesi

Milli Eğitim Bakanı Köksal Toptan ile Görüşme

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoglu, 10 Şubat 1992 Pazartesi günü ilk ziyaretini Milli Eğitim Bakanı Köksal Top­tan’a yaptı. Saat 10’da Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki makamında yapılan görüşmede, Kırım Türklerinin geçtiğimiz yıl Kurultay’larında alınan karar doğrultusunda Latin Alfabesine geçmeleri, milli eğitimlerini yeniden başlatabilmelerinde karşılaştıkları güçlükler ve milli eğitim konusunda Türkiye’nin yapabileceği yardımlar konusu ele alındı.

Mustafa Abdülcemil Kırımoglu, daha sonra Türkiye Büyük Millet Mec­lisi’ne gitti. Anavatan Partisi Meclis Grubunun daveti üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne giden Kırımoglu burada milletvekilleri ile bir­likte yemek yedi ve daha sonra Anavatan Partisine mensup bazı milletve­killeri ve eski bakanlarla toplantı yaptı. Bülent Akarcalı, Şükrü Yürür, Kamuran İnan, Halil Şıvgin, Prof. Dr. Ercüment Konukman, Şadi Pehli­vanoğlu, Burhan Kara ve başka milletvekillerinin katıldığı, Eskişehir milletvekili Hüseyin Aksoy’un tertiplediği toplantıda Kırım Türklerine yapılacak yardımlar ele alındı.

 

Türk Ocağı Ankara Şubesi’nin Yemeği

Türk Ocakları Ankara Şubesi, Kırımoglu şerefine Bulvar Palas otelin-de bir akşam yemeği verdi. 550’den fazla davetlinin katıldığı yemekte Kırımoglu, Kırım Türklerinin davasına destek veren herkese teşekkür etti ve kardeşliğin dostluğun yalnızca sözde kalmamasını diledi. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla gündeme gelen Türk Cumhuriyetleri ile beraber, halen daha bağımsızlığına kavuşmamış Türklerin unutulmamasını isteyen Kırımoglu, halen bu Türk Cumhuriyetlerinde Sovyetler Birliği dönemindeki idarecilerin işbaşında olduğunu dikkat çekerek, Türkler arasında gerçek işbirliği ve dayanışmanın buralarda da demokratik milli güçlerin iktidara gelmesiyle gerçekleşebileceğini söyledi.

Kırımoglu şerefine verilen yemekte konuşan Prof. Dr. Ahmet Bican Er­cilasun ise Türk Milliyetçilerinin yine eskiden olduğu gibi dünya Türklerine yaptığı maddi ve manevi yardımlan sürdüreceğini, söyleyerek Kırım Türklerinin ve Kırımoglu’nun destanlaşan mücadelesini anlattı.

Başbakanlık Başdanışmanı Büyükelçi Namık Kemal Zeybek’de günün manasına binaen bir konuşma yaptı.

Yemeğe çeşitli partilere mensup çok sayıda eski ve yeni milletvekili ile Aydın ve Ümran Menderes de katıldı.

11 Şubat 1992 Salı, Kırımoglu Kayseri’de

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kınmoglu, eşi Safinar Kırımoglu, Meclis üyesi Server Ömer, 11 Şubat 1992 günü kaldığı Ankara Hilton otelinden ayrılarak Kayseri Erciyes Üniversitesince düzenlenen bir toplantıya katılmak üzere karayoluyla Kayseri’ye gitti.

Ankara’dan çok sayıda kişi tarafından uğurlanan Kırımoglu Mucur’da bir süre dinlendi. Mucur girişinde Kaymakam, Orhan Şefik Güldibi ve ilçe erkanınca karşılanan Kırımoglu bir süre Kaymakam Orhan Şefik Güldibi ile görüştü ve mahalli gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Kırımoglu ve beraberindekiler Kayseri’ye 20 km. kala çok sayıda ara­badan oluşan bir konvoy tarafından coşkuyla karşılandı. Havanın karlı ve çok soğuk olmasına rağmen Kırımoglu’nu karşılamaya gelenlerle beraber uzun bir konvoy eşliğinde Kayseri’ye giren Kınmoglu, Erciyes Üniversitesi’nin Talas’daki tesislerine gitti ve burada kendisini karşılamaya gelenlerle tanışarak görüştü. Karşılayıcılar arasında olan Kayseri’deki Türkistan Derneği mensuplarıyla da bir süre görüşen Kınmoglu, Doğu Türkistan’ın da bir an önce İstiklaline kavuşmasını iste­diklerini söyledi.

Mustafa Abdülcemil Kırımoglu ve beraberindekiler daha sonra Kayse­ri Erciyes Üniversitesi Cevher Nesibe Tıp Fakültesi tesislerinde şerefine verilen yemeğe iştirak etti. Yemeğe Kayseri Valisi Metin İlyas Aksoy, Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tuncer Gülensoy ve Üniversite mensupları iştirak etti.

Yemek sonrasında Üniversitenin Sabancı Kültür Sitesinde Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoglu bir konuşma yaptı. Konuşma öncesinde Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tuncer Gülensoy, Kırımoglu’nu ve onun mücadelesini anlatan bir konuşma yaptı. Daha sonra salonu tıklım tıklım dolduran çoğunluğu üniversite öğrencisi dinleyicilerin ayakta uzun uzun alkışlarıyla kürsüye gelen Kırımoglu, Kırım Türklerine yıllardır uygulanan baskıları anlattı ve Kırım Türklerinin tarihi vatanları üzerinde hem Rusya hem de Ukrayna’nın hak iddia ettiğini, ancak eninde sonunda Kırım’ın yine esas sahiplerinin, Kırım Tatarlarının olacağını söyledi.

Kayseri Valisi Metin İlyas Aksoy’un konuşmasından sonra Vali ve çeşitli kişi ve kuruluşlarca Kırımoglu’na plaket ve hediyeler verildi.

Kırımoglu ve beraberindekiler geceyi Erciyes Üniversitesi’nin Talas’daki sosyal tesislerinde geçirdi.

KTMM Başkanı Kırımoglu Konya’da

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Kırımoglu ve beraberindeki heyet 12 Şubat 1992 Çarşamba günü Kayseri’den Konya’ya geçti. Konya’ya gelişinde Nevşehir’de Nevşehir Valisi tarafından kısa bir süre misafir edildi.

Kırımoglu Konya şehri yakınlarında çoğunluğunu Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Konya Şubesi üyelerinin oluşturduğu ka­labalık tarafından büyük sevgi gösterileri ile karşılandı. Uzun bir araç konvoyu eşliğinde Konya’ya gelen Kırımoglu, Selçuk Üniversitesi’nde Rektör Halil Cin ve Üniversite mensuplarınca karşılandı. Karşılama töreninde konuşan Rektör Halil Cin, “Yaşanan bu an milyonlarca Türkün karşılıklı özlemini canlandıran bir sahnedir. Kırım Türkünün bayraklaşan mücahidi Kırımoglu’nun üniversitemizi ziyaret etmesi, şereflendirmesi tarihi bir olaydır. Adalet, eşitlik, hürriyet ve insan sevgisi ile dolu gençlerimiz, Kırım’daki soydaşlarımızın kendi mukadderatlarını tayin etmelerine ve diğer dünya ülkelerinin de bunu anlamasına çalışmalıdırlar” dedi. Daha sonra Kırımoglu’na günün hatırasına binaen Rektör Halil Cin tarafından plaket ve çeşitli hediyeler verildi.

Kırımoglu’nun Konya’daki Konferansı

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Kırımoglu, Selçuk Üniversitesi ve Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Konya Şubesinin davetlisi olarak geldiği Konya’da 12 Şubat 1992 günü öğleden sonra Selçuk Üniversitesince düzenlenen “Türk Dünyası’nda Kırım Türklüğü” konulu bir konferans verdi. Konferansta konuşan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Cin, bütün Türkler işbirliği yaptıkları takdirde dünyaya önderlik edebileceklerini, Türk ülkelerinden daha fazla öğrencinin oku­ması için YOK’e öneri götürdüklerini on Kırım Türk çocuğunun Selçuk Üniversitesi’nde okutulacağım bu öğrencilerin bütün masraflarının üniversite tarafından karşılanacağını, Akmescit Üniversitesiyle Selçuk Üniversitesi’nin kardeş Üniversite olmasının kararlaştırıldığını bunu geliştirmek için temasların sürdürüldüğünü söyledi.

Daha sonra kürsüye gelen Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay, Kırım ve Kırım Türklerinin tarihi, Kırım’ın Çarlık Rus­yası tarafından işgal ve ilhak edildikten sonra meydana gelen göçler ve Kırım Türklerinin İsmail Gaspıralı ile başlayan, 18 Mayıs 1944 sürgün fa­ciasına rağmen bitmeyen istiklal mücadelelerini anlattı ve Kırım Tatar Milli Hareketi’nin yakın dönem mücadelesi ve bu mücadelenin yolbaşçılarından Kırımoglu hakkında bilgi verdi.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoglu ise konferansta yaptığı konuşmada, Kırım Türklerinin bugünkü durumları, Kırım’a dönmekte ve yerleşmekte karşılaştıkları güçlükleri ve Kırım Tatar Milli Hareketi’nin gelecekteki hedefleri ve stratejilerini an­lattı.

Selçuk Üniversitesinde “Kırımoglu” Anfisi

Kırımoglu ve beraberindekiler daha sonra Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde bir anfiye kendi adının verilmesi dolayısıyla yapılan törene katıldı. Rektör Halil Cin “Kırımoglu halkının haklı mücedelesine çok genç yaşlarda katılmış, sırf insan haklarını savunduğu için, hak savaşı verdiği için talebe olduğu Ziraat Fakültesi’nden uzak­laştırılmıştır. Onun adını, gençlerimize örnek olması, için bu anfimize “Kırımoglu” adını vermeyi kararlaştırdık. Böyle bir kararı ilk defa alan Üniversite olmanın şeref ve gururunu taşıyoruz” dedi.

Daha sonra Kırımoglu kendi adını taşıyan tabelayı anfinin kapısına çaktı.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoglu daha sonra Konya vali vekiline, Garnizon komutanına ve Konya Belediye Başkanına nezaket ziyaretinde bulundu. Konya Belediye Başkanı Halil Ürün, Kırımogluina ziyaretinden dolayı teşekkür etti ve bu vesile ile Bahçesaray ve Konya’nın kardeş şehir olduğunu ilan etti.

Kırımoglu ve beraberindeki Meclis heyeti daha sonra Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Konya Şubesini ziyaret etti ve Konya’daki Kırım Türkleri ile görüştü. Kırımoglu burada cemiyetin yönetim kurulu toplantısına bir süre başkanlık yaptı ve yetkililerden yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Kırımoglu aynı akşam Selçuk Üniversitesi Rektörlük tesislerinde gazetecilerle sohbet toplantısı yaptı ve onların çeşitli konulardaki sorularını cevaplandırdı.

Geceyi Selçuk Üniversitesi Sosyal Tesislerinde geçiren Kırımoglu 13 Şubat 1992 günü sabahleyin Mevlana Müzesini gezdi ve Hz Mevlana’nın kabirinde dua etti.

13 Şubat 1992, Kırımoglu’nun Korumaları Trafik Kazası Geçirdi

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Kırımoglu’nu Türkiye gezisi boyunca tek üzen hadise Akşehir’de meydana geldi. Kırımoglu ve beraberindekiler Konya’dan ayrılıp Eskişehir’e giderlerken Akşehir’de kendile­rine eşlik eden Trafik polisi aracı kaza geçirdi. Yan yoldan bir taksinin dikkatsizce aniden ana yola çıkarak trafik aracına çarpması ve trafik aracının kontrolden çıkarak yol kenarındaki bariyerlere vurması sonucu meydana gelen kazada, araçta bulunan Akşehir Bölge Trafik Müdürlüğü’nde görevli Mahmut Ateş, Necati Yongacı ve Halil Kaplan adlı polis memurları yaralandılar. Ağır hasar gören araçtan Kırımoglu ve beraberindekiler tarafından çıkarılan polis memurları Akşehir Devlet Hastanesine kaldırıldılar.

Kırımoglu, Akşehir Devlet Hastanesi’ne giderek Başhekimden yaralıların durumu hakkında bilgi aldı ve Akşehir Kaymakamı Tevfik Karabalık’a geçmiş olsun dileklerini iletti.

Kırımoglu Çay İlçesinde

Ankara’dan karayolu ile ayrıldıktan sonra, bütün yol boyunca geçtiği yerleşim yerlerinde halkın büyük ilgisi ve sevgisi ile karşılaşan Kırımoglu, Konya Kadınhanı ilçesi sınırında Kaymakam Muzaffer Öztürk ve ilçe erkanı tarafından karşılandı. Aynı şekilde Afyon’un Çay İlçesinde, Kaymakam ve halk tarafından davet edilen Kırımoglu Çay Kız Meslek Lisesi’nde toplanan öğrencilere hitap etti, okulda düzenlenen ser­giyi gezdi.

 

Kırımoglu Eskişehir’de

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoglu Afyon – Eskişehir il sınırında Eskişehir Belediye Başkan Yardımcısı tarafından karşılandı. Kırımoglu Eskişehir’e yakın bir yerde toplanan çok sayıda araçtan oluşan konvoy tarafından kurban kesilerek karşılandı. Bu­rada toplanan kalabalık Kırım Türk topluluğuna kısa bir konuşma yapan Kırımoglu, Ankara – Eskişehir karayolunda uzun süre trafiğin durmasına sebep olan uzun bir araç konvoyu eşliğinde Eskişehir’e geldi. Eskişehir girişinde Vali Bahaeddin Güney, Kırımoglu’na hoşgeldin dedi.

Daha sonra Valiliğe gelen Kırımoglu Vali Bahaeddin Güney’le bir süre görüştü ve şehir hakkında, burada yaşayan Kırım Türkleri hakkında bilgi aldı.

Kırımoglu, Valilik önünde Atatürk heykeline törenle çelenk koy­duktan sonra Eskişehir Atatürk Kültür Sitesi’nde düzenlenen toplantıya katıldı. Aşırı izdihamın yaşandığı pek çok kimsenin giremediği salonda konuşan Kırımoglu, şahsına ve Meclis heyetine gösterilen ilgiye teşekkür etti ve Anavatanları Kırım’dan yıllar önce ayrılmalarına rağmen Kırım Türklerinin hala Vatan Kırım’ı ve onun için mücadele eden kardeşlerini unutmayan vatandaşları görmekten duyduğu memnuniyeti söyledi.

Konferansta konuşan Eskişehir Valisi Bahaeddin Güney de Kırımoglu’na çok sayıda Kırım Türkünün yaşadığı Eskişehir’e yaptığı ziyaretten. dolayı teşekkür etti ve onun yıllarca bıkmadan, usanmadan, yılmadan mücadele ettiğini, mücadelesinin semeresini şimdi görmeye başladığını, bundan böyle çalışan, hizmet eden kimseye yardımcı olun­ması gerektiğini bildirdi ve Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezinin başlattığı “Evimizi Geri Verin” kampanyasına Eskişehir’den katılmayı 10 Milyon TL ile başlattığını açıkladı.

Toplantının sonunda Kırımoglu’na günün anısına ve yaptığı mücadeleden dolayı çeşitli plaketler ve hediyeler verildi.

Kırımoglu daha sonra Eskişehir Kırım Folklor Derneği’ne gitti. Bu­rada kendisine ve beraberindekilere Kırım Tatar Milli aşları ikram edil­di. Burada Kırım Türkleriyle bir süre görüşen ve sohbet eden Kırımoglu daha sonra Bursa’ya hareket etti. Eskişehir Bursa il sınırına kadar yine çok uzun bir araç konvoyu ile uğurlanan Kırımoglu Bursa girişinde Bursa’daki Kırım Türkleri tarafından coşkuyla karşılandı.

Kırımoglu Bursa’da

Bursa’ya akşam saatlerinde ulaşan Kırımoglu doğruca Çelik Palas oteline gitti ve burada düzenlenen toplantıya iştirak etti. Bu toplantıda da Kırım ve Kırım Türklerinin mücadelesi hakkında bilgi veren Kırımoglu her konuda yardıma ihtiyaç duyduklarını belirterek bu konuda herkesten yardım beklediklerini söyledi.

Kırımoglu daha sonra şerefine verilen akşam yemeğine katıldı Bursa Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin Kırımoglu şerefine verdiği yemekte cemiyetin halkoyunları ekibi çeşitli Kırım halk oyunlarını sundular.

15 Şubat 1992 Cuma, Kırımoglu, Bursa’dan İstanbul’a Geçti

Geceyi Bursa’da geçiren Kırımoglu, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı tarafından düzenlenen ve Kırım, Kazakistan, Türkmenistan, Azer­baycan, Tataristan, Kırgızistan, Özbekistan ve Gagavuz Türklerinden temsilcilerin katıldığı “Serbest Piyasa Ekonomisi” seminerine giderek bir süre verilen dersi izledi. Seminere katılanlara hitap eden Kırımoglu daha sonra Bursa Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği’ne gide­rek Bursa’daki Kırım Türkleri ile tanıştı ve sohbet etti Bursa’daki tarihi yerleri gezen Kırımoglu, Cuma namazını Bursa Ulucami’de eda ettikten sonra Bursa’dan ayrıldı.

Kırımoglu Çiftlikköy’de

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoglu, eşi Safinar Kırımoglu ve Meclis Ekonomik işler Bölümü Başkanı Server Ömer Bursa’dan İstanbul’a geçerken Yalova Çiftlikköy’deki Kırım Türkleri tarafından coşkuyla karşılandı. Çiftlikköy’deki Kırım Türkleri ile bir süre sohbet eden Kırımoglu’na Çiftlikköy Belediye başkanı tarafından günün hatırasına binaen hediyeler verildi.

İstanbul’da Coşkulu Karşılanış

Kırımoglu, Eskihisar iskelesinde Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi mensupları, Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş’ın da aralarında bulunduğu Kırım Türkleri tarafından karşılandı. Büyük bir heyecan ve sevincin yaşandığı karşılama töreninden sonra diğer şehirlerde olduğu gibi uzun bir araç kon­voyu eşliğinde İstanbul’a giden Kırımoglu, Kireçburnundaki Devlet konuk-evine giderek bir süre dinlendi.

Kırımoglu aynı akşam Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesini ziyaret etti, dernek yöneticileri ve mensupları ile tanıştı.

 

15.12.1992 Cumartesi, Kırımoglu, Cafer Seydahmet’in Kabrinde

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoglu 15 Şubat 1992 Cumartesi günü ilk olarak Bayrampaşa Yeşil Cami Kuran Kursunu ziyaret etti. Burada Kurs Müdürü Abdullah Ustaoğlu’ndan faa­liyetleri hakkında bilgi aldı. Abdullah Ustaoğlu Kırım Türklerinin dini ihtiyaçlarını karşılamaya eğitilmiş eleman göndererek dini eğitime yardıma her zaman hazır olduklarını söyledi. Kırımoglu da geçtiğimiz yıl Bahçesaray Din Cemiyeti Başkanı Rıza Seyitveli ve Gözleve Din Ce­miyeti idare heyeti üyesi İzzet Yunustun bir ay süreyle çok memnun olduk­larını, ayrıca Yeşil Cami cemaatinin Rıza ve İzzet beyler vasıtasıyla Kırım’a gönderdikleri aralarında fotokopi makinası, hoparlör ve anfinin bulunduğu çeşitli hediyeleri aldıklarını, bu vesileyle Meclis adına teşekkür ettiklerini söyledi. Kırımoglu daha sonra Kuran kursu sınıflarını gezdi, öğrencilerin eğitimlerini takip etti.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoglu ve beraberindekiler daha sonra Cafer Seydahmet Kırımer’in Feriköy me­zarlığındaki kabrini ziyaret ettiler. 1917 yılında kurulan bağımsız Kırım Cumhuriyeti’nin Dışişleri Bakanı olan ve Kırım Türklerinin İstiklal Davasının en önde gelen mücahidlerinden biri olan Cafer Seydahmet Kırımer’in kabri başındaki törene Kırımer’in yakın dava arkadaşları Müstecib Ülküsal, İsmail Otar, Sabri Arıkan, Murat Yakuboğlu, Emel Vakfı İdare Heyeti Başkanı Nurettin Mahir Altuğ, Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş ve Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği mensupları ve Kırım’daki Kırım Tatar Medeniyeti Merkezi Başkanı Ayder Emir katıldı.

Yahya Eskişehirli’nin Kuran’dan sure okuması ve duasının ardından konuşan, Cafer Seydahmet Kırımer’den sonra Kırım Milli Merkezi Başkanlığını deruhte eden Emel Dergisinin kurucusu Müstecip Ülküsal, Kırımer’in Kırım İstiklal Davasındaki yerini ve onun mücadelesini an­lattı ve Çelebi Cihanların, Kırımerlerin mücadelesinin bitmediğini şimdi Kırım’da gördüklerinden büyük sevinç duyduklarını söyledi. İsmail Gaspıralıyla başlayan Kırım Türkleri İstiklal Davası’nın Kırım Türklerinin I. Milli Kurultayları ile hayat bulduğunu, Bolşevikler tarafından boğulan, sürgünle yok edilmek istenen bu davanın ölmediğini, toplanan Kırım Türkleri Kurultayı ile gösterdiğini söyleyen Ülküsal, Kırımoglu ve arkadaşlarının mücadelelerini başaracaklarına yürekten inandığını ve Allah’ın yardımcı olmasını dilediğini belirtti.

İş Dünyası Vakfı’nın Yemeği ve Aydınlar Ocağı’nın Konferansı

Kırımoglu, Kırımer’in kabrinden sonra İş Dünyası Vakfı’nın OTİM’de onuruna verdiği yemeğe katıldı.

Aydınlar Ocağı tarafından düzenlenen “Günümüzde Kırım Meselesi” konulu konferansta Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, II. Başkan Ali Coşkun, Devlet Bakanı Orhan Kilercioğlu Kırım T.M.M. Türkiye Temscilcisi Zafer Karatay ve K.T.M.M. Başkanı M. A. Kırımoglu konuşma yaptı.

Başbakan Süleyman Demirel’in Kırım işleri ile görevlendirdiği Devlet Bakanı Orhan Kilercioğlu, hükümet olarak en büyük amaçlarından biri­nin, aynı dilden, aynı kültürden, aynı dinden olan insanların arasında yakınlaşma ve işbirliğini sağlama olduğunu söyledi ve “Adriyatikten Çin Denizine baktığımızda bu topraklarda hilal yükselmektedir bu hilalin ortasında Türkiye vardır.” dedi. Kilercioğlu hükümet olarak Kırım Türklerine ve onların yolbaşçıları Kırımoglu’na verdikleri sözleri yerine getireceklerini ve Kırım Türklerinin ihtiyaçları olan yardımı sağlayacaklarını belirtti.

Kırımoglu Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş İle

Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş’da Kırım Türklerinin milli mücadelelerinin Türk Dünyası içindeki yeri ve önemini değerlendirdi ve Kırım Türklerine, kardeş olarak, dindaş olarak, soydaş olarak, insan olarak yardım etmemiz gerektiğini ve bu yardımların zaman geçirilmeden hayata geçirilmesi gerektiğini ve Kırım Türkleri’nin ve Milli Meclislerinin acil ihtiyaçlarının olduğu gözönünde bulundurularak Aydınlar Ocağı olarak herkesi yardıma çağırdıklarını bildirdi ve salon­da bulunanları bu yardıma hemen katılmalarını istedi. Konferansın sonun­da dinleyiciler büyük oranda yardımda bulundular. Yapılan para bağışlarının yanısıra, ilk bağış olarak adının açıklanmasını istemeyen bir genç kızın altın küpelerini Kırım Türklerinin milli mücadelesine bağışlamasıydı. Aynı şekilde bağışlanan bir erkek kol saati de günün an­lamlı hediyeleri arasında idi. Aydınlar Ocağı’nın konferans akabinde topladığı yardımlar ve Türkiye Milli Kültür Vakfı’nın topladığı yardımlarla birlikte toplam 15.000 Amerikan Doları ve 5.000 Alman Markı daha sonra Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoglu’na Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş ve Türkiye Milli Kültür Vakfı Müdürü Kemal Özpınar tarafından teslim edildi.

Aydınlar Ocağı tarafından düzenlenen “Günümüz’de Kırım Meselesi” konulu konferansın sonunda Kırımoglu’na Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş tarafından ilki KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’a verilen “Şeref Plaketi” verildi.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoglu aynı akşam Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş’ın şerefine verdiği yemeğe katıldı. Yalçıntaş’ın Kırımoglu şerefine evinde verdiği yemeğe bazı kuruluşların ve vakıfların temsilcileri de katıldı.

16. Şubat 1992 Pazar

Kırımoglu Müstecib Ülküsal Görüşmesi

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoglu 16 Şubat 1992 Pazar günü sabah saat 10:00’da Kırım Türklerinin Muhaceret­teki Milli Yayın Organları Emel Dergisi’nin kurucusu, Cafer Seydahmet Kınmerin kurduğu Kırım Türkleri Milli Merkezi Başkanlığını Cafer Sey­dahmet Kırımer’den sonra deruhta eden Müstecib Ülküsal’ı ziyaret etti.

Bütün hayatlarını Kırım Türklerinin Milli İstiklal Davasına adamış iki insanın görüşmeleri çok samimi bir havada geçti. Görüşmede Müstecib Ülküsal’ın yakın dava arkadaşları Ismail Otar, Sabri Arıkan, Nurettin Mahir Altuğ ve Murat Yakuboğlu’da bulundular.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Kırımoglu ve Müstecib Ülküsal daha sonra, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi İlyas Çokay’ın Kırımoglu onuruna verdiği öğle yemeğine katıldılar. Çeşitli vakıf, kuruluş ve gazetecilerin davetli olarak katıldığı yemekte, İlyas Çokay, Mustafa Abdülcemil Kırımoglu ve Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkan Yardımcısı Mükremin Şahin birer konuşma yaptı.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı ve Meclis heyeti daha sonra yine İlyas Çokay’ın restaurantında düzenlenen Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi mensupları ile tanışma çayına iştirak etti. Burada Kırım Türklerine hitaben bir konuşma yapan Kırımoglu, kendisine ve Meclis heyetine gösterilen ilgiye teşekkür etti, milli kültürümüze böylesine bağlı, Vatan Kırım’a dönme mücadelesi veren sürgündeki kardeşlerine böylesine destek veren muhaceretteki Kırım Türklerinin de bir gün Vatan Kırım’a dönmelerini beklediklerini, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin hazırladığı Kırım Anayasası taslağında muhace­rette yaşayan Kırım Türklerine çifte vatandaşlık hakkı getirildiğini, bu konuya Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin de sıcak baktığını söyledi.

Kırımoglu, Çatalca’daki Kırım Gecesinde

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı, eşi ve Meclis heyeti aynı akşam Çatalca’da tertiplenen “Kırım Gecesi”ne şeref misafiri olarak katıldılar. İstanbul Il Genel Meclisi üyesi ve Çatalca’daki Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği şubesinin açılmasında büyük katkıları olan Kırım Türkleri Milli Hareketi aktivisti Turgut Otçu önderliğinde tertiplenen ge­ceye Çatalca’da ve İzzettin ile Sazlı Bosna köyünde yaşayan Kırım Türklerinin yanısıra Çatalca Belediye Başkanı Gülay Çokay Atığ ve Çatalca Kaymakamı katıldı.

17 Şubat 1992, Pazartesi

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı ve Meclis Heyeti geceyi Çatalca’da geçirdikten sonra 17 Şubat 1992 günü Pazartesi sabahleyin Çatalca yakınlarındaki Subaşı köyünde bulunan Kırım Hanları Giraylar’dan kalma bazı tarihi eserleri ziyaret etti ve burada bulunan caminin bahçesinde bulunan Hanlık ailesine ait mezarların başında dua etti.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Kırımoglu daha sonra “Kırım’a Yardım” Kampanyası başlatan Zaman Gazetesini ziyaret etti. Zaman Ga­zetesi Yayın Koordinatörü Halit Esendir ve diğer yöneticilerle görüşen Kırımoglu, Zaman Gazetesine yaptığı yardım kampanyasından dolayı teşekkür etti, gazetenin çalışmaları hakkında bilgi aldı ve tesisleri gezdi. Kırımoglu bu arada Zaman Gazetesi Radyo Televizyon bölümünün Azerbaycan Televizyonu için hazırladığı bir programda yayınlanmak üzere Halit Esendir’in sorularını cevaplandırdı.

Türkiye Milli Kültür Vakfı’nı Ziyaret

Kırımoglu Zaman Gazetesinden sonra Türkiye Milli Kültür Vakfı’nı ziyaret etti ve Vakıf Mütevelli heyeti üyeleri ile tanıştı. Kırımoglu, Kırım Tatar Milli Hareketi’ne, Türkiye’den destek veren kuruluşların başında Türkiye Milli Kültür Vakfı’nın geldiğini, kendisinin Türkiye Milli Kültür Vakfı’nı sanki bir Kırım Vakfı gibi gördüğünü ve Kırım’da Türk Milli Kültürü’nün yeniden canlandırılmasında bu vakfın hizmetinin büyük olduğunu ve bunun Kırım Türkleri tarafından daima şükranla anılacağını söyledi.

İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu’nun Yemeği ve Topkapı Sarayı

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Kırımoglu ve beraberindekiler daha sonra Topkapı Sarayına geçerek müzeyi gezdiler. Müzeyi, Topkapı Sarayı Müze Müdürü refakatinde gezen Kırımoglu daha sonra saray içerisinde bulunan Konyalı lokantasında Vali Hayri Kozakçıoğlu’nun, şerefine verdiği yemeğe katıldı. Yemekte bir konuşma yapan Vali Kozakçıoğlu, İstanbul’da böylesine büyük bir şahsiyeti ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti ve İstanbul’un her imkanıyla Kırım Türklerine hizmete hazır olduğunu söyledi ve Kırımoglu’na çeşitli he­diyeler takdim etti.

Kırımoglu Türkiye Gazetesi’nde

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Kırımoglu daha sonra Türkiye Ga­zetesine gitti. Gazete de Türkiye Gazetesi sahibi ve Genel Yayın Müdürü Dr. Enver Ören ve Genel Yayın Koordinatörü Kenan Akın ile görüştü.

Türkiye Gazetesine haftalık yazılar yazan Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş’ın da hazır bulunduğu görüşmede, Türkiye Gazetesi’nin son iki üç yıl içerisinde Kırım Türklerinin meselesine en çok yer veren gazetelerin başında geldiğini, özellikle Kırım Türklerinin çadırşehirler ve yeralt­larına ev kurarak Vatan Kırım’a sahip olma mücadelesinin Türk ve dünya kamuoyuna duyurulmasında Türkiye Gazetesi’nin çok büyük rolü olduğunu vurgulayan Kırımoglu, Dr. Enver Ören’e ve emeği geçen herkese teşekkür ettiğini bildirdi ve bu desteğin devamını diledi.

Türkiye Gazetesi Sahibi ve Genel Yayın Müdürü Dr. Enver Ören ve Mustafa A. Kırımoglu

 

Dr. Enver Ören, gazetesinin her türlü imkanlarıyla daima Kırım Türklerinin mücadelesine destek olacağını söyledi ve KTMHT yayın organı olan Avdet gazetesinden bir gazeteciyi 6 aylık bir staj için Türkiye’ye davet etti. Dr. Enver Ören ayrıca Türkiye Gazetesi Radyo Televizyon bölümünce yaptırılan Kurdoğlu adlı sinema filminin bir kasedini hediye etti ve bu filmin eski Sovyet Cumhuriyetlerinde bütün gösterim haklarını Kırım Tatar Milli Meclisine verdi.

Milliyet ve Cumhuriyet Gazetelerinde

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı daha sonra Milliyet Gazetesi’ni ziyaret etti ve Genel Yayın Yönetmeni Doğan Heper ile görüştü.

Daha sonra Cumhuriyet Gazetesi’ne geçen Kırımoglu, burada da Genel Yayın Yönetmeni Hasan Cemal, Yazı İşleri Müdürü Okay Gönensin ve Yazı İşleri Müdür Yardımcısı Kerem Çalışkan ile görüştü.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Kırımoglu aynı gün akşamı İstanbul Türk Eğitim Vakfını ziyaret etti ve vakıf başkanı Bedrettin Dalan ile görüştü. Dalan bu görüşmede 10 Kırım Tatar çocuğunun kendi okullarında eğitim yaptırabileceklerini ve masraflarını karşılayabileceklerini söyledi. Dalan aynı gece Kırımoglu şerefine Pera Palas otelinde bir yemek verdi.

18 Şubat 1992 Salı

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Kırımoglu 18 Şubat 1992 Salı günü ilk olarak Hürriyet Gazetesi’ni ziyaret etti. Daha sonra Tercüman gazete­sine giden Kırımoglu burada Gazete sahibi Kemal Ilıcak ve Genel Yayın Yönetmeni Oktay Verel ile görüştü. Kırımoglu Türkiye’de Kırım Türkleri hakkında ve onların uğradıkları haksızlıkları ilk defa en geniş bir şekilde Tercüman Gazetesi’nin gündeme getirdiğini ifade ederek “bu Tercüman Gaspıralı’nın Tercümanı gibidir” dedi.

Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı buradan Ülker fabrikasına giderek aslen Kırımlı olan Sabri Ülker ile görüştü.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun Toplantısı

Türkiye’nin çeşitli ülkelerle iş adamlarının kurduğu iş konseylerinin yetkili ve resmi üst kuruluşu olan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu aynı gün The Marmara otelinde Kırımoglu şerefine bir yemek verdi ve yemeğin ardından Türkiye ve Kırım arasında ekonomik münasebetlerin geliştirilmesi konusunun ele alındığı bir toplantı tertip edildi. Toplantı başkanlığını Türkiye – Ukrayna İş Konseyi Başkanı Servet Harunoğlu’nun yaptığı toplantıda, Kırımoglu yaptığı kısa konuşmada Kırım Türkleri’nin siyasi ve ekonomik durumlarını anlattı ve Türkiye’den iş adamlarını Kırım’da Kırım Türkleriyle ticari ve ekonomik işbirliğine çağırdı.

Toplantıda Kırım Tatar Milli Meclisi Ekonomik işler Bölümü Başkanı Server Ömer’de Kırım Türklerinin ekonomik olarak ihtiyaçları ve potan­siyelleri üzerinde durdu.

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkan Yardımcısı Mükremin Şahin’de Kırım Türklerinin mevcut imkanları ve Kırım’ın ekonomik ve iktisadi yapısı hakkında bilgi verdi ve gelecekte Kırım’ın Karadeniz Ekonomik İşbirliği Projesi içinde oynayacağı mühim rol üzerinde durdu.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Kırımoglu aynı akşam Akşemsettin Vakfın’ ziyaret etti. Vakıf başkanı Naim Karaman ve diğer yöneticilerinin ve hadimlerinin hazır bulunduğu ziyarette Kırım’da dini hayatın canlandırılması hususunda yapılabilecekler konuşuldu. Vakıf başkanı Naim Karaman 15 adet Kırım Türk gencini burada diledikleri üniversitede okuyabilmeleri için her türlü imkanı sağlamaya hazır olduk­larını söyledi.

19 Şubat 1992 Çarşamba

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Kırımoglu 19 Şubat 1992 Çarşamba günü sabahleyin TRT – 1 programında yayınlanan Gün Başlıyor prog­ramına konuk olarak katıldı. Yapımcılığını Hüseyin Başusta ve Yönetmenliğini Feridun Keşir’in yaptığı. canlı programda Kırımoglu Türkiye gezisi hakkında kanaatlerini Kırım’da, Kırım Türklerinin içinde bulunduğu son durumu anlattı.

Kırımoglu buradan Hz. Aziz Mahmut Hüdai Vakfına gitti. Burada ter­tiplenen kahvaltılı toplantıya iştirak eden Kırımoglu Kocaeli Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin davetlisi olarak İzmit’e gitti. Izmit girişinde çok sayıda Kırım Türkü tarafından büyük sevgi gösterileriyle karşılanan Kırımoglu uzun bir konvoy eşliğinde Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneğine gitti. Belediye bandosunun eşliğinde yoğun tezahürat altında cemiyete gelen Kırımoglu, balkondan-kar yağışına rağmen toplanan kalabalığa hitap ederek, Vatan Kırım’dan, öz kardeşlerinden selam getirdiğini, muhacerette yaşayan öz kardeşleriyle daha yakın münasebetler kurmayı ve onları da en kısa za­manda Vatan Kırım’da beklediklerini söyledi.

Cemiyette Kırım Türkleri ile konuşan Kırımoglu, Cemiyet Yönetim Ku­rulu’na bir süre başkanlık etti.

Kırımoglu daha sonra Kocaeli Valisinin şerefine verdiği yemeğe katıldı. SEKA tesislerinde verilen yemekte bir konuşma yapan cemiyet başkanı Remzi Aybar, Kırımoglu ve Kırım Türklerinin mücadelesini an­lattı.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı M.A. Kırımoglu öğleden sonra tek­rar İstanbul’a geçerek Türk Dünyası Araştırmaları Vakfını ziyaret etti. Vakıf Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan, Türk Dünyasına mücadelesiyle bayrak olmuş Kırımoglu’nun ziyaretiyle vakfın tarihi bir gün yaşadığını söyledi ve Kırım Türklerine her türlü desteği verdiklerini, bunu sürdüreceklerini söyledi ve Kırımoglu’nu KKTC’nda Mayıs ayında ABD’de Haziran ayında yapılacak Türk Dünyası toplantılarına davet etti.

Yazgan, Azerbaycan’da açtıkları Türk Dünyası İşletme Fakültesinde iki Kırım Türk çocuğunu okutabileceklerini, yer temin edildiği takdirde Kırım’da Türk Dünyası kütüphanesi açabileceklerini, Türkçe için öğretmen gönderebileceklerini ve Türkiye Türkçesinde eğitim yapacak bir lise açabileceklerini 1 Temmuz’da Türk Dünyası Gençlik Kurultay’ına 5 kız 5 erkek Kırım Türk gencini davet ettiklerini ayrıca gelecek ay Kırım’a Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı olarak tertip edecekleri gezi esnasında, yazıcısıyla birlikte bir bilgisayar hediye edeceklerini söyledi.

Kırımoglu buradan İlim Yayma Vakfını ve daha sonra da İlmi Araştırmalar Vakfını ziyaret etti. İlmi Araştırmalar Vakfında Islahatçı Demokrasi Partisi eski Genel Başkanı Aykut Edibali ile de görüşen Kırımoglu buradaki toplantıda da bir konuşma yaptı. İlmi Araştırmalar Vakfı tarafından yayınlanan Mesaj dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ali Gedik’de Kırım’a Aydınlar Ocağı ile birlikte yaptıkları ziyareti anlattı ve en çok yardıma ihtiyacı olan Türk toplumu olduğunu söyledi ve Kırım Türk öğrencilerini Türkiye’de okutabileceklerini, oradan gelecek Kırım Türklerine iş temin edebileceklerini söyledi.

Kırımoglu İsa Yusuf Alptekin Görüşmesi

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Kırımoglu aynı akşam hayatını Doğu Türkistan’ın hürriyet davasına vermiş İsa Yusuf Alptekin’i ziyaret etti. Çok samimi ve duygusal bir havada geçen iki liderin görüşmesinde konuşan İsa Yusuf Alptekin, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından ve Türk cumhuriyetlerinin özgürlüklerine kavuşmasından büyük sevinç duyduğunu ancak Kırım ve Doğu Türkistan’ın hürriyetlerine, istiklâllerine kavuşmadan Türk Dünyasının istiklal mücadelesinin bitmeyeceğini söyledi.

20 Şubat 1992 Perşembe

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoglu 20 Şubat 1992 Perşembe günü sabah İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Hacıoğlu’nu ziyaret etti. Türkiye Odalar. ve Borsalar Birliği eski Başkanı ve Aydınlar Ocağı II. Başkanı Ali Coşkun’unda hazır bulunduğu görüşmede Türk sanayicilerinin Kırım ve Kırım Türklerine ya­pabilecekleri yardımlar ve işbirliği üzerinde duruldu.

Kırımoglu daha sonra Genç İş Adamları Derneği’nin şerefine verdiği yemeğe katıldı. Yemeğe Deniz Ticaret Odaları Başkanı Cengiz Kaptan-oğlu, Deniz Ticaret Odası Odası Meclis Başkanı Ziya Kalkavan, İstanbul Milletvekili Orhan Keçeli, DYP İstanbul İl Başkanı Muhsin Divan ve başka davetliler katıldı. Yemekte Türk armatörlerinin Türkiye ile Kırım arasında münasebetlerde oynayacağı rol üzerinde duruldu.

TÜSES Vakfı’nın Konferansında

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı aynı akşam yine The Marmara otelinde Türkiye Siyasal Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı tarafından düzenlenen “Sovyetler Birliği’nde İnsan Hakları Mücadelesinde Kırım Türkleri” konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Başkanlığını Prof. Dr. Emre Kongar’ın yaptığı konferansta ayrıca Kırım Tatar Milli Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay, Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş da birer konuşma yaptı. Konferansın sonunda Kırımoglu dinleyicilerin çeşitli sorunlarını cevaplandırdı.

21 Şubat 1992, Kırım Tatar Milli Meclisi Heyeti’nin Ayrılışı

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Kırımoglu ve eşi Safinar Kırımoglu, Meclis Ekonomik işler Bölümü Başkanı Server Ömer 21 Şubat 1992 Cuma günü Türkiye’den ayrıldılar.

Kırımoglu, Türkiye’den ayrılmadan önce Cuma namazını eda etmek üzere Eyüp Camiine gitti ve Eyüp Sultan’ın türbesini ziyaret ederek dua etti. Daha sonra Kırımoglu ve beraberindekiler Cuma namazını eda etmek üzere camiye girdiler. Önceden programlanmayan ve camiye hiç haber ve­rilmeden gidilen bu ziyarette Kırımoglu’nun camiye girerken camide veri­len vaazın Kırım Türklerine yardım edilmesi hakkında olması ilgi çekiciydi.

Cuma namazından sonra Atatürk Havalimanına geçen Kırımoglu bura­da düzenlediği basın toplantısında, şahsına ve Kırım Türklerinin davasına Türkiye’nin devlet ve siyaset adamlarından halkına kadar her seviyede gösterilen büyük ilgiye teşekkür etti ve büyük sevinç ve umutla Türkiye’den ayrıldığını ve Türkiye’den edindiği bu umut ve sevinci büyük çileler çekmiş Kırım Türkleriyle paylaşmak için sabırsızlandığını söyledi.

İlk yayın yeri: https://emelvakfi.org/emeldergisi/kirim-tatar-milli-meclisi-baskani-ve-meclis-heyetinin-turkiye-ziyareti/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum