KIRGIZİSTAN'DA ERKEN CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ OCAK AYINDA YAPILACAK

KIRGIZİSTAN'DA ERKEN CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ OCAK AYINDA YAPILACAK
26 Ekim 2020 - 20:18

Kırgızistan’da erken Cumhurbaşkanlığı seçiminin tarihi belirlendi. Geçici Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, bugün seçimin 10 Ocak 2021’de olacağını bildirdi.

Kırgızistan’ın geçici Cumhurbaşkanı ve Başbakan Sadır Caparov, “Cumhurbaşkanlığı seçimleri 10 Ocak 2021’de yapılacak.” dedi. Ülkede 4 Ekim 2020’den sonra başlayan protestolarla önce hapiste çıkarılan sonra da olağanüstü yetkilerle donatılan Caparov, 26 Ekim 2020’de sosyal medyadan açıklama yaparak, Kırgızistan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerine gideceği tarihi duyurdu.

KIRGIZİSTAN’DA CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ

Sosyal medya üzerinden paylaşım yapan Sadır Caparov, 2021’in ilk yarısında parlamento seçimlerinin yapılmayacağını, ancak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gelecek yıl 10 Ocak’ta gerçekleşeceğini duyurdu. Ayrıca Caparov, milletvekili seçimlerinin 20 Aralık 2020’de yapılacağı haberinin de “yalan” olduğunu aktardı. Geçici Cumhurbaşkanı, “İlk olarak 10 Ocak 2021’de cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak. Ve ardından, reformlardan sonra, Meclis milletvekili seçimleri planlanacak.” ifadelerini kullandı.

KIRGIZİSTAN MERKEZ SEÇİM KOMİSYONU BAŞKANI DA DUYURDU

Kırgız basınına yansıyan haberlere göre, Kırgızistan Merkez Seçim Komisyonu Başkan Yardımcısı Abdıcapar Bekmatov, Cumhurbaşkanlığı erken seçiminin 10 Ocak 2020’de yapılacağını duyurdu ve Merkez Seçim Komisyonu (MSK) toplantısında verildiğini söyledi.

İlgili haber:
Kırgızistan Başbakanı, cumhurbaşkanı yetkilerinin kendisine geçtiğini ilan etti

KIRGIZİSTAN’DA NE OLDU?

Kırgızistan siyasetini karıştıran milletvekili seçiminden bu yana ülkede sular durulmuyor. 4 Ekim 2020’de yapılan genel seçimler sonrası yüzde 7 olan seçim barajını sadece 4 parti geçebildi. Seçim barajına itiraz eden parti üyeleri, seçimin iptali için başkent Bişkek’teki meydana çıkmıştı. Kırgız polisi, göstericileri dağıtmak için gaz ve ses bombası kullandı. Bunlarla da yılmayan beş bine yakın gösterici, 5 Ekim 2020 gecesi, Cumhurbaşkanlığı Sarayını ve parlamentoyu işgal etti. Olaylarda şu ana kadar bir kişi yaşamını yitirdi ve 590’ı aşkın kişi yaralandı.

Ülkede, 5 Ekim’i 6 Ekim’e bağlayan gece, göstericilerin bir kısmı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kalırken, diğerleri Ala-Too Meydanı ve siyasi mahkumların kaldığı cezaevine doğru hareket etti. Göstericiler siyasi mahkumların kaldığı cezavinden eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev‘i kaçırdı. 9 Ekim’de Kırgızistan’da Başbakan Boronov hükumeti düştü ve Meclis Başkanı Cumabekov da istifa ettiğini açıkladı. Meclis Başkanı Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Başkent Bişkek’te olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı. Seçim sonuçlarına itiraz eden öfkeli muhalefetin hapisten çıkardığı eski vekil Sadır Caparov, Kırgız Cumhuriyeti Başbakanlığı koltuğuna oturdu. Cumhurbaşkanı Ceenbekov, ülkede, iç karışıklık ve krizin nedeni olan milletvekili genel seçimlerinin iptal edildiği açıklandı. Normal şartlarda ülkede; “Birimdik” (Birlik), “Mekenim Kırgızistan” (Vatanım Kırgızistan), “Kırgızistan” ve “Bütün Kırgızistan” meclise girmeyi başarmıştı.

Kırgızistan Devlet Ulusal Güvenlik Komitesince 11 Ekim 2020 tarihinde yapılan açıklamada, Kırgız güvenlik güçlerinin Koy-Taş beldesindeki evinde bulunan eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in kitlesel isyana sebep olduğu gerekçesiyle gözaltına alındığı duyuruldu. Cumhurbaşkanı Ceenbekov, ülkede krizin sonlanması için, milletvekili seçimlerinin yenilenmesinden sonra istifa edeceğini duyurmuştu. Ancak, Sooronbay Ceenbekov, Kırgızistan Cumhurbaşkanlığını daha önce, 15 Ekim 2020 tarihinde bıraktığını açıkladı.

KIRGIZİSTAN CUMHURBAŞKANI İSTİFA ETTİ
Kırgızistan siyaseti, 4 Ekim 2020’de gerçekleşen milletvekili seçimlerinden bu yana kaynamaya devam ederken Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, 15 Ekim 2020 tarihinde istifa etti.
Daha önce, Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Sekreteri Tolganay Stamaliyeva, “Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’un parlamento seçimlerinin yapılması ve cumhurbaşkanlığı seçim ilanından sonra görevinden istifa edeceğini söylediğini” bildirmişti.
CEENBEKOV’DAN İLK AÇIKLAMA
Kırgızistan’daki sosyal ve politik süreçten ötürü istifa etmeye karar verdiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, “Kırgızistan’da benim için barış her şeyden öncedir.” dedi.

CEZAEVİNDEN ÇIKAN SADIR CAPAROV, BAŞBAKANLIK VE CUMHURBAŞKANLIĞINI ÜSTLENDİ

Kırgızistan’da 4 Ekim’de genel seçimleri öncesinde toplam kayıtlı 3 milyon 523 bin 532 seçmenden yaklaşık 500 bininin kayıtlı olmadığı sandıkta oy kullanma hakkı elde etmesi muhalif partilerin tepkilerine neden olmuş, muhalefet partisi yanlısı seçmenlerin katıldığı ve günler süren protestolar sonrası mevcut Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov 15 Ekim tarihinde görevinden istifa etmişti. Çıkan olaylarda halk, Cumhurbaşkanlığı ve parlamento binalarını işgal etmişti. Ülkede 5-6 Ekim’de yaşanan protesto olayları sırasında cezaevinden çıkarılan Milliyetçi Ata Yurt Partisi eski milletvekili Sadır Caparov, başbakan ve cumhurbaşkanının istifa etmesinin ardından bu görevleri üstlenmişti.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum