KAZAN TATARLARINDAN, POLONYA'YA "SÜYÜMBİKE MİNARESİ" ÇAĞRISI

KAZAN TATARLARINDAN, POLONYA'YA "SÜYÜMBİKE MİNARESİ" ÇAĞRISI
04 Nisan 2020 - 18:36

Kırım’ın işgaline karşı çıktığı için 3 yıl hapis yatan Tatar aktivist Rafis Kaşapov, Kazan Tatar şehitlerinin hatırası için Polonya’ya çağrıda bulundu.

Kazan Tatarı araştırmacı-yazar Roza Kurban’ın aktardığına göre Kaşapov, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’ya açık mektup yazarak sosyal medya hesabında paylaştı.

Kaşapov’un açık mektubuna ilişkin Kurban şu açıklamalarda bulundu:

“RUSLAR İSTEMEDİĞİ İÇİN 1552 KAZAN ŞEHİTLERİ ANITI YAPTIRILMIYOR”

“Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’ya açık mektup, Süyümbike Minaresini Polonya’nın başkenti Varşova’da dikelim.

Bilindiği üzere Kazan Tatarları 1552 yılından beri Rus işgali altındadır. Tatarsitan’ın başkenti Kazan’da Kazan’ı işgal eden Rusların anıtı bulunmaktadır. Ancak Kazan Hanlığı’nın başkenti Kazan’ı savunma sırasında şehit düşen Kazan Tatarlarının anısına bir heykel bulunmamaktadır. Sivil toplum kuruluşları, ayrı şahısların 1552 Kazan şehitlerinin anıtı yapılsın şeklindeki dilekçeleri yanıtsız bırakılmaktadır. Daha açık ifade etmek gerekirse Ruslar istemediği için 1552 Kazan şehitleri anıtı yaptırılmamaktadır.

“UMARIM Kİ KAZAN TATARLARININ BU DİLEĞİ YERİNE GETİRİLİR”

Son çare olarak 1552 Kazan şehitlerini anmak ve dünyaya tanıtmak için Kazan Tatarlarının simge ismi Süyümbike adını taşıyan minarenin Polonya’da yapılması için açık mektup yazılmıştır. Umarım ki, Kazan Tatarlarının bu dileği yerine getirilir ve Süyümbike Minaresinin dikilmesine izin verilir.”

Kaynak: Kırım Haber Ajansı

https://qha.com.tr/haberler/kazan-tatarlarinin-sembolu-suyumbike-minaresi-varsova-da-dikilebilir/182492/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum