KIRGIZİSTAN CUMHURBAŞKANI: ÜLKE HUKUKİ ZEMİNE ULAŞINCA CUMHURBAŞKANLIĞI GÖREVİNDEN AYRILMAYA HAZIRIM

KIRGIZİSTAN CUMHURBAŞKANI: ÜLKE HUKUKİ ZEMİNE ULAŞINCA CUMHURBAŞKANLIĞI GÖREVİNDEN AYRILMAYA HAZIRIM
09 Ekim 2020 - 17:26

Kırgızistan’da parlamento seçimlerinin ardından siyasi kriz nedeniyle yaşanan olaylara ilişkin, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’dan yeni açıklamalar geldi. Ceenbekov, ülkedeki siyasi krize ilişkin halka seslenerek, “Ülke yasallık yoluna girer girmez cumhurbaşkanlığı görevinden ayrılmaya hazırım.” dedi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden bugün yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, ülkede devam eden siyasi krizle ilgili Kırgız vatandaşlarına seslendi.

Ülkedeki siyasi durumun kritik noktaya ulaştığını ve bu durumu çözmek için bazı adımlar atılması gerektiğini söyleyen Ceenbekov, “Yapılan Meclis milletvekili seçimlerinin sonuçları iptal edildi. Şimdi yeni parlamento seçimlerinin yapılması gerekiyor. Bu konudaki karar Merkez Seçim Komisyonu (MSK) tarafından verilecek. Bu önlemler mevcut siyasi gerilimleri hafifletecek.” dedi.

MECLİSİN KARARI BEKLENİYOR

Aynı zamanda, kriz öncesi görev yapan Başbakan ve hükumet üyelerinin istifa etmesi gerektiğine değinen Cumhurbaşkanı Ceenbekov, bunun yeni atamalar için yasal zemin oluşturacağını kaydederek, “Yeni Başbakan ve Hükumet üyelerinin atanmasını meşrulaştırmak için, Meclisin kararı ve Cumhurbaşkanının Kararnamesi gereklidir. İlgili Kararnameleri imzalamaya hazırım, Meclisin kararlarını bekliyorum.” diye konuştu.

“CUMHURBAŞKANLIĞI GÖREVİNDEN AYRILMAYA HAZIRIM”

Ceenbekov mevcut durumun bir an önce düzeltilmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Daha önce de söylediğim gibi, devam eden personel değişikliklerini meşrulaştırmak niyetindeyim. Benim için hiçbir konum devletin bütünlüğünden, halkın birliğinden ve toplumun huzurundan daha yüksek değildir. Mevcut durumu bir an önce düzeltmemiz gerekiyor. Yürütme makamlarının meşru başkanları onaylandıktan ve ülke yasallık yoluna girdikten sonra Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı görevinden ayrılmaya hazırım.”

Tüm siyasi güçleri ülkede barış ve huzuru korumaya, insanları bölmemeye ve toplumu bölmemeye çağıran Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, “Yüce Allah, tüm siyasi güçlere hikmet ve sabır versin.” diyerek konuşmasını tamamladı.

KIRGIZİSTAN’DA YOĞUN PROTESTOLAR: MUHALEFET, PARLAMENTO BİNASINI BASTI

Ülkede seçim barajına ve sonuçlara itiraz eden muhalefet, 5 Ekim’den itibaren seçimin iptal edilmesini ve yeniden yapılmasını talep ediyordu. Bununla da yetinmeyen eylemciler, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve parlamento binasını basmıştı. Ayrıca, eylemler neticesinde eski Cumhurbaşkanı Atambayev bulunduğu hapishaneden çıkarılmıştı.

KIRGIZİSTAN’DA ÖFKELİ MUHALEFET SOKAKLARDA!

Kırgızistan’da 4 Ekim 2020’de yapılan genel seçimler sonrası yüzde 7 olan seçim barajını sadece 4 parti geçebildi. Seçim barajına itiraz eden parti üyeleri, seçimin iptali için başkent Bişkek’teki meydana çıkmıştı. Kırgız polisi, göstericileri dağıtmak için gaz ve ses bombası kullandı.

PARLAMENTOYU BASTILAR

Bunlarla da yılmayan beş bine yakın gösterici, 5 Ekim 2020 gecesi, Cumhurbaşkanlığı Sarayını ve parlamentoyu işgal etti. Olaylarda şu ana kadar bir kişi yaşamını yitirdi ve 590’ı aşkın kişi yaralandı.

CEZAEVİNDEN ESKİ CUMHURBAŞKANINI ÇIKARDILAR

Ülkede, 5 Ekim’i 6 Ekim’e bağlayan gece, göstericilerin bir kısmı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kalırken, diğerleri Ala-Too Meydanı ve siyasi mahkumların kaldığı cezaevine doğru hareket etti. Göstericiler siyasi mahkumların kaldığı cezavinden eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev‘i kaçırdı.

Öte yandan, Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’un başkent Bişkek’te olduğunu teyit etti. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov, 6 Ekim 2020 tarihinde yaptığı açıklamada, durumun kötüleşmesini önlemek için tüm önlemleri aldıklarını bildirdi.

KIRGIZİSTAN’DA GENEL SEÇİMLER

Kırgızistan’da 4 Ekim’de yapılan Meclis milletvekili seçimlerinde yarışan 16 partiden 4 parti seçim barajını aştı. Dünkü seçim sonuçlarına göre, 4 siyasi parti yüzde 7’lik barajı aşarak 120 sandalyeli meclise girmeye hak kazanmıştı Gelecek 5 yıl görev yapacak milletvekili seçim yarışına giren 16 siyasi partinden “Birimdik” (Birlik), “Mekenim Kırgızistan” (Vatanım Kırgızistan), “Kırgızistan” ve “Bütün Kırgızistan” meclise girecekti. Ancak, 6 Ekim 2020 tarihinde artan ülke içi protestolar sonucu Kırgızistan Merkez Seçim Komisyonu parlamento seçim sonuçlarını iptal etmek zorunda kaldı. Ayrıca, muhalif grupların eylemleri sürerken Meclis Başkanı Cumabekov ve Başbakan Boronov istifa ettiğini açıkladı.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum