Kırgızistan'da halk bugün sandık başında!

Kırgızistan'da halk bugün sandık başında!
10 Ocak 2021 - 18:21

Kırgızistan halkı, 2020 yılını siyasi krizlerle geride bırakırken, bugün cumhurbaşkanı ve yeni yönetim sistemi için sandığa gitti. Ülkedeki 17 adayın yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçiminin öne çıkan ismi ise eski siyasi tutuklu Kırgızistan’ın geçici Cumhurbaşkanı ve Başbakan Sadır Caparov oldu.

Kırgızistan halkı, 2020 yılını siyasi krizlerle geride bırakırken, bugün cumhurbaşkanı ve yeni yönetim sistemini belirlemek için sandığa gitti. Ülkedeki 17 adayın yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçiminin öne çıkan ismi ise eski siyasi tutuklu ve eski Başbakan Sadır Caparov oldu.

Kırgızistan’da halk, siyasi krizlerin gölgesinde, gelecek 6 yıl görev yapacak cumhurbaşkanını seçmek ve ülkenin yönetim şeklini belirleyecek referandum için oy kullanıyor. Cezaevinden çıkarılarak başbakanlık koltuğuna oturtulan ve daha sonra cumhurbaşkanlığı adaylığı için görevinden ayrılan eski Başbakan Sadır Caparov seçimlerin dikkat çeken siyasi figürü oldu.

CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN 17 ADAY YARIŞIYOR

Ülkede yaklaşık 3 milyon 560 bin seçmen, yerel saatte 08.00’de açılan 2 bin 474 sandıkta oy kullanmaya başladı. 17 adayın yarıştığı Cumhurbaşkanlığı seçiminde eski Başbakan Sadır Caparov, eski Meclis Başkanı Adahan Madumarov, eski Devlet Güvenlik Devlet Komitesi Başkanı Abdil Segizbayev ve eski Anayasa Mahkemesi üyesi Klara Sooronkulova’nın da yer alıyor. Oy kullanma işlemi 20.00’ye kadar devam edecek.

ÜLKENİN YENİ YÖNETİM ŞEKLİ BELİRLENECEK

Seçmenler, aynı zamanda 2010 yılından bu yana parlamenter sistemle yönetilen ülkenin “devlet başkanlığı”, “parlamenter sistem” ve “hepsine karşı” seçeneğinden birini seçerek ülkenin yönetim şeklini belirleyecek.
Cumhurbaşkanlığı seçiminde oyların yarısından bir fazlasını alan aday seçilmiş sayılacak, eğer bu sayıya ulaşılamadığı takdirde en yüksek oyu alan iki aday, ikinci turda yarışacak.

Qırım Haber Ajansı


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum