KIRGIZİSTAN'DA PARLAMENTO SEÇİMİ 20 ARALIK 2020'DE YENİLENECEK

KIRGIZİSTAN'DA PARLAMENTO SEÇİMİ 20 ARALIK 2020'DE YENİLENECEK
21 Ekim 2020 - 13:51

Kırgızistan’da iptal edilen genel seçiminin, 20 Aralık 2020 tarihinde yenilenmesine karar verildiği duyuruldu.

Kırgızistan’da Merkez Seçim Komisyonu, genel seçimlerin yeni tarihini açıkladı. Kuruldan bugün yapılan yazılı açıklamada, 120 sandalyeli meclisin üyelerinin belirleneceği seçimin 20 Aralık 2020’de tekrarlanması için seçim takvimi ve bütçesinin onaylandığı belirtildi.

KIRGIZİSTAN’DA NE OLDU?

Kırgızistan siyasetini karıştıran milletvekili seçiminden bu yana ülkede sular durulmuyor. 4 Ekim 2020’de yapılan genel seçimler sonrası yüzde 7 olan seçim barajını sadece 4 parti geçebildi. Seçim barajına itiraz eden parti üyeleri, seçimin iptali için başkent Bişkek’teki meydana çıkmıştı. Kırgız polisi, göstericileri dağıtmak için gaz ve ses bombası kullandı. Bunlarla da yılmayan beş bine yakın gösterici, 5 Ekim 2020 gecesi, Cumhurbaşkanlığı Sarayını ve parlamentoyu işgal etti. Olaylarda şu ana kadar bir kişi yaşamını yitirdi ve 590’ı aşkın kişi yaralandı.

Ülkede, 5 Ekim’i 6 Ekim’e bağlayan gece, göstericilerin bir kısmı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kalırken, diğerleri Ala-Too Meydanı ve siyasi mahkumların kaldığı cezaevine doğru hareket etti. Göstericiler siyasi mahkumların kaldığı cezavinden eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev‘i kaçırdı. 9 Ekim’de Kırgızistan’da Başbakan Boronov hükumeti düştü ve Meclis Başkanı Cumabekov da istifa ettiğini açıkladı. Meclis Başkanı Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Başkent Bişkek’te olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı. Seçim sonuçlarına itiraz eden öfkeli muhalefetin hapisten çıkardığı eski vekil Sadır Caparov, Kırgız Cumhuriyeti Başbakanlığı koltuğuna oturdu. Cumhurbaşkanı Ceenbekov, ülkede, iç karışıklık ve krizin nedeni olan milletvekili genel seçimlerinin iptal edildiği açıklandı. Normal şartlarda ülkede; “Birimdik” (Birlik), “Mekenim Kırgızistan” (Vatanım Kırgızistan), “Kırgızistan” ve “Bütün Kırgızistan” meclise girmeyi başarmıştı.

Kırgızistan Devlet Ulusal Güvenlik Komitesince 11 Ekim 2020 tarihinde yapılan açıklamada, Kırgız güvenlik güçlerinin Koy-Taş beldesindeki evinde bulunan eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in kitlesel isyana sebep olduğu gerekçesiyle gözaltına alındığı duyuruldu. Cumhurbaşkanı Ceenbekov, ülkede krizin sonlanması için, milletvekili seçimlerinin yenilenmesinden sonra istifa edeceğini duyurmuştu. Ancak, Sooronbay Ceenbekov, Kırgızistan Cumhurbaşkanlığını daha önce, 15 Ekim 2020 tarihinde bıraktığını açıkladı.

KIRGIZİSTAN CUMHURBAŞKANI İSTİFA ETTİ

Kırgızistan siyaseti, 4 Ekim 2020’de gerçekleşen milletvekili seçimlerinden bu yana kaynamaya devam ederken Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, 15 Ekim 2020 tarihinde istifa etti.
Daha önce, Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Sekreteri Tolganay Stamaliyeva, “Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’un parlamento seçimlerinin yapılması ve cumhurbaşkanlığı seçim ilanından sonra görevinden istifa edeceğini söylediğini” bildirmişti.

CEENBEKOV’DAN İLK AÇIKLAMA

Kırgızistan’daki sosyal ve politik süreçten ötürü istifa etmeye karar verdiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, “Kırgızistan’da benim için barış her şeyden öncedir.” dedi.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum