KIRIM'DAKİ CUMA CAMİİ NE ZAMAN AÇILACAK?

KIRIM'DAKİ CUMA CAMİİ NE ZAMAN AÇILACAK?
04 Ağustos 2020 - 19:26

Rus işgali altındaki Kırım’da inşa edilen Cuma Camii’nin temeli atıldığından beri Kırımlı Müslümanları en çok meraklandıran soru “Kırım’daki Cuma Camii ne zaman açılacak?” oldu.

Akmescit’te Yalta yolu üzerinde inşa edilen, yarımadanın en büyüğü olacak bu cami için arazi temin etme ve inşaat işlerini başlatma süreci büyük zorluklarla karşılaştı. Toplu olarak ana vatanlarına dönmeye başlayan Kırım Tatarları, Kırım’da Cuma Camii’ni inşa etme konusunu gündeme getirdi. Cami için uygun arazi 2011 yılında temin edildi. Yarımadanın her yerlerinden gelen Kırımlı Müslümanlar toplanarak, caminin inşa edilecek yere her bir aile üyesi adına birer taş getirdi. Caminin temel atma töreni 2014 yılında Ukrayna ile Türkiye Cumhurbaşkanlarının katılımıyla yapılacaktı. Ancak Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesi ile planlar gerçekleştirilemedi.

CAMİ İNŞAATINDA TUR DÜZENLENDİ

İşgalci yönetimi cami inşaatını 2015 yılında başlattı ve defalarca kısa zamanda açılışın yapılacağını duyurdu. Bu zamana kadar Cuma Camii’nin inşaatı konusunda bir açıklama ise yapılmadı. Her şeyi propaganda aletine çeviren işgalciler, Kurban Bayramı arifesinde Kremlin kontrolündeki medya temsilcileri için inşaatta bir tur düzenledi. Cami inşaatının baş mimarı Emil Yusupov’un tur sırasında yaptığı açıklamalara göre, cami cephesindeki işlerin yüzde 70’i ve cami etrafında yapılacak işlerin de yaklaşık yüzde 40’ı yapıldı. Ayrıca Cami süsleme işlerinin, Türkiye’den gelen Önder Narin başkanlığındaki uzman ekibi tarafından yapılacağı bildirildi.

AÇILIŞIN TARİHİ HALA VERİLMEDİ

Öte yandan “Cami ne zaman açılacak?” sorusu yine cevapsız kaldı. Bu soruya Kremlin yönetimi ile iş birliği yapan sözde Kırım Müftüsü Emirali Ablayev bile net cevap veremedi.


Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA
https://qha.com.tr/kirim/kirim-daki-cuma-camii-ne-zaman-acilacak/230727/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum