Kazakistan ve Özbekistan uzay sektöründe işbirliğini geliştiriyor

Özbekistan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu'na bağlı Uzay Araştırma ve Teknolojileri Ajansı'ndan (Özbekkosmos) bir heyet, Kazakistan'a çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

Kazakistan ve Özbekistan uzay sektöründe işbirliğini geliştiriyor
15 Aralık 2020 - 10:35
Uzay Araştırma ve Teknolojileri Ajansı Genel Müdür Vekili Shukhrat Kadirov başkanlığındaki Özbek heyeti, Kazakistan'daki uzay altyapı tesislerini ziyaret etti,.

Kazakistan Cumhuriyeti Dijital Geliştirme, İnovasyon ve Havacılık Sanayii Bakanlığı Havacılık ve Uzay Komitesi uzmanları ve işletme başkanları ile bir araya geldi. Ziyaretin sonuçları Kazakistan Cumhuriyeti Dijital Gelişim, İnovasyon ve Havacılık Sanayi Bakanı Bağdat Musin ile yapılan toplantıda özetlendi. Bakanlığın basın servisi, özellikle Kazakistan'ın Dünya uzaktan algılama sisteminin (ERS) ve Kazakistan'ın uzay iletişim sisteminin yeteneklerini kullanarak uzay faaliyetleri alanında işbirliğini geliştirme konularını tartıştılar.
Konuklara, tarım alanlarını ve kentsel gelişmeyi izlemek için gelişmiş jeoportal projeleri sunuldu. Görüşmede, Özbekistan'da uydu haberleşme ve yayın sistemi "Kazsat" hizmetlerini verecek bir ortak girişim kurulması önerisi dile getirildi.
Taraflar ayrıca, Kazakistan Cumhuriyeti Hükümeti ile Özbekistan Cumhuriyeti Hükümeti arasında ICRIAP RK tarafından hazırlanan uzayın barışçıl amaçlarla keşif ve kullanım alanında işbirliği konulu anlaşma taslağını da görüştüler. Çalışma toplantıları ve görüşmeler neticesinde Kazakistan Cumhuriyeti Dijital Kalkınma, İnovasyon ve Havacılık Sanayii Bakanlığı Havacılık-Uzay Komitesi ile Özbekistan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu bünyesindeki Uzay Araştırma ve Teknoloji Ajansı arasında uzay faaliyetleri alanında işbirliğini geliştirmeye yönelik bir Niyet Protokolü imzalandı.
Uzbekkosmos heyeti, Kazakistan ile uzay sektöründe daha fazla işbirliği, ülkeler arasında güçlü bağlar ve deneyim alışverişi için umudunu dile getirdi. Kazakistan tarafı, Özbekistan ile ortaklık konusunda büyük umutları olduğunu ve uzay faaliyetlerinin yaratılması ve geliştirilmesinde komşularına gerekli yardımı sağlamaya hazır olduğunu kaydetti.
Yakın gelecekte Kazkosmos işletmeleri, ortak projeler çerçevesinde Özbek uzmanlarını ileri eğitim ve stajlar için kabul edebilecek.

Kaynak: https://www.inform.kz/ru/kazahstan-i-uzbekistan-razvivayut-sotrudnichestvo-v-kosmicheskoy-sfere_a3730482


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum