Kırım Tatar milli hareketi emektarı, şair Refat Çaylak hayata gözlerini yumdu

Kırım Tatar milli hareketi emektarı, şair Refat Çaylak hayata gözlerini yumdu
01 Kasım 2021 - 22:30

Kırım Tatar milli hareketi emektarı, şair Refat Çaylak 87 yaşında hayata gözlerini yumdu. Çaylak’ın koronavirüs nedeniyle vefat ettiği belirtildi. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Çaylak’ın vefatına ilişkin yayımladığı taziye mesajında “Hepimiz için büyük bir kayıp, çünkü korkusuz, yetenekli, aktif, halkımızın takdiri dendiğinde yüreğinin yandığını göstermeyi bilen ve başkalarından bunu bekleyen hakiki bir milli erbap gitti. Hafızamızda bu şekilde yaşayacaktır.” ifadelerine yer verdi.

Kırım Tatar milli hareketi emektarı, şair Refat Çaylak bugün 87 yaşında hayatını kaybetti. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Refat Çaylak’ın Kovid-19 nedeniyle vefat ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Refat Çaylak; ulusal devletçiliğimizin yeniden tesis edilmesini, halkımızın özgür, mutlu yaşamasını, gençliğin eğitimli, vatansever olmasını ve ana dilinde özgürce konuşmasını arzuluyordu. Hepimiz için büyük bir kayıp, çünkü korkusuz, yetenekli, aktif, halkımızın takdiri dendiğinde yüreğinin yandığını göstermeyi bilen ve başkalarından da bunu bekleyen hakiki bir milli erbap gitti. Hafızamızda bu şekilde yaşayacaktır.”

Çubarov, KTMM adına Refat Çaylak’ın ailesine ve yakınlarına sabır ve baş sağlığı diledi.

KIRIM TATAR ŞAİR REFAT ÇAYLAK

Sudak yakınlarındaki Tokluk köyünde 13 Şubat 1933’te dünyaya gelen Refat Çaylak, 11 yaşındayken tüm Kırım Tatar halkı ile birlikte Kırım’dan sürgün edildi. Babası Smail Çaylak İkinci Dünya Savaşı’nda savaşırken ailesi Özbekistan’ın Dalverzin çölüne bırakıldı.

Refat Çaylak öğrencilik yıllarında Kırım Tatar Milli Hareketine katıldı ve her zaman aktif katılımcısı oldu. Kırım Tatarlarının 1987’de Kızıl Meydan’da düzenlediği eyleme katılan Refat Çaylak, 1991 ve 1996’da Kırım Tatar Milli Kurultayı delegesi olarak seçildi.

Edebiyatla ilgilenen Çaylak gençlik yıllarında şiir yazmaya başladı. İlk eseri 1967’de Lenin Bayrağı gazetesinde basıldı. Çaylak’ın Bosağada (Kapının Eşiğinde) adlı ilk şiir kitabı ise 1994’te basıldı. Çaylak, yazdığı eserlerde Kırım’a ve Kırım Tatar halkına duyduğu sevgiyi yansıtıyordu.

Kırım Haber Ajansı - QHA
Anife Bilal
01 Kasım 2021, 21:01

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum