KIRIM TATAR MİLLİ HAREKETİ EMEKTARI İZZET KARA VEFAT ETTİ

KIRIM TATAR MİLLİ HAREKETİ EMEKTARI İZZET KARA VEFAT ETTİ
19 Kasım 2020 - 18:42

İşgal altındaki Kırım’da, bugün Kırım Tatar halkının Vatan Kırım’a dönüş yolunu açan isimlerden, Kırım Tatar milli hareketi emektarı İzzet Kara vefat etti. Kırım Tatar halkının milli emektarı İzzet Kara 90 yaşındaydı. 

Kırım Tatarlarının sürgünden Vatan Kırım’a dönüş mücadelesine şahitlik eden ve bizzat Vatan Kırım’da her türlü zorluklara rağmen yaşama azmini sürdüren Kırım Tatar Milli Hareketi Emektarı İzzet Kara, bugün Vatan Kırım’da hayata gözlerini yumdu.

KIRIM TATAR MİLLİ HAREKETİ EMEKTARI İZZET KARA

İzzet Kara, 1930 yılında Kırım’ın en büyük köyü olan Üsküt’te dünyaya geldi. 17 Mayıs 1944’te İzzet büyükennesi ile birlikte Kırım’ın Karasupazar (Belogorsk) kentine akrabalarını ziyarete gitmiş ve ertesi gün ise tüm Kırım Tatar halkı sürgün edilmişti. Böylece 14 yaşındaki İzzet, büyükannesi ile Ural’a, tüm kalan ailesi ise Özbekistan’a sürgün edildi. Aile, uzun yıllar sonra birçok çabalar sonucunda kavuştu. 

Kırım Tatar milli hareketi en yüksek noktalara gelen 1960’larda halk Kırım’a dönmesi için hükümet tarafından ilişkin fermanın onaylanmasını bekliyordu. Mayıs 1967’de İzzet ağa, fermanın ilan edilmesini sevimli Üsküt’te kutlamak için yüklü eşi Gülümser ve 5 çocuğuyla Kırım’a gidiyor. Ancak Kara, Kırım’a geldiğinde ailesi baskıya maruz bırakılıyor.

Polisler İzzet Ağa’yı Üsküt’te yasa dışı ikamet ettiği için alıkoymaya çalıştı. İşsiz ve evsiz olan Kara ailesi aylarca zorluklarla mücadele etti. Sonrasında Ukrayna’ya gitmeye karar veren aile, ancak 5 Eylül 1967’de evrakları onaylanınca Kırım’a dönebildi. Üsküt’te babasının evi olmasına rağmen İzzet Kara, oraya giremedi ve hamile karısı ve çocukları ile köydeki bir yurtta merdiven altı bir evde yaşamaya zorunda kaldı. Bundan sonra zorluklar daha çetin olsa da Kırım Tatar milli hareketi emektarı Kara, hiçbir zaman vatana dönüş yolundan vazgeçmedi. Vatanı Üsküt’e döndükten tam 20 yıl sonra 1988 yılında ancak ailesiyle Üsküt’te bir eve yerleşti. Bu köyde yerleşen ilk aile oldu. İzzet Ağa’nın çocukları da bugün Üsküt’te yaşıyor. İzzet Ağa ile eşi Gülümser Hanım, tüm Kırım Tatar halkı için bir ilham ve güzel bir geleceğe inanç veriyor. 

Kırım Haber Ajansı - QHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum