KIRGIZİSTAN BAŞBAKANI, CUMHURBAŞKANI YETKİLERİNİN KENDİSİNE GEÇTİĞİNİ İLAN ETTİ

KIRGIZİSTAN BAŞBAKANI, CUMHURBAŞKANI YETKİLERİNİN KENDİSİNE GEÇTİĞİNİ İLAN ETTİ
17 Ekim 2020 - 17:23

Kırgızistan Başbakanı Sadır Caparov, ülkedeki Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın yetkilerinin kendisine geçtiğini duyurdu.

Kırgızistan, 4 Ekim 2020’de gerçekleştirilen milletvekili seçimlerinden bu yana siyasi çekişmelerle çalkalanmaya devam ediyor. Kırgızistan’da cezaevinden çıkarıldıktan sonra başbakanlık koltuğuna oturan eski milletvekili Sadır Caparov, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’un 15 Ekim 2020 tarihindeki istifasının ardından cumhurbaşkanlığı yetkilerinin kendisine devredildiğini açıkladı. Başbakan Sadır Caparov, ülkedeki cumhurbaşkanlık ve başbakanlık yetkilerinin kendisine geçtiğini ilan etti.

İlgili haber: Kırgızistan’da hapisten çıkan eski vekil Başbakan oldu

BAŞBAKAN GEÇİCİ CUMHURBAŞKANI OLDUĞUNU İLAN ETTİ

Hükumet (Başbakanlık) binası önünde toplanan destekçilerine seslenen Sadır Caparov, Sooronbay Ceenbekov’un istifanın ardından Meclis Başkanı Kanat İsayev’in cumhurbaşkanlığı görevlerini yerine getirmeye hazır olmadığını bildiren dilekçe yazdığını söyleyerek, kendisinin geçici Cumhurbaşkanı olduğunu ilan etti. Caparov, “Böylece cumhurbaşkanlığı yetkileri bana devredildi.” dedi.


Caparov, destekçileri tarafından yapılan mitingde şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov istifa dilekçesi yazdı. Meclis Başkanı Kanat İsayev geçici Cumhurbaşkanı görevi yapmayı reddetti ve dilekçe yazdı. Cumhurbaşkanı ve Başbakanın yetkileri bana geçti.”

İlgili haber: Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov istifa etti

KIRGIZİSTAN ANAYASASINA GÖRE
Kırgızistan Anayasası’nın 68. maddesinde yer alan bilgiye göre, eğer ülkede Cumhurbaşkanı istifa ederse yerine geçici olarak Meclis Başkanı geçiyor.

27 Kasım 2017’de Kırgızistan’ın beşinci Cumhurbaşkanı olarak seçilen Sooronbay Ceenbekov, 15 Ekim’de görevinden istifa etme kararı aldığını açıklamıştı.

Kırgızistan Anayasası’nın 68. maddesine göre ülkenin geçici Cumhurbaşkanı yetkisinin Meclis Başkanına geçmesi gerekiyor. Kırgızistan’ın Meclis Başkanı ise 13 Ekim’de bu göreve seçilen Kanat İsayev’dir. Anyasaya göre, Meclis Başkanı Cumhurbaşkanının görevlerini yerine getirememesi halinde, geçici Cumhurbaşkanı yerine Başbakan geçiyor.

Sadır Caparov’un başbakanlığı ve kabinesi dün, 14 Ekim’de Ala Arça Cumhurbaşkanlığı Konutu’nda düzenlenen Meclis toplantısında oybirliğiyle onaylanmıştı. Sooronbay Ceenbekov da bununla ilişkin kararnameyi imzalamıştı.­­

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum